Paistettu kuhafilee, valkoviinikastike ja keltajuuripyree
45 min

Nappaa talteen!
Paistettu kuha ja sitruksinen voi-valkoviinikastike eli beurre blanc on hienostunut makupari, jota täydentää samettinen keltajuuripyree. Täydellinen juhla-ateria!
| 600 g | kuhafileetä (nahatonta) |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1 tl | suolaa |
| Valkoviinikastike | |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 2 dl | valkoviiniä (5,5 %) |
| 1 dl | vettä |
| 125 g | voita |
| 1 dl | ruokakermaa |
| 1/2 rkl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | suolaa |
| ripaus valkopippuria | |
| Keltajuuripyree | |
| 500 g | (1 ps) keltajuuria |
| 500 g | perunoita (jauhoinen lajike) |
| 1 dl | ruokakermaa |
| 2 rkl | voita tai margariinia |
| 1/2 tl | suolaa |
- 1.
Aloita pyreestä. Pese ja kuori keltajuuret ja perunat. Leikkaa keltajuuret pieniksi kuutioiksi ja paloittele perunat. Laita kattilaan ja lisää sen verran vettä, että palat juuri ja juuri peittyvät. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
- 2.
Tee kastike kasvisten kiehuessa. Kuori ja hienonna sipuli. Laita sipulit, viini ja vesi kattilaan. Keitä kovalla lämmöllä, kunnes nestettä on jäljellä noin ½ desilitraa. Leikkaa jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi. Ota kattila liedeltä ja soseuta sipuli liemineen sauvasekoittimella. Lisää voikuutiot koko ajan soseuttaen, kunnes voi sekoittuu tasaisesti kastikkeeseen. Siivilöi kastike ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää ruokakerma, sitruunanmehu, suola ja pippuri. Kuumenna, mutta älä keitä.
- 3.
Valuta keltajuurista ja perunoista vesi pois. Soseuta kasvikset sähkövatkaimella sileäksi. Lisää ruokakerma, rasva ja suola.
- 4.
Kuivaa kuhafileet talouspaperilla. Leikkaa tarvittaessa annospaloiksi. Kypsennä fileet öljyssä pannulla kauniin ruskeiksi molemmin puolin noin 3 minuuttia. Mausta suolalla. Tarjoa fileet pyreen ja kastikkeen kanssa.
Paistettu kuhafilee, valkoviinikastike ja keltajuuripyree
arvosana5/5
45 min
Paistettu kuha ja sitruksinen voi-valkoviinikastike eli beurre blanc on hienostunut makupari, jota täydentää samettinen keltajuuripyree. Täydellinen juhla-ateria!
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 600 g | kuhafileetä (nahatonta) |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 1 tl | suolaa |
Valkoviinikastike | |
| 1 kpl | sipuli |
| 2 dl | valkoviiniä (5,5 %) |
| 1 dl | vettä |
| 125 g | voita |
| 1 dl | ruokakermaa |
| 1/2 rkl | sitruunanmehua |
| 1/4 tl | suolaa |
| ripaus valkopippuria | |
Keltajuuripyree | |
| 500 g | (1 ps) keltajuuria |
| 500 g | perunoita (jauhoinen lajike) |
| 1 dl | ruokakermaa |
| 2 rkl | voita tai margariinia |
| 1/2 tl | suolaa |
Valmistus
- 1
Aloita pyreestä. Pese ja kuori keltajuuret ja perunat. Leikkaa keltajuuret pieniksi kuutioiksi ja paloittele perunat. Laita kattilaan ja lisää sen verran vettä, että palat juuri ja juuri peittyvät. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Määrä Ainesosa 500 g (1 ps) keltajuuria 500 g perunoita (jauhoinen lajike) - 2
Tee kastike kasvisten kiehuessa. Kuori ja hienonna sipuli. Laita sipulit, viini ja vesi kattilaan. Keitä kovalla lämmöllä, kunnes nestettä on jäljellä noin ½ desilitraa. Leikkaa jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi. Ota kattila liedeltä ja soseuta sipuli liemineen sauvasekoittimella. Lisää voikuutiot koko ajan soseuttaen, kunnes voi sekoittuu tasaisesti kastikkeeseen. Siivilöi kastike ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää ruokakerma, sitruunanmehu, suola ja pippuri. Kuumenna, mutta älä keitä.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 2 dl valkoviiniä (5,5 %) 1 dl vettä 125 g voita 1 dl ruokakermaa 1/2 rkl sitruunanmehua 1/4 tl suolaa ripaus valkopippuria - 3
Valuta keltajuurista ja perunoista vesi pois. Soseuta kasvikset sähkövatkaimella sileäksi. Lisää ruokakerma, rasva ja suola.
Määrä Ainesosa 1 dl ruokakermaa 2 rkl voita tai margariinia 1/2 tl suolaa - 4
Kuivaa kuhafileet talouspaperilla. Leikkaa tarvittaessa annospaloiksi. Kypsennä fileet öljyssä pannulla kauniin ruskeiksi molemmin puolin noin 3 minuuttia. Mausta suolalla. Tarjoa fileet pyreen ja kastikkeen kanssa.
Määrä Ainesosa 600 g kuhafileetä (nahatonta) 2 rkl rypsiöljyä 1 tl suolaa
Ravintosisältö
704
Energiaa kcal
2946
Energiaa kj
46,8 g
Rasvaa
26,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,0 g
Hiilihydraatteja
15,8 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
33,3 g
Proteiinia
3,9 g
Suolaa
704
Energiaa kcal
2946
Energiaa kj
46,8 g
Rasvaa
26,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
32,0 g
Hiilihydraatteja
15,8 g
Sokereita
4,5 g
Kuituja
33,3 g
Proteiinia
3,9 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: ripaus valkopippuria.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























