Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Viljelylava tekee kasvattamisesta helppoa

Teksti:
Pi Mäkilä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Viljelylava mahdollistaa yrttien, vihannesten viljelyn ja kukkien kasvattamisen pienessäkin tilassa. Omassa laatikossaan kesäkukat ja vihannekset saavat parvekkeen tai pienenkin pihan kukoistamaan.

Kevään tullessa multasormia alkaa syyhyttää. Viljelylava mahdollistaa viljelyn aloittamisen jo varhain keväällä, jolloin kasvukaudesta tulee pidempi kuin avomaalla. Lisäksi astiaviljelyn aloitus on yleensä helpompaa, kuin kasvien kasvatus maassa.

Viljelylaatikoista koottavan kasvimaan voi perustaa paitsi pihalle myös kerrostalon yhteispihalle tai jopa parvekkeelle. Taloyhtiön yhteispihalle perustettavista viljelylaatikoista ja niiden hoidosta kannattaa sopia etukäteen pihan muiden käyttäjien kanssa.

Monivuotinen yrttitarha tai satoisia kausikasviksia

Viljelylaatikossa voi kasvattaa periaatteessa mitä tahansa. Laatikkoon sopivat niin yrtit, salaatit, tomaatit, kurkut, kurpitsat, kaalit ja jopa perunat. Sadonkorjuukin sujuu helposti, kun kasvit kasvavat kompaktissa tilassa.

Sekaviljely viljelylaatikossa kannattaa, sillä kasvit viihtyvät toistensa seurassa. Esimerkiksi porkkana ja sipuli tuottavat runsaan sadon pieneltäkin alalta, ja persilja parantaa vieressä kasvavan tomaatin makua. Perhosia ja muita pölyttäjiä houkutteleva kehäkukka taas edistää luonnostaan muiden kasvien kasvua.

Viljelylava on myös ergonominen, sillä sen kanssa puuhastellessa ei tarvitse kumarrella maahan saakka. Laatikkoviljely sopiikin erityisen hyvin vanhemmalle tai selkäkivuista kärsivälle viljelijälle.

Multaa, kompostia ja sopivasti kastelua

Viljelylaatikko kannattaa asettaa aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle. Laatikon pohjalle levitetään vettä läpäisevää maisemakangasta tai sanomalehteä, jonka päälle levitetään runsas multakerros puutarhamultaa tai kasvimaamultaa.

Multaa kannattaa parantaa vuosittain kompostilla. Kylvösten ja istutusten alla voi kesällä käyttää ruohokatetta, sillä kate varastoi kosteutta ja luovuttaa ravinteita kasveille.

Laatikkoviljelmää kannattaa muistaa kastella tarpeeksi, sillä viljelylaatikossa multa kuivuu nopeammin kuin avomaalla.

Kohotettu kasvualusta suojaa kasveja maan pinnan kylmyydeltä. Myös rikkaruohot pysyvät lavalla kurissa, varsinkin, kun laatikon pohjan eristää maasta. Viljelmän korkeutta on helppo säädellä pinoamalla viljelylaatikoita päällekkäin.

Vinkit aloittelevalle lavaviljelijälle

  • Sovi yhteisistä pelisäännöistä taloyhtiön kanssa, jos perustat laatikkoviljelmän taloyhtiön yhteispihalle.
  • Sijoita laatikko aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalle. Rikkaruohot pysyvät kurissa, kun laatikon pohjan eristää maasta.
  • Käytä hyvälaatuista multaa ja muista kastella tarpeeksi: viljelylaatikossa multa kuivuu nopeammin kuin avomaalla.
  • Aloita helpoilla kasveilla ja suosi kumppanuuskasveja. Esimerkiksi persilja ja basilika sopivat hyvin tomaatin vieruskavereiksi.
  • Paranna multaa vuosittain kompostilla ja ruohokatteella.

Lähteet: Hyötykasviyhdistys, Martat.fi

Katso, kuinka viljelylaatikon voi tuunata mieleisekseen.

Lisää aiheesta