Loppukesän menu x 3 – valitsetko kalaa, kasvista vai kanaa?
Kokosimme kolme valloittavaa menuehdotusta loppukesän iloksi. Kokeile hienostunutta kalapainotteista illallista, rentoja kana-ananasvartaita tai keveää kasvismenua.


1. Astetta fiinimpää kalasta
Aloita ateria yksinkertaisella, mutta hienostuneella graavilohesta valmistetulla carpacciolla. Raikasta ohuet lohisiivut sitruunanmehulla ja levitä päälle parmesaanilastuja ja rucolaa. Viimeistele annos oliiviöljyllä ja kullanruskeiksi paahdetuilla pinjansiemenillä.
Pääruoalla nautitaan vaaleaa, miedon makuista kuhaa. Tarjoile paistettu kala samettisen keltajuuripyreen kanssa. Annos kruunataan ranskalaisesta keittiöstä tutulla beurre blancilla eli voi-valkoviinikastikkeella, joka vie kielen mennessään!
Aterian päätteeksi nautitaan kulhollinen kesäistä vaahtokarkkimoussea. Kermasta ja vaahtokarkeista valmistettu mousse raikastetaan turkkilaisella jogurtilla. Voit valmistaa moussen hyvissä ajoin ennen h-hetkeä ja koristella annokset tuoreilla mansikoilla ja minivaahtokarkeilla juuri ennen tarjoilua.
2. Keveä kasvismenu
Tämä kasvismenu sopii erityisesti loppukesän lämpimiin päiviin. Ateria alkaa espanjalaisella kylmällä tomaattikeitolla eli gazpacholla. Upota virkistävään keittoon kypsiä tomaatteja, paprikaa ja kurkkua sekä lisää joukkoon valkosipulia ja mausteita. Gazpacho on kätevää valmistaa jo edellisenä päivänä, jolloin aikaa jää muuhun kokkailuun!
Pääruoka koostuu sekä kylmästä että lämpimästä osuudesta. Valmista salaatti mansikoista, mozzarellasta, rucolasta ja pähkinöistä, ja valuta päälle vinegrettiä. Kepeän salaatin kaverina tarjoillaan grillattuja maisseja, joihin suditaan reilusti yrttistä voisulaa. Jos kaipaat aterialle lisää ruokaisuutta, voit maissien ohella grillata esimerkiksi halloumia tai tofua ja tarjota salaatin kanssa tuoretta leipää.
Hellepäivän ateria huipentuu tietenkin itse tehtyyn jäätelöön! Kauho kulhoihin appelsiinikrokanttisuklaalla maustettua herkkua. Kolmen raaka-aineen jätski on helpompi valmistaa kuin uskoisitkaan. Jos haluat aterian päätökseen pientä ekstraa, voit antaa ruokailijoiden koristella annokset itse. Varaa tällöin tarjolle esimerkiksi kastikkeita, keksimuruja, suklaarouhetta ja strösseleitä.
3. Syödään kanaa!
Kolmannessa menuehdotuksessa alkupalaksi tarjoillaan raikkaita pikkupurtavia. Tuorejuustotäytteiset paprikat ovat ihanaa naposteltavaa sillä välin, kun kanavartaat tirisevät grillissä. Käytä suloisia minipaprikoita tai leikkaa isommista eri värisistä paprikoista lohkoja. Vaihtelemalla tuorejuuston makua saat helposti muokattua naposteltavat omaan makuun sopiviksi.
Nyt laitetaan grilli kuumaksi, sillä mitä olisi (loppu)kesä ilman grillausta? Pujota vartaisiin limemarinoitua kanaa, makeaa ananasta ja vihreää paprikaa, ja paahda kypsiksi. Tarjoile vartaat vaikkapa salaatin tai keitettyjen perunoiden kanssa ja viimeistele annos ranskankermasta ja mausteista sekoitetulla kastikkeella.
Päätä ateria suloisella mansikka-valkosuklaakääretortulla. Täytteessä maistuvat rahkalla raikastettu valkosuklaavaahto, mansikkahillo ja tuoreet mansikat. Näyttävän lopputuloksen saat pursottamalla täytettä tortun pinnalle ja koristelemalla pinnan mansikoilla ja suklaarouheella.









