Tämä on useimpien häiden isoin kuluerä – Chrisse, 22, käytti häihinsä 22 000 euroa
Chrisse Laukkanen on saanut kuulla ihmetystä kahdesta asiasta: siitä, että menee nuorena naimisiin, sekä hääbudjetistaan. Hänelle hääpäivä oli kaiken rahan arvoinen.


Chrisse Laukkanen ja hänen tuleva puolisonsa Aaro tapasivat vuonna 2020. Chrisse arveli etukäteen, että häät olisivat maksaneet hieman vähemmän. Juhlista tuli kuitenkin täydelliset ja rahan arvoiset.
Häitä suunnitellessaan Chrisse Laukkanen, 22, ei löytänyt mistään konkreettista tietoa häiden yksittäisistä kuluista. Niinpä hän perusti Instagram-tilin, jossa alkoi jakaa hääbudjettiaan sillä ajatuksella, että siitä voisi olla apua muillekin.
Vastaanotto ei ollut kuitenkaan pelkästään positiivinen:
”Olen saanut yksityisviestillä kommenttia, että kuka pakottaa noin nuorena naimisiin, ja millainen idiootti käyttää noin paljon rahaa yhteen päivään. Isi varmaankin maksaa häät.”
Chrisse oli naimisiin mennessään 21-vuotias. Pariskunnan yhteinen tytär oli silloin 1-vuotias. Häät he maksoivat puolison kanssa itse, puoliksi.
Häiden hinta yllätti.
”Ajattelimme, että normihäät Suomessa maksavat 10 000–12 000 euroa, mutta kun rupesimme tekemään laskelmia, tulimme siihen tulokseen, ettemme saisi haluamiamme häitä alle 20 000 euron.”
”Ajatuksena on mennä kerran elämässä naimisiin. Silloin sitä toivoo, että siinä päivässä on kaikki, mitä haluaa.” Lue myös: Nämä kysymykset toimivat treffeillä, ota lista talteen
Unelmien prinsessahäät ilman pihistelyjä
Kun Chrisse ja hänen tuleva puolisonsa Aaro keväällä 2020 ”mätsäsivät” Tinderissä, kumpikaan ei ollut etsimässä aviopuolisoa.
”Heti oli kuitenkin selvää, että tässä on se oikea. Meillä oli samanlaiset arvot ja näkymä elämästä viiden vuoden päähän.”
Molemmille oli selvää haluta lapsia nuorena. Myös prinsessahäät olivat Chrissen unelmalistalla.
Aaro kosi vuonna 2022 parin ensitapaamispaikassa, mutta hääpäivää ei silloin vielä päätetty. Lapsi sai tulla ensin.
Kesällä 2023 Chrisse sitten soitti Aarolle kesken vaunulenkin, että mennäänkö ensi kesänä naimisiin.
Häitä vietettiin Lahdessa toukokuussa 2024. Vieraita oli 73.
”Unelmiemme juhlapaikka oli jo varattu, ja Lahdessa juhlapaikat ovat rajattuja. Sitten löysimme ihastuttavan, vanhan kivinavetan ylisille rakennetun juhlapaikan. Juhannuksen lisäksi sinne oli vain yksi vapaa päivä."
Osan häiden kuluista pari sai kaupallisina yhteistöinä Chrissen sosiaalisen median kautta, ja esimerkiksi baarimikko löytyi omasta takaa. Kokonaisuudessaan häät maksoivat 22 000 euroa.
”Isoimmista kuluista kuten ruuista ja esiintyjistä olisi voinut pihistää useamman tonnin, mutta me päätimme, että repäistään ja otetaan ne, mitä olemme kovasti toivoneet.”
Juhliin tuli DJ, mutta sen lisäksi he halusivat räppäri Brädin esiintymään. Ja se myös kannatti:
”Se oli illan kohokohta. Vieraat vielä vuodenkin jälkeen puhuvat, miten siisti juttu se oli.”
Brädi esiintyi Chrisse Laukkasen häissä. Se oli Chrissen mukaan yksi illan kohokohdista.
Mitä mikäkin maksoi häissä?
Ruoka maksoi 4000–5000 euroa. Se oli pariskunnan käyttämän catering-yhtiön kallein, mutta siitä ei haluttu tinkiä. Menu piti sisällään lohta ja paikan päällä kypsennettyä nautaa, perunoita, kasviksia sekä erilaisia salaatteja ja suupaloja.
Hääpaikan ja esiintyjien lisäksi yksi isoimmista yksittäisistä kuluista oli Chrissen yllätykseksi häämekko.
”Ajattelin sen maksavan pari tonnia, mutta korjausompeluineen eli lyhennyksineen ja kavennuksineen sekä huntuineen hintaa tulikin 2700 euroa.”
Chrissen hääpuku oli näyttävä.
Hyvän DJ:n lisäksi Chrissen mielestä kannatti ehdottomasti panostaa valokuvaajaan.
”DJ maksoi noin 800 euroa. Tanssilattia oli täynnä koko illan. Oltiin sovittu, että hän olisi kahteen, mutta vierailla oli niin kova tanssijalka, että hän olikin kolmeen.”
Kuvaaja taas maksoi 1500 euroa. Valokuvissa ei Chrissen mielestä kannata säästää.
”Häistä saa vain yhdet kuvat, ja sen kyllä näkee, kun joku osaa kuvata. Kuvaaja oli paikalla koko päivän kirkosta alkaen iltayhdeksään saakka. Mietimme videokuvaustakin, mutta lopulta vaakakupissa painoi se tai Brädi, ja Brädi vei voiton.”
Yllättäviä pieniä kuluja tuli sieltä täältä, kuten vihkisormuksen huoltaminen, joka maksoi sata euroa, sekä hääpuvun pesetys juhlien jälkeen, mikä kustansi sekin sata euroa. Vihkisormukset maksoivat noin 1350 euroa.
Chrisse on huomannut sosiaalisen median hääkeskusteluista, että häiden juomiin kerrotaan menneen paljon rahaa, mutta heillä niihin meni paljon keskivertoa vähemmän, noin tuhat euroa, mikä on sekin iso summa. Silti juomia jäi yli viisi lavallista.
Häiden ruokiin meni 4000–5000 euroa.
Baarimikkona toimi kaason äiti, joka teki ilmaiseksi drinkkejä ja kaatoi juomia baarin ollessa auki illasta yöhön asti. Drinkkivaihtoehtoja oli kaksi ja sen lisäksi juomatölkkejä.
Häissä kukat voivat olla iso kulu. Chrisse ja Aaro pyysivät tarjouksen useammasta paikasta, ja saivat lopulta kaikki kukat, sisältäen juhlapaikan koristelut, morsiuskimpun ja vieheet Aarolle ja bestmaneille, 850 eurolla.
”Kukat toimivat juhlan pääkoristeena eikä juhla olisi ollut mitään ilman niitä. Paikka itsessään oli niin upea, ettei se kaivannut paljon muuta.”
Lue myös: Näin pukeudut edullisesti kesän juhliin
Säästöä budjetoimalla ja trendejä välttämällä
Ennen häitä Chrisse oli tehnyt Exceliin budjetin, johon hän kirjasi kaikki hankinnat teippirullasta lähtien. Sillä tavalla ei tullut tehtyä turhia ostoksia.
Tavoitteena oli, ettei häihin osteta mitään ylimääräistä. Ei esimerkiksi turhia koristeita. Kukka-asetelmat valkoisissa metallipylväissä ruokapöydän päällä olivat koristeelliset itsessään.
Ruokapöydän päällä oli kukka-asetelmia valkoisissa metallipylväissä.
”Siinä säästi, ja yksinkertainenkin on kaunista. Halusimme panostaa tunnelmaan ja fiilikseen, joita loivat esiintyjät ja ruoka ennemmin kuin koristeet.”
Häissä käytetään tyypillisesti wc-tiloihin sijoitettavia koreja, joihin laitetaan tuotteita niin miehille kuin naisille, kuten hiuslakkaa tai kuukautissiteitä. Tällaisiin vessakoreihin he laittoivat vain vähän tuotteita.
Osa koristeista, kuten valokyltit, joissa oli Mr&Mrs hääparin pöydässä ja seinällä Happily ever After, olivat somistamolta vuokralla. Ne koristeet, jotka jäivät itselle, on tarkoitus hyödyntää jatkossa lapsen syntymäpäiväjuhlilla.
”Nykyään on hirveästi häätrendejä. Minullakin oli aluksi visio kylttituotteista, jotka olisivat läpinäkyviä akryylilevyjä valkoisilla teksteillä. Onneksi en toteuttanut sitä, koska hääpäivänä en olisi enää halunnut niitä.”
Vieraslahjoja ei ollut, ja hääkutsut pidettiin yksinkertaisina. Kutsut vietiin Lahdessa perheelle ja kavereille, muualle ne postitettiin.
Säästöä tuli myös asusteita.
”Meillä ei ollut kalliita kenkiä tai koruja. Puolison asusteet maksoivat enemmän kuin omani. Minulla oli jalassa parinkympin korkkarit.” Lue myös: Pyyhitkö sinäkin kasvosi väärään pyyhkeeseen? Näin erotat oikean
Rahan arvoiset häät
Chrisse ja Aaro eivät olleet varsinaisesti säästäneet häitä varten, mutta käyttivät siihen aiempia säästöjään.
”Budjetoimamme summa oli sellainen, jonka pystyimme niihin laittaman. Kun on kotikin jo ostettu, ei tarvinnut säästää sitä varten.”
Häitä seuraavana päivänä pari lähti häämatkalle Kreetalle lapsen kanssa. Häälahjaksi he toivoivat rahaa matkakassaa varten, ja lahjaksi saadut rahat suurin piirtein kattoivatkin matkan.
Heti kun häistä oli sovittu, Chrisse näytti puolisolleen Pinterestistä kuvan siitä, millaiset häät haluaisi.
”Kun visio, jonka oli vuoden ajan nähnyt päässään, sitten toteutui silmien edessä, oli se Pinterest-kuvaa vielä upeampi. Puoliso oli aluksi epäileväinen nähdessään tyhjät kukkatolpat, että tästäkö me maksettiin, mutta laitettuaan itse kukat paikoilleen hän huokaisi, miten upea tilasta tuli.”
Hääpäivä meni pariskunnan mielestä täydellisesti:
”Ei tullut sellaista oloa, että päivä menee nopeasti ja sinne menee rahat. Jokainen asia oli siihen käytetyn rahan arvoinen.”