Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuinka sijoittamisessa pääsee alkuun?

Teksti:
Petra Sneck
Asiantuntija:
Kehityspäällikkö Lilian Bergström, S-Pankki. S-Osakekaupan palveluntarjoaja on FIM Sijoituspalvelut Oy.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.7.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Sijoittaminen ja osakekauppa pelottavat monia, vaikka samalla vaurastumisen mahdollisuus houkuttelee. Jos osakekauppa kiinnostaa, jo pienellä pääomalla ja perehtymisellä pääsee alkuun. Seuraavat kysymykset ja vastaukset auttavat pohtimaan, sopiiko sijoittaminen sinulle.

Osakkeita voi ostaa ja myydä omalta kotisohvalta verkkopankkitunnusten avulla. Sijoittajaksi mielivä ei myöskään tarvitse suurta pääomaa tai alan koulutusta. Selvitimme, miten pääset alkuun, jos osakesijoittaminen kiinnostaa. Tähän ja yhdeksään muuhun kysymykseen vastaavat arvo­paperisäästämistä edistävän Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sekä päämeklari Hans Segercrantz sijoituspalveluyhtiö FIMistä.

Kannattaako rahat sijoittaa pankkitilille, ­rahastoihin vai osakkeisiin?

Lounasmeri: "Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Pankkitilillä raha säilyy, mutta korkoa ei juurikaan kerry. Osakesijoittamisessa on puolestaan mahdollisuus vaurastua, mutta siinä piilee myös riskejä."

Segercrantz: "Rahastosäästämisessä saa pienelläkin sijoituksella osuuden valmiiksi hajautetusta rahastosta, mutta yksittäiset sijoituspäätökset rahaston sisällä tekee rahastonhoitaja. Omatoiminen sijoittaminen vaatii hieman enemmän perehtymistä, mutta yksittäiset osakevalinnat voi tehdä itse. Pitkällä aikavälillä osakesijoittaminen tuottaa selvästi paremmin kuin pankkitilillä makaavat rahat. Sijoituskohteen arvoon liittyy kuitenkin usein voimakkaitakin heilahteluja lyhyellä ajanjaksolla."

Mistä tiedän, sopiiko osakekauppa minulle?

Lounasmeri: "Osakesijoittajaksi alkava ei tarvitse lottovoittoa tai perintöä. Hänellä pitää kuitenkin olla käytettävissään sellaista rahaa, jota ei tarvita päivittäisessä elämässä. Jotkut ovat esimerkiksi lopettaneet tupakanpolton ja käyttäneet siitä säästyneet rahat sijoituksiin."

Segercrantz: "Osakesijoittamista ei kannata aloittaa, jos ei ole valmis pieneen riskinottoon. Jos riskimahdollisuuden hyväksyy ja haluaa samalla tavoitella parempaa tuottoa rahoilleen, osakekauppa voi olla oikea ratkaisu."

Miten pääsen alkuun?

Osakekaupan aloittaminen on helppoa: pankkitilin lisäksi tarvitaan arvo-osuustili, johon ostetut osakkeet kirjataan. Arvo-osuustilin avaaminen käy helposti esimerkiksi pankissa tai sijoituspalveluyrityksessä. Lisäksi asiakkaan ja palveluntarjoajan tulee tehdä arvopaperivälityssopimus, johon kaupankäynnin ehdot on kirjattu. Kauppaa voi käydä esimerkiksi omatoimisesti verkkopankissa tai meklarin välityksellä puhelimitse.

Osakekaupan aloittaminen on helppoa: pankkitilin lisäksi tarvitaan arvo-osuustili, johon ostetut osakkeet kirjataan.

Mistä tunnistan hyvän sijoituskohteen?

Osalle sijoittajista mielenkiintoisia sijoituskohteita ovat sellaiset yritykset, joiden tulos on positiivinen ja osinkoja on jaettu useana vuonna.

Toiset taas ostavat osakkeita yhtiöistä, joiden osinko ei välttämättä ole merkittävä, mutta joiden he uskovat menestyvän tulevaisuudessa.

Talouslehtiä ja P/E-listoja seuraamalla voi saada vinkkejä. P/E-luvut kuvaavat hinnan ja osakekohtaisen tuloksen suhdetta. Sijoittajat odottavat voimakasta kasvua erityisesti niiltä yrityksiltä, joiden P/E-luvut ovat korkeita. Muun muassa Pörssisäätiö ylläpitää omaa listaa.

Sijoituskohteiksi on syytä valita vakaita yrityksiä eri toimialoilta. Ainakin aluksi kannattaa valita sellainen toimiala, jonka tuntee hyvin. Aloittamista voi kokeilla esimerkiksi oman työantajan osakkeella, mutta jos yrityksellä menee huonosti, pahimmassa tapauksessa voi menettää sekä työpaikan että osakkeet.

Miten voin välttää tappiot?

Lounasmeri: "Tärkeintä on hajauttaa omistuksiaan. On aika harvinaista, että yritys menee konkurssiin ja sijoittaja menettää sijoituksensa, mutta kaiken varalta on parempi sijoittaa useaan kohteeseen.

Ideaalitapauksessa sijoittajalla on 5–10 yrityksen osakkeita, mutta tämä ei ole aina mahdollista tai järkevää varsinkaan ensimmäisellä sijoituskerralla. Yli 30 yrityksen osaketta ei kannata hankkia, sillä niin monen yrityksen seuraaminen on usein hankalaa."

Millaisessa taloustilanteessa sijoittaminen kannattaa?

Lounasmeri: "Osakemarkkinat pyrkivät ennakoimaan yleistä taloustilannetta. Osakkeiden hinnat nousevat usein ennen kuin odotukset ja päinvastoin. Aina markkinat eivät kuitenkaan ennusta oikein. Parasta olisikin sijoittaa taantuman loppuvaiheessa, mutta juuri silloin monellakaan ei ole ylimääräistä rahaa. Ennustaminen on vaikeaa, joten kannattaa sijoittaa tasaisesti pitkän ajanjakson aikana."

"Ennustaminen on vaikeaa, joten kannattaa sijoittaa tasaisesti pitkän ajanjakson aikana."

Millaisia kustannuksia minulle tulee sijoittamisesta?

Osakekaupoista peritään palkkio, joka voi olla joko kiinteä tai prosentuaalinen. Minimipalkkiot ovat suhteellisen alhaisia. Osakekaupoista maksetaan välityspalkkio, joka on noin 0,2–0,5 prosenttia kaupan arvosta. Palkkiot vaihtelevat välittäjien ja jopa toimeksiantojen mukaan.

Millaisella summalla pääsen alkuun?

On hyvä, jos sijoittamisessa voi käyttää muutamia satoja euroja, mutta pienemmälläkin summalla voi aloittaa. Lisäksi kannattaa valita sellainen välittäjä, jonka palkkio on kohtuullinen.

Mitä minun pitää seurata, kun sijoitan osakkeisiin?

Päivittäismedian seuraaminen riittää varsinkin silloin, kun sijoittaa sellaisiin isoihin yrityksiin, joista kerrotaan uutisissa. Kun seuraa yhtiökohtaisia uutisia ja laajemmin talousuutisia, saa monipuolisen kuvan kurssikehitykseen vaikuttavista asioista.

Pitääkö minulla olla oma strategia?

Lounasmeri: "Oma strategia on aina parempi kuin se, että noudattaa pilkulleen lehtien sijoitusneuvojia. Mikäli osakkeisiin sijoitettuja rahoja ei tarvitse kymmeneen seuraavaan vuoteen, neuvot eivät välttämättä sovellu itselle vaan pikemminkin niille, jotka ostavat nyt ja myyvät kolmen kuukauden kuluttua. Oma suunnitelma auttaa myös pysymään rauhallisena. Joukkoinnostusta tai paniikkia voi välttää niinkin, että ottaa etäisyyttä 'sijoittajaminäänsä'."

Segercrantz: "Hyvin tavallinen aloittelijan virhe on pitää tappiolliset sijoitukset salkussa liian pitkään ja toisaalta myydä voitolliset liian aikaisin. Pitää olla malttia vaurastua, mutta samalla on tärkeää hyväksyä myös epäonnistumisia ja osata irtautua huonoista sijoituksista."

Osakekaupan alkeet

A Osakesijoittaminen on sijoittamista pörssissä noteerattuihin yhtiöihin. Pörssi on sähköinen markkinapaikka, jossa osakkeilla käydään kauppaa päivittäin.

B Osakekauppaa voivat käydä ­yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt sekä erilaiset sijoittajat, kuten ­vakuutusyhtiöt ja rahastoyhtiöt.

C Osakkeesta saatava tuotto koostuu arvon noususta ja vuotuisesta tuotosta eli osingosta.

Käy S-Osakekauppaa verkkopankissa

  • S-Osakekauppa on S-Pankin helppokäyttöinen arvopapereiden kaupankäyntipalvelu, joka avattiin asiakkaiden toiveesta verkkopankkiin. Siellä voi ostaa ja myydä arvopapereita omatoimisesti.
  • Kun sinulla on tili S-Pankissa, voit avata palvelun verkkopankissa. Jos sinulla ei vielä ole tiliä, voit avata ja hankkia verkkopankkitunnukset asiakaspalvelupisteestä. Erillistä ohjelmistoa ei tarvita.
  • Palvelun avauksen yhteydessä saat automaattisesti käyttöösi arvo-osuustilin sekä FIM Sijoitustilin, jonka kautta kaikki arvopaperi­kaupankäynnin rahaliikenne kulkee.
  • Voit käydä kauppaa seuraavissa pörsseissä: OMX Nordic, First North sekä Xetra (ETF:t eli pörssinoteeratut rahastot).
  • Kun alat ostaa osakkeita, aseta toimeksiannollesi rajahinta. Ostoille voit määrätä maksimihinnan, jonka suostut maksamaan osakkeesta. Vastaavasti myynneissä voit määrätä minimihinnan, jolla suostut myymään. Näin kauppa toteutetaan sinun antamissasi rajoissa.
  • Seuraa verkkopankissa salkkusi kehitystä, toimeksiantojen tilannetta sekä toteutuneita arvopaperitapahtumia. Voit myös tarkastella realisoituneita luovutusvoittoja ja -tappioita. Raporteista on apua esimerkiksi omaa veroehdotusta tarkistettaessa.
  • Lisätietoa S-Osakekaupasta saat osoitteesta www.s-pankki.fi, S-Pankkiiri­tapaamisessa tai S-Pankin asiakaspalvelusta.

Lisää aiheesta