Suklaakonvehtirasia on varmasti jokaiselle suomalaiselle tuttu herkku, ja se on myös suosittu joulunajan kyläilyn tuliainen.
Monet herkuttelevat konvehdeilla esimerkiksi jouluaterian päätteeksi, ja konvehtirasioiden eri maut jakavat mielipiteitä.
Yksi konvehtirasioiden kestomaku herättää kuitenkin vuodesta toiseen kysymyksiä. Pandan suositussa Juhlapöydän konvehteja -suklaarasiassa jo vuosia ollut Zabaglione-suklaakonvehti on nimittäin monille mysteeri. Erikoinen nimi ei soita kelloja, ja suklaan sisältö jää kokonaan arvoitukseksi.
Zabaglione-suklaakonvehti on usein hieman aikuisempaan makuun, eikä ihme. Zabaglione tarkoittaa nimittäin perinteistä italialaista jälkiruokaa, joka sisältää jälkiruokaviiniä.
Zabaglionen mausteena käytetään usein makeaa marsala-viiniä. Kotioloissa zabaglionea valmistaessa voi makunsa mukaan käyttää myös viskiä tai likööriä.
Zabaglionen valmistaminen on yksinkertaista: tarvitset vain kananmunan keltuaisia, sokeria ja viiniä. Se on ilmava ja silkinpehmeä vaahto, joka syntyy vatkaamalla ainekset yhteen vesihauteessa.
Hieman yksinkertaisemmin kuvattuna zabaglione on siis viinivaahtokastike, joka tarjoillaan yleensä lämpimänä. Jälkiruoka annostellaan valmiisiin kulhoihin, ja se tarjoillaan hedelmien, marjojen tai keksien kanssa.
Elegantin jälkiruoan historia ulottuu kauas italialaisen keittiön perinteissä, ja se sopii kepeän makunsa vuoksi erityisen hyvin raskaan illallisen jälkiruoaksi.
Voi olla, että se on juurikin tästä syystä päätynyt myös joulunaikaan nautittavan suklaakonvehdin täytteeksi.
Vaikka zabaglione ei ole useinkaan lasten suosikki, on se pitänyt paikkansa konvehtirasiassa jo monien vuosien ajan.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.