Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Lattemammat ja Tinder-treffailijat – mitä kahviloissa tapahtuu?

Teksti:
Leena Lukkari
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Milloin olet viimeksi käynyt kahvilla jonkun kotona? Yhteishyvä kävi Coffee Houseissa katsomassa, keitä siellä käy ja mitä kahvittelukulttuurille on tapahtumassa.

Kahvilassa kokoontuvat äitiyslomalaiset ja opiskelijat. Siellä käydään treffeillä, tehdään töitä tai katsellaan ohikulkijoita. Se on olohuone, johon kuka tahansa voi astua sisään.

Kahvilassa tilattu kahvi taas on asuste, joka kertoo juojastaan. Jos haluat näyttää rennolta ja nuorekkaalta, tilaat kylmäuutetun maitokahvin makusiirapilla. Jos haluat antaa itsestäsi intellektuellin vaikutelman, keskustelet kahvilaaduista, paahtoasteista ja maaperän vaikutuksesta kahvin makuun.

"Ihmiset jopa profiloivat itsensä kahvin ja kahvilan kautta", tutkija ja tietokirjailija Satu Jaatinen väittää.

"Uskaltaako kukaan myöntää tiskillä, ettei ymmärrä kahvitermeistä mitään?"

Ennen sivistykseen kuului perustietämys viineistä, nyt kahveista.

"Uskaltaako kukaan myöntää tiskillä, ettei ymmärrä kahvitermeistä mitään?"

Jaatinen kirjoitti kymmenen vuotta sitten Kahvilan pöydässä -nimisen kirjan ja on siitä asti seurannut kulttuurin kehitystä ja luennoinut aiheesta.

Mallia Pariisista ja Frendeistä

Suomen ensimmäiset nykymuotoiset kahvilat perustettiin 1800-luvulla Helsinkiin. Kappeli ja muut ranskalaistyyppiset kahvilat ottivat mallia Pariisista. Niissä tarjottiin liköörejä ja konjakkia ja ne olivat myöhään auki. Saksalaistyyppiset kahvilat taas olivat auki vain päiväsaikaan, eikä niistä saanut alkoholia.

Sitten alkoi 1990-luku ja Suomen hinku eurooppalaistua. Helsinkiin alkoi ilmestyä uusia mannermaisia kahviloita kuten Café Strindberg ja Café Esplanad. Niissä tärkeää oli tulla nähdyksi.

Kahvila on Tinder-treffien suosikkipaikka.

Vuosikymmenen loppupuolella saapuivat amerikkalaistyyliset kahvilat. Asiakasta houkuttelivat wieniläistuolien ja leivosten sijasta upottavat sohvat, jättimuffinit ja kämmenen kokoiset browniet. Tv-sarja Frendeistä opittiin, että kahvilaan ei mennä ensisijaisesti juomaan kahvia vaan viihtymään.

"Kupponen ei ollut enää porvarillinen kuppi ja tassi vaan iso rento muki", Satu Jaatinen kuvailee.

Noin kymmenen vuotta sitten Helsinkiin ilmestyivät latteäidit, arvioi Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

Lattemammoilla viitattiin äiteihin, jotka tapaavat toisiaan mieluummin kahvilassa maitokahvin äärellä kuin leikkipuistossa. Mäkelä huomauttaa, että Ruotsissa puhutaan lattepapoista eikä -mammoista. Länsinaapurissa osa vanhempainvapaista on korvamerkitty isille, mikä on lisännyt lastenvaunuja työntäviä isiä katukuvassa ja kahviloissa.

Samoihin aikoihin kahviloista tuli ensitreffien suosikkipaikka. Parinetsintäsovellus Tinderissä jopa arvotetaan kahviloita sen mukaan, mikä soveltuu parhaiten Tinder-treffeille.

"En tosin tiedä, millä kriteereillä valinta tehdään. Vaikuttaako vaikka uloskäyntien määrä", Satu Jaatinen nauraa.

Tulevaisuuden kahvilat?

Mutta millaisia ovat tulevaisuuden kahvilat? Jaatisen mielestä me suomalaiset voisimme rakentaa kahvilakulttuuriaan rohkeammin oman erityislaatuisuutemme ympärille.

"Odotan kahvilaa, jossa olisi pitsiliinat ja räsymatot, ja jossa pannukahvi tarjottaisiin kuparipannusta kahvikupin tassille. Tietysti kahvi pitäisi osata ryystää tassilta sokeripala hampaiden välissä."

Professori Mäkelä taas veikkaa, että tulevaisuuden kahvitrendit tulevat sieltä, mistä kahvin tarina alkoi.

Seuraava hitti voisi olla etiopialainen kahviseremonia.

"Ehkä seuraavaksi keskitytään kahvin lisäksi seremonioihin. Seuraava hitti voisi olla etiopialainen kahviseremonia."

Etiopialaisessa seremoniassa kahvi valmistetaan papujen avotulella paahtamisesta lähtien kahvila-asiakkaan silmien edessä. Seremoniaan kuuluu myös kukkia, suitsukkeita ja popcornia.

Lattemammat

Coffee House Kauppa-keskus Jumbo, Vantaa, kello 10.00

Kops! Barista tyhjentää taas espressokoneen suodattimen. Coffee House on melkein täynnä. Yksi kanta-asiakkaista on pankkivirkailija Ellinoora, joka käy täällä ainakin kerran viikossa tyttäriensä Emman, 2 ja Ellenin, 4, kanssa.

"Aloin käydä täällä, kun odotin Elleniä. Yöt olivat katkonaisia ja kahvi ja ystävien seura piristivät."

Toisella puolelle kahvilaa on lisää äitejä, lapsia ja lastenvaunuja. Nämä äidit tapasivat Facebookin Marrasmammat 2014 -ryhmässä, eli kaikkien lapsi täyttää marraskuussa kolme vuotta. Äidit valitsevat voisilmäpullat ja bostonkakut, lapset saavat pillimehua ja croissantit.

"Kahvilassa on mukavaa nähdä. Kenenkään ei tarvitse siivota", Sarita kertoo.

Muuta vilinää riittää. Sisu-poikaa saa tämän tästä juosta hakemaan kauppakeskuksen käytävältä.

Leino, 4 kk, saa rintaa. Kati-äiti on onnellinen, että täällä äidit ja lapset huomioidaan kauniisti. Hän on kokenut senkin, miltä tuntuu, kun tavaratalo ei halunnut palvella imettävää äiti.
"Vartija sanoi, että omien eväiden syönti on täällä kielletty, ja ohjasi minut ulos. Olin niin häkeltynyt, että pyysin anteeksi ja lähdin", Kati kertoo.

Muut äidit nyökyttelevät. Moni on huomannut, että kaikkiin kahviloihin lastenvaunut eivät ole tervetulleita.

Ystäviä tapaamassa

Coffee House Sokos, Helsinki, kello 15.00

Tavaratalon toisessa kerroksessa sijaitsevaan Coffee Houseen ei eksy sattumalta, mutta kun sen keksii, sinne haluaa palata. Ylhäältä on mukava katsella alhaalla kadulla vilistäviä ihmisiä ja autoja. Rautatieasema on ihan vieressä.

22-vuotiaat Reetta ja Ignasi tapaavat kahvilassa. Espanjalainen Ignasi valitsee suodatinkahvin, vaikka hän kertoo jääkahvin olevan Espanjassa suosittua.

Kahvila on turistien suosiossa, mutta sinne tullaan myös lounaalle ja after work -drinkille. Kuohuviiniä menee paljon.

Ikkunan ääressä, hotellin sisäänkäynnin yläpuolella, istuvat ystävykset Marjaleena, 75, ja Tuula, 74. He tutustuivat aikoinaan opiskellessaan psykologiaa ja olivat yhtä aikaan kesätöissä Ruotsissa.

Tänne tullaan lounaalle ja after workille. Kuohuviiniä menee paljon.

Nyt Marjaleena asuu talvet Ranskassa ja lentää aina elokuussa etelään. Sitä ennen naiset kohtaavat lasillisella.

"Tämä on meidän perinteemme", Marjaleena sanoo.

Osa perinnettä on myös Ateneumin-visiitti. Tänä vuona se jäi väliin, koska ystävät halusivat keskittyä vaihtamaan ajatuksia.

Naiset nostavat punaviinilasit ja hymyilevät toisilleen niin kuin vain hyvät ystävät tekevät.

"Kippis!"

Rakkautta ilmassa

Coffee House Kauppakeskus Iso Omena, kello 17.00

Uuden konseptin mukainen Coffee House on avara ja valoisa. Vehreyttä valuvat pergolat, juuttisäkit, lakatut puupinnat

ja ruskea nahka vievät ajatukset kauas. Kävijä on samalla kertaa ulkona ja sisällä turvassa sateelta ja viimalta.

Barista Denize Kaya kaataa kahvalliseen hillopurkkiin kiliseviä jäitä. Päälle hulahtaa maitoa ja liraus makusiirappia. Lopuksi hän annostelee kylmässä vedessä vähintään 12 tuntia uutetun kahvin ja sujauttaa pillin paikoilleen.

"Ole hyvä!"

Alexander, 15, halusi kylmäuutettuun kahviinsa vaniljasiirappia ja Hanna, 16, minttusuklaata. He ovat tulleet koulun jälkeen kahville.

Myös keinussa pergolan alla istuvat Espoonlahden lukion abit pitelevät hillopurkkeja ja tekevät esitelmää Buckinghamin palatsista. Ikkunan ääressä kuusikymppinen herra lukee sanomalehteä ja siemaisee aina välillä pillistä.

Ikkunapöydässä, hämärtyvän illan kajossa istuu nuori pariskunta. Meri, 21, ja Jussi, 20 ovat seurustelleet kolme vuotta. Jussi lukee Turussa kauppatieteitä ja Meri Tampereella psykologiaa. Molemmat ovat kotoisin Espoosta, ja kesän jälkeen on taas muutettava takaisin opiskelupaikkakunnille. Meri odottaa jo, että pääsee testailemaan kaupungin uusia kahviloita.

"Välillä laitan oikein ylös, mitä paikkaa pitäisi muistaa käydä testaamassa", Meri sanoo ja katsoo Jussiin.

Molemmat hymyilevät varovasti. Muutto tarkoittaa myös etäisyyttä.

Barista Denize vie kardemummakierteen ja suodatinkahvin harmaatukkaiselle naiselle lähipöytään. Toisessa pöydässä tyylikäs herra punaisessa neuleessa naputtaa kannettavaansa, kolmannessa vauva tarttuu äitiä tukasta ja kiskaisee.

Nurkassa nainen ja mies istuvat vastapäätä toisiaan. Pöydän alla heidän jalkansa kietoutuvat toisiinsa. Pöydällä cappuccinojen vaahtosydämet ovat vielä aivan koskemattomat.

Coffee House 20 vuotta

Vuonna 1997 perustetaan ensimmäinen Coffee House Sokoksen taloon Helsingin Asema-aukiolle. Esikuvina ovat amerikkalaiset coffee shopit ja barit. Espressotyyliset kahvit ovat Suomessa vielä harvinaisia. Uutuuksia ovat myös focaccia ja cookiet, joista tulee vuosien saatossa ketjun myydyin tuote.

Espresson myynti kasvaa jatkuvasti ja nykyisin sen osuus on puolet myydystä kahvista. Kahvin laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Vuonna 2010 henkilökuntaa aletaan kouluttaa Pauligin räätälöimällä Master Barista-koulutuksella.

Yhdestä Coffee Housesta kasvaa 21 kahvilan ketju. Juhlavuoden kunniaksi kahviloiden konsepti uudistuu. Espoon Isossa Omenassa ja Oulussa uudistus on jo tehty ja vuoden loppuun mennessä vuorossa ovat Kuopio ja Rovaniemi.

Kahviloiden ilme raikastuu. Voit valita, istutko keinuun pergolan alle, jättiportaille vai intiimiin loosiin, ja aina löydät pistokkeen älylaitteesi lataamiseen.

testaa RESEPTIT:

Himoitsetko suklaata? Kolme lattea, joista et voi kieltäytyä

Makean mausteinen kurpitsalatte