Mikä innostaisi kotona asuvaa ikäihmistä huolehtimaan hyvästä ravitsemuksesta? Entä miten hän voisi nauttia syömisestä ilman syyllisyyttä? Kotona asuvien ikäihmisten ruoka-asioiden parissa toimiva ravitsemusasiantuntija Maija Soljanlahti kertoo, että ravitsemus kiinnostaa ikääntyviä siinä missä muitakin.
Gerontologinen ravitsemus -yhdistyksessä työskentelevä Soljanlahti kiertää puhumassa senioreiden kohtaamispaikoilla, messuilla ja tapahtumissa.
”Varsinkin ilmastonmuutos aiheuttaa syyllisyydentunteita, lihasta ja maidosta kysytään paljon. Eräs 90-vuotias rouva kysyi minulta, että mitä pahaa aion sanoa lihasta. Aihe koetaan henkilökohtaisesti aika vaikeaksi”, Maija Soljanlahti kertoo.
Toinen syyllisyyttä aiheuttava asia on laihduttaminen. Suomalaiset ajattelevat, että on oikein ja hyvä asia laihduttaa. Mutta ruoassa ei ole oikeaa ja väärää, ja ruoasta tulee voida myös nauttia. Ihmiset ovat hyvin erilaisia myös ikääntyessään, eivätkä kaikille sovi samat toimintatavat.
”Tosiasia on kuitenkin, että kehon toimintojen hidastuessa ruokalautanen pitää koota entistä fiksummin.
Siinä voi olla vähemmän energiaa, mutta tiiviimmässä muodossa.”
Maijan mielestä monien ikääntyvien elämänlaatu paranisi, jos he voisivat aterioida toisten seurassa. Hyvän ravitsemuksen toteutumisen tiellä on sekä henkisiä että fyysisiä kynnyksiä, joita voisimme madaltaa myös uudenlaisilla ruokapalveluilla.