Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suodata hyvää kahvia

Teksti:
Katri Schröder
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 3.11.2015
|
Muokattu: 15.1.2024
Hyvän ja omaan makuun sopivan kahvin keittämiseen on muutamia niksejä. Kahvinkeitin kärsii kahvin rasvasta, joten se kannattaa puhdistaa säännöllisesti.

Kahvin paahto- ja jauhatusaste

Kahvipapujen paahtaminen vaikuttaa kahvisekoituksen makuun. Kahvin tummuuden eli paahtoasteen voi tarkistaa myös pakkauksessa olevasta paahtoastemittarista (1–5). Perinteisesti suomalaisten suosima kahvi on vaaleapaahtoista (1–2). Tummapaahtoiset kahvit kuitenkin kasvattavat koko ajan suosiotaan. Ranskalaisten suosima espresso on erittäin tummaa (4–5).

Kahvin jauhatusaste valitaan valmistustavan mukaan. Kahvipakkauksen merkinnät kertovat, mille valmistusmenetelmälle kahvi sopii.

Kahvinkeittimen puhdistus

Kahvinkeitin kannattaa puhdistaa joka käyttökerran jälkeen. Keittimeen tarttuva kahvin rasva pinttyy helposti ja antaa kahviin huonon, kitkerän maun.

Pese säännöllisesti laitteen vesisäiliö ja poista kalkki kalkinpoistoaineella pakkauksen ohjeen mukaan. Keittimen puhdistukseen kannattaa tutustua käyttöohjeesta.

Kahvin valmistus

Hyvän suodatinkahvin valmistukseen tarvitset tuoreen kahvin lisäksi raikasta vettä ja puhtaat välineet. Kahvijuoman valmistus tapahtuu suodattamalla 92–96-asteinen vesi suodatinpussilla vuorattuun suodattimeen mitatun kahvijauheen läpi. Juuri riittävän kuuma vesi irrottaa kahvista parhaiten sen oikeat maut ja aromiaineet kahvijuomaan. Liian korkea veden lämpötila tuo kahviin kitkerän maun, ja liian matalasta lämpötilasta kahvin aromikkuus kärsii.

Suodatinkahviin mitataan kahvijauhetta 1 mittalusikallinen (7 g) kupillista kohden tai 60–70 grammaa yhtä vesilitraa kohden. Yhdestä kahvipaketillisesta (500 g) valmistuu 50–60 kuppia kahvia.

Kahvin tarjoilulämpötila

Kahvijuoma on parhaimmillaan viitisen minuuttia valmistumisesta. Kahvin paras tarjoilulämpötila on 75–80 astetta. Siirrä kahvi termoskannuun, jos joudut seisottamaan kahvia yli puoli tuntia.

Kahvin säilytys

Jauhetun kahvin maku pilaantuu helposti, jos sitä ei säilytetä oikein. Kahvijauhe säilyy parhaiten alkuperäispakkauksessaan kuivassa ja viileässä, tiiviisti suljettuna. Avattu paketti olisi hyvä käyttää viimeistään viikon sisällä avaamisesta. Jääkaapissa tai pakastimessa kahvi säilyy pidempään tuoreena, silloinkin tiiviisti suljettuna.

Käytä aina veden annosteluun erillistä kannua, ei kahvikannua.