Kun suomalainen Kaisa Korpela muutti vuonna 2014 miehensä työn vuoksi Kalifornian Piilaaksoon, edessä odotti täysin uudenlainen arki. Kirjassaan Uunipelti-identiteetti Kaisa jakaa kokemuksiaan Yhdysvalloista ja kertoo vuosien varrella kohtaamistaan kulttuurishokeista.
Erityisen paljon yllätti, miten suuria eroja Suomen ja Amerikan välillä voikaan olla aivan arkisissa asioissa – kuten vaikkapa ruokaostoksilla.
Suomessa moni luottaa siihen, että yhdestä ruokakaupasta saa kaiken tarvittavan. Toisin on kuitenkin Yhdysvalloissa.
"Täältä ei tyypillisesti löydy Prisman kaltaisia jättikauppoja, joista saisi ruokaa, astioita, vaatteita ja kirjoja samalla kertaa", Kaisa kuvailee.
Ruokaostokset tuleekin tehtyä useassa eri kaupassa: hedelmät ja vihannekset haetaan basaarihenkisistä marketeista, kun taas liha ja kala ostetaan Costcosta. Kaisa käy eri päivinä eri kaupoissa, ja kauppareissuihin kuluu valtavasti aikaa.
Myös tuotteiden sijoittelu ja väritys ovat Kaisan mukaan melko kaoottisia. Toisin kuin Suomessa, esimerkiksi maitotölkit eivät noudata tuttua värikaavaa. Eri tuotemerkkien maidot voivat olla täysin päinvastaisen värisiä, ja kevytmaito saattaakin yllättäen olla punaisessa tölkissä.
Yksi kulttuuriero on Kaisan mukaan erityisen silmiinpistävä – nimittäin tuotteiden laatu ja puhtaus.
"Vihanneksia kuljetetaan avoimilla kuorma-autojen lavoilla, joissa esimerkiksi paprikat ja tomaatit matkustavat ilman mitään suojausta", hän kertoo hämmästyneenä.
Kaisan mukaan vihannesosastolla saattaa lymyillä vanhentuneita tuotteita, ja myös lihatuotteiden laatu mietityttää. Kaisa itse pyrkii ostamaan lähes kaiken ruokansa luomuna.
"Monet suosittelevat luomubroileria, sillä epäilevät tavallisessa voivan olla antibioottijäämiä, vaikka se on liittovaltion lain mukaan kielletty."
Suomen hintatasoon tottuneelle ruoan hinta Kalifornian Piilaaksossa tuntuu huimalta. Kun hintataso on hyvin korkea, ei luomutuotteiden tuoma pieni lisähinta vaikuta merkittävästi ruokaostoksiin.
"Suomessa täysi ruokakassi voi maksaa noin 40 euroa, mutta Piilaaksossa siitä saa maksaa moninkertaisesti", hän toteaa.
Toisin kuin Suomessa, Piilaaksossa saa ruokakaupoista muitakin kuin mietoja alkoholijuomia. Niissä on usein myös paljousalennuksia, mikä on suomalaisesta näkökulmasta hieman erikoista.
"Viiniä saa tavallisesta ruokakaupasta, ja ostaessa enemmän voi saada jopa alennusta", Kaisa kertoo.
Myös sokerin määrä hämmästyttää suomalaista kuluttajaa. Esimerkiksi leikkeleiden suhteen Kaisa sai kokea valtavan yllätyksen, sillä ne ovat Yhdysvalloissa huomattavan makeita verrattuna suomalaisiin tuotteisiin. Myös leivässä on merkittävän paljon sokeria.
"Eräs lapsiperhe ei ollut huomannut tuoteselosteessa mainittua sokerin määrää, ja lapset menivät aivan sekaisin paahtoleivästä. Siinä oli niin runsaasti sokeria, että lapset menivät ihan sokerihumalaan", Kaisa muistelee.
Lisäksi tuotteiden ravintosisältöjen vertailu on Kaisan mukaan hankalaa, sillä ravintosisältö mainitaan annoskoon mukaan, eikä suhteutettuna sataan grammaan kuten Suomessa. Tämä voi tehdä terveellisten valintojen tekemisestä haastavaa, sillä eri valmistajat merkitsevät tuotteiden annoskoot hyvin eri tavalla – nopealla katsauksella siis epäterveellisempi tuote saattaakin vaikuttaa paremmalta vaihtoehdolta.
Kaisan mukaan Yhdysvalloissa terveellisesti syöminen vaatiikin enemmän tarkkaavaisuutta, sillä tuotteita voidaan mainostaa terveellisempinä kuin ne oikeasti ovatkaan.
Vaikka amerikkalaisten ruokakauppojen tarjonta on parantunut merkittävästi vuosien varrella, Kaisa myöntää kaipaavansa suomalaisia ruokakauppoja. Perinteisten suomalaisten tuotteiden, kuten karjalanpiirakoiden ja ruisleivän lisäksi Kaisa ikävöi esimerkiksi pinaattilettuja ja 100-prosenttisia kauraleipiä.
"Suomessa asuessaan sitä ei osaa arvostaa, miten hyvin asiat oikeasti ovat", Kaisa toteaa.
Kaisan elämästä Piilaaksossa kertova Uunipelti-identiteetti-kirja on saatavilla Prisman verkkokaupasta.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.