Analyytikkoystäväni iski tilastoistaan faktan pöytään: 53 vuotta näyttää olevan miehillä sellainen ikä, jossa terveys syöksyy joko jyrkkään alamäkeen tai sitten elämä jatkuu lähes yhtä pitkään kuin naisilla.
Tämä tieto riipaisi, sillä vähän aikaa sitten mittariin tuli 50 vuotta. Sanonnan mukaan terveyttä osaa arvostaa vasta sitten, kun sen menettää. Ei sillä, että pelottaisi, mutta kuitenkin.
Terveyteen voi vaikuttaa hieman omilla valinnoillaan, mutta on valtava määrä terveyteen liittyviä ikäviä yllätyksiä, jotka jysähtävät täysin varoittamatta.
Yksi tällainen yllätys on syöpä, naisilla erityisesti rintasyöpä. Siihen sairastuu Suomessa noin 5 000 naista vuodessa.
Suomi on maailman kärkeä taistelussa syöpää vastaan.
Jos Suomessa sairastuu vakavasti, onneksi apua on saatavilla. Olemme maailman kärkeä taistelussa syöpää vastaan. Yhteishyvän numerossa 5/2018 syöpätautien erikoislääkäri Riikka Huovinen ja solubiologian professori Johanna Ivaska kertovat, miten tähän on päästy ja miten taistelu jatkuu.
Lääkäreiden ja tutkijoiden tekemän työn lisäksi syöpään sairastunut tarvitsee meidän kaikkien tukea. Sitä voi osoittaa kiinnittämällä rintapieleensä Roosa nauhan, jonka tänä vuonna on suunnitellut muusikko Anna Puu. Lue Yhteishyvän juttu hänestä
Viime vuonna muun muassa S-ryhmän tukemana Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanja keräsi kaksi miljoonaa euroa. Tämä yhdessä kerätty raha menee naisten syöpien tutkimukseen, syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä tukemiseen.
Ja marraskuussa katukuvassa voi nähdä meitä viiksimiehiä, kun Movember-kampanjalla kerätään varoja eturauhassyöpään sairastuneille miehille. Jos yksi sairastuu, kaikki tukevat.
Empatia eli myötäeläminen voi olla arvaamattoman tärkeää.
Veli-Pekka Ääri
päätoimittaja