Lomailijoita on tapana varoitella taskuvarkaista ja korttihuijareista, oli kohde sitten Ruotsin-laiva tai kaukainen miljoonakaupunki.
Visa Europe Suomen maajohtaja Vesa Tukonen haluaa lieventää pelkoja.
"Enimmäkseen uutisoidaan ikävistä tapauksista, mikä voi vääristää käsitystä esimerkiksi korttimaksamisen turvallisuudesta. Todellisuudessa ongelmat ovat harvinaisia", Tukonen sanoo.
Varautumisesta ei tietenkään ole haittaa. Ennen matkaa on hyvä tarkastaa maksukortin sulkupalvelun numero ja kirjoittaa se muistiin muuallekin kuin puhelimeen. Näin pystyt sulkemaan korttisi nopeasti, vaikka varas veisi koko käsilaukun.
"Voit myös ilmoittaa matkastasi etukäteen pankille. Pankki valvoo korttiliikennettä, ja jos se huomaa kortillasi yllättäviä maksuja, kortti saatetaan sulkea väärinkäytön estämiseksi", kertoo petos- ja väärinkäyttöyksikön esimies Vesa Hietanen S-Pankista.
Yleensä pankki yrittää toki olla asiakkaaseen yhteydessä ennen kortin sulkemista. Varmista siis, että yhteystietosi ovat pankin tiedossa, äläkä epäröi vastata puhelimeen, jos saat lomalla soiton tuntemattomasta numerosta.
Hietanen kehottaa ottamaan verkkopankkitunnukset matkalle mukaan. Verkko on lomallakin kätevä tapa olla yhteydessä pankkiin, säätää luottorajaa ja seurata omia tilitietojaan. Siten matkabudjettikin voi pysyä paremmin ruodussa.
Kahden kortin taktiikka
Jokainen matkallelähtijä tunnistaa viime hetken ongelman: pärjääkö perillä luottokortilla ja paljonko käteistä kannattaa vaihtaa.
"Maksaminen kehittyy koko ajan. Ajantasaista tietoa koko maailman tilanteesta ei ole saatavilla. Siksi on tärkeää pysähtyä hetkeksi miettimään tarpeitaan ennen matkalle lähtöä", sanoo Finanssialan Keskusliiton korttimaksuasiantuntija Kirsi Klepp.
Rahatarpeisiin vaikuttavat muun muassa lomakohteen hintataso ja reissuporukan koko. Joka tapauksessa asiantuntijat suosittelevat ottamaan matkalle mukaan sekä paikallista käteistä että maksukortin – mieluiten jopa kaksi. Näin loma ei mene pilalle, vaikka yksi kortti joutuisikin taskuvarkaiden kynsiin.
S-Pankin Hietanen neuvoo säätämään luottorajan yläkanttiin, mutta päivittäisen käteisnostorajan alakanttiin.
"Suomalaisten käteisnostorajat ovat usein tarpeettoman korkeita. Korttikopioinnissa rikolliset ovat hyvin tietoisia vuorokausikohtaisista rajoituksista, ja toimivat siten, että saavat kortista isoimman hyödyn irti."
Käteisellä maksamista kannattaa suosia esimerkiksi ilta-aikaan ja paikoissa, joissa on tungosta. Käteinen on myös välttämätön maissa, joissa on vahva tippikulttuuri.
"Nyrkkisääntö kuuluu, että mitä halvempi maa, sitä enemmän käteistä kannattaa ottaa mukaan. Toisaalta myös yllättävisä maissa, kuten Norjassa tai Saksassa, kortti ei kelpaa pienten ostosten tekemiseen", kertoo Forexin maajohtaja Harri Andersson.
Paikallisen käteisen rahan lisäksi matkalle kannattaa ottaa mukaan yksi tai kaksi maksukorttia.