Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kahvinkeitin – ostajan opas

Teksti:
Arja Krank
Asiantuntija:
Coffee Housen Master Barista 2012 Anu Ahokangas, Coffee House, Rovaniemi, myyntipäällikkö Mikko Kotiranta, Prisma Itäkeskus ja myyntipäällikkö Tommi Korhonen, Prisma Sello
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 8.7.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kahvinkeittimiä löytyy jokaiseen makuun: valittavana on suodatinkahvi- tai espressokeitin, presso- tai mutteripannu, erilaiset kapselikoneet tai kahviautomaatti.

Kahvinkeittimen valintaan vaikuttavat omat makutottumukset ja kahvittelun määrä. Perinteisellä suodatinkeittimellä kahvi valmistuu nopeasti ja pienellä vaivalla. Presso- ja mutteripannu sopivat käsityönä valmistettavasta kahvista pitävälle.

Espressokeittimellä saa tehtyä kahvijauheesta espresson. Kapselikoneet valmistavat tuoretta kahvia kuppi kerrallaan erilaisten kahvilaatujen ystäville. Kahviharrastajan keittiöön sopii kahviautomaatti.

Kahvinkeittimet toimivat kahdella tavalla: Suodatuslaitteissa kahvijauheen päälle valuu vesi, joka irrottaa maut juomaan. Espresso- ja kapselikoneissa kiehuvan veden höyrynpaine irrottaa jauheesta aromit kahviin.

6 vinkkiä: Mitä kannattaa huomioida kahvinkeitintä valitessa?

  1. Laitteen toiminta. Kuinka kuumaa juomaa laite valmistaa? Pitääkö lämpölevy kahvin lämpimänä? Onko kahvinkeitin tarpeeksi hiljainen? Onko tippalukko luotettava?
  2. Kestävyys ja pestävyys. Ovatko osat irrotettavia ja helposti takaisin liitettäviä?
  3. Laitteen koko. Kuinka paljon kahvia keitetään kerralla? Entä mahtuuko laite suunniteltuun paikkaan? Onko johto riittävän pitkä?
  4. Ergonomia. Onko laite helppokäyttöinen? Sopiiko kannun kahva käteen? Toimiiko kaatonokka ja onko vedentäyttöaukko tarpeeksi iso? Onko vesisäiliön mittataulukko tarpeeksi näkyvä?
  5. Ekologisuus. Ovatko materiaalit kestäviä? Onko laitteeseen saatavilla varaosia? Onko laitteessa automaattinen virrankatkaisu?
  6. Selkeät käyttöohjeet.

Suodatinkahvinkeitin

Suomalaisten suosima suodatinkahvinkeitin on hyvä valinta silloin, kun peruskahvia keitetään kerralla paljon. Lisäominaisuuksina laitteeseen saa esimerkiksi automaattisen virrankatkaisun, ajastuksen tai kahvimyllyn, joka jauhaa kahvin pavuista. Kahvinkeittimeen voi valita lasi- tai termoskannun.

+ sopii pienen tai ison kahvimäärän keittämiseen
+ edulliset käyttökustannukset
+ voi käyttää mieleisiään vahvuuksia ja kahvipaahtoja
+ laaja valikoima
+ helppo pestä
+ kuluttaa kohtalaisen vähän energiaa
- sopii vain peruskahvien keittämiseen, ei esimerkiksi espresson keittämiseen
- paljon vaivaa yhden kupin keittämisessä
- tarvitsee suodatinpusseja
- kahvi ei ole vastajauhettua, paitsi kahvimyllyn sisältävissä koneissa.

Pressopannu

Pressopannu on edullinen vaihtoehto niille, joka haluavat tehdä vähän kahvia kerrallaan. Kahvi keitetään käsityönä: kuuma vesi kaadetaan kahvin päälle, annetaan hautua ja lopuksi jauhe painetaan siivilällä pannun pohjalle. Eri mallien eroina on lähinnä ulkonäkö ja koko.

Pressopannu sopii hyvin esimerkiksi yksineläjälle, sillä pannulla pystyy valmistamaan helposti kupillisen kahvia.

+ helppokäyttöinen
+ sopii etenkin pienen kahvimäärän keittämiseen
+ ei tarvitse suodatinpusseja
+ hyvä vaihtoehto esimerkiksi mökille, koska laite vie vain vähän tilaa
- vesi täytyy keittää erikseen
- käytetyn kahvijauheen poistaminen hankalaa pannun pohjalta
- pannun tilavuus ei riitä suuren kahvimäärän valmistamiseen.

Mutteri- eli mokkapannu

Mokkapannu sopii niille, jotka haluavat tehdä kahvin käsityönä liedellä. Espresso valmistuu, kun kiehuvan veden aiheuttama voimakas höyrynpaine irrottaa juomaan aromin kahvin läpi kulkiessaan.

Pannumallit ovat ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään varsin samanlaisia, mutta kokoja löytyy eri tarpeisiin.

Mutteripannulla saa maukasta kahvia vanhan ajan hengessä.

+ vanhan ajan kahvinkeiton tuntua
+ maukasta kahvia
- käyttö tarvitsee aikaa, vaivaa ja osaamista
- käytetyn kahvijauheen puhdistaminen työlästä
- pannun kumitiiviste kuluu ajan myötä, jolloin se pitää vaihtaa.

Espressokeitin

Espressokeitin sopii niille, joka haluavat valmistaa kahvin nopeasti valmiiksi jauhetusta kahvista. Kahvi valmistuu höyrypaineen avulla samoin kuin mutteripannussa, mutta espressokeitin valmistaa yhden tai kaksi kuppia espressoa suoraan kuppiin.

Peruslaitteen lisäksi löytyy malleja, joissa on mukana maidonvaahdotin: joko kuumaa höyryä puskeva putki tai erillinen maitokannu, jossa kone tekee vaahdon.

Espressoa kuin Italiassa: un caffè, per favore!

+ keitin on helppo puhdistaa
- valmistaa automaattisesti vain espressoa
- höyry kehittyy hitaasti
- esimerkiksi maitokahvin valmistaminen vaatii hieman käsityötä.

Kapselikeitin

Kapselikeitin valmistaa yhden kupin tuoretta kahvia nopeasti ja helposti. Laite sopii etenkin niille, jotka haluavat maistella erilaisia kahveja.

Kahvi valmistuu samalla menetelmällä kuin espressokeittimessä: voimakas höyrynpaine irrottaa kahvin läpi kulkiessaan aromin nopeasti. Laitteet eroavat toisistaan lähinnä ulkonäöltään.

Merkkikohtaisissa kapseleissa on valittavana erilaisia kahvi- ja teelaatuja.

+ koneista helpoin ja nopein, koko perheen laite
+ kahvin vahvuuteen voi vaikuttaa vesimäärää säätämällä
+ kahvia valmistetaan kupeittain, joten juomaa ei mene hukkaan
+ laitteet poikkeavat muotoilultaan tavallisesta kahvinkeittimestä
+ markkinoilla on erikokoisia laitteita
- kahvikupillisen hinta on korkea
- jokaisella merkillä on omat kahvikapselinsa, joita ei voi käyttää ristiin
- vieraille on työlästä tehdä jokaista kupillista erikseen
- kapseleista kertyy jätettä.

Kahviautomaatti

Kahviautomaatti sopii kahvihifistille, joka haluaa arkeen luksusta ja erikoiskahveja todella tuoreena. Laite on kahviloista tuttu mutta kotikäyttöön tarkoitettu versio, joka valmistaa kahvin papujen jauhamisesta lähtien.

+ toimii helposti nappia painamalla
+ laite valmistaa kaikenlaisia kahvilaatuja vastajauhettuna
+ kahvipavut säilyvät kotona jauhettua kahvia paremmin
- kallis hinta
- suurikokoinen laite.

Lisää aiheesta

Suodata hyvää kahvia