Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

SCA:n laatima makuympyrä on kahvin ystävien työkalu.

Miltä suosikkikahvisi maistuu? Vastauksen voit löytää kahvin makuympyrästä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SCA, Yhteishyvä, Kahvipaahtimot
Julkaistu: 8.11.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Osaatko kuvailla lempikahvisi makua? Joskus sanat eivät tunnu riittävän. Erilaisten vivahteiden hahmottamisessa kahvin makuympyrästä voi olla apua. Selvitimme myös, millä tavalla paahtimot kuvailevat suomalaisten suosikkeja.

Kansainvälisen erikoiskahvien yhdistyksen (Specialty Coffee Association) alkujaan vuonna 1995 julkaisema kahvin makuympyrä on yksi kahvimaailman kulmakivistä. Vuonna 2016 makuympyrää päivitettiin yhdessä Maailman kahvitutkimuksen (World Coffee Research) kanssa.

Julkaisemme kahvin makuympyrän Yhteishyvässä sellaisenaan. Kuvaan ei saa tehdä muutoksia, joten olemme tehneet termeistä epäviralliset käännökset taulukkomuotoon.

Jos haluat tarkastella kuvaa tarkemmin, voit avata sen suuremmaksi tästä.

Kolme helppoa askelta kahvin makuympyrän käyttöön

  1. Tarkastele ympyrää

Eri termit ja sanat saattavat tuntua erikoisilta. Älä anna tämän häiritä. Riittää, että ihmettelet kahvimakujen erilaisia vivahteita.

  1. Maista kahvia

Valmista kahvi huolella ja tarkastele kahvia sen eri vaiheissa. Jos jauhat kahvin itse pavuista, millainen tuoksu kahvista lähtee vastajauhettuna. Entä millaisia aromeja kahvi päästää, kun ensimmäiset vesitipat osuvat siihen? Ja miltä kahvi maistuu ensimmäisellä maistatuksella? Kokonaisvaltainen maku koostuu haju- ja makuaistin tuottamasta yhdistelmästä.

  1. Tarkastele ensin makuympyrän keskustaa

Kun etsit kahville makua, aloita keskeltä ja etene kohden ulkokehää. Yleisimmällä tasolla maut löytyvät ympyrän sisäosista ja ne menevät sitä yksityiskohtaisemmiksi, mitä lähemmäs ulkokehää siirrytään. Jos kahvi maistuu hedelmäiseltä, seuraavaksi pohdittavaksi tulee, millaiselta hedelmältä se maistuu?

Jos haluat perehtyä asiaan vielä syvemmin, voit tutustua World Coffee Researchin tuottamaan englanninkieliseen makusanakirjaan, jossa kahvimaut ja makutestit viedään astetta tieteellisemmälle tasolle.

Jos haluat tarkastella alla olevaa suomennettua taulukkoa tarkemmin, voit avata sen tästä.

Minne suomalaisten suosikkikahvit sijoittuvat makuympyrässä?

Kysyimme Meiralta, Pauligilta ja S-ryhmän hankinnalta, minne he sijoittaisivat omat tuotteensa kahvin makuympyrässä.

Paulig:

Juhla Mokka: vadelma & mustikka

Presidentti Tumma Paahto: suklaa (tumma ja maitosuklaa)

Mundo: hunaja, lime, pähkinäinen

Meira:

Kulta Katriina Perinteinen: makea, pähkinäinen, marjainen

Segafredo Pausa: paahteinen, kaakao, kuivattu hedelmä

S-ryhmän hankinta:

Cirkel Eko: paahteisen pähkinäinen, kevyen mausteinen, pehmeän hapokas

Cirkel Kenia: karamellinen, mustaherukkainen, kuivattujen hedelmien makua (viikuna), pitkä täyteläinen jälkimaku

Cirkel Espresso: voimakkaan paahteinen, tuhdin tummasuklainen

Kahvi:

Lisää aiheesta