Toisin kuin esimerkiksi Brasiliassa, Kolumbiassa kahviviljelmät ja -tilat ovat verrattain pieniä. Suurimmillaankin tila on yleensä vain muutaman jalkapallokentän kokoinen. Useimmiten kahvit ovat sekoituksia eri alueiden sadosta, mutta nyrkkisääntönä pidetään, että paras laatukahvi tulee vain yhdeltä, pieneltä alueelta.
Kolumbialaiset perheet ovat perinteisesti olleet suuria. Nyt lapsiluku on pienentynyt. Vaikka lait eivät estä naista omistamasta maata, käytännössä tilukset ovat aina miehen nimissä. Nainen ilmestyy tilastoihin vasta, kun mies on häipynyt syystä tai toisesta kuvioista.
Maasta riippuen kahvitiloilla tehtävästä työstä pääosan tekevät naiset, mutta johtavassa asemassa heitä on vain alle viisi prosenttia. Siksi Nescafé Plan -ohjelmassa naiset on otettu erityisasemaan. Ohjelmaan on kirjattu, että vastuulliseen kahvinviljelyyn koulutetuista viljelijöistä 30 prosenttia pitää olla naisia. Nestlén mukaan se on paras investointi kahvintuotannon tulevaisuuden ja viljelijäperheiden toimeentulon turvaamiseksi.
Kahvipensaan katveessa istuu suklaasilmäinen ja kiharatukkainen tyttö, Ana Milena, 2. Hänen äitinsä, Francy Quintero, 38, on uuden ajan kahvinviljelijä: nainen ja yksinhuoltaja, joka pärjää omillaan. Hän peri äidiltään kaksi hehtaaria maata ja siinä kasvaa nyt viisi tuhatta pensaaksi leikattua kahvipuuta.
"Kahvin ansioista voin kouluttaa lapseni", hän kertoo.
Francy kuuluu kahdenkymmenen naisen ryhmään, joka muodostaa osuustoiminnallisen yrityksen. Nescafé Plan -ohjelma on naisten mukaan aikaansaanut sen, että tulevaisuudessa on nyt toivoa. Ryhmän pomo on riuskaotteinen Angela, joka näyttää, miten kahvipuun taimi istutetaan.
"Paras aika istuttamiselle on sadekausi, koska silloin on kosteaa ja juurtuminen on helpompaa. Kuoppaan ei saa jäädä ilmaa, vaan multa pakataan tiiviisti juurten ympärille. Sitten tehdään 'terassi', ettei vesi karkaa alas rinteeseen vaan jää terassille ja imeytyy juuristoon."
Naisten mielestä uudet opit ovat tulleet tarpeeseen. Perimätieto ei kerro kaikkea.
"Nyt tiedämme, miten maata tulee lannoittaa ja miten kahvipuu leikataan, jotta siitä kasvaa hyvin tuottava pensas. Meille on tärkeää oppia koko tuotantoprosessi ja oppia viljelemään kahvia pitkäjänteisesti, oma taloutemme turvaten."