Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Perunkirjoitus on hoidettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta, jollei haeta verottajalta jatkoaikaa.

Mitä tapahtuu pankkiasioille, kun omainen kuolee? S-Pankin asiantuntija vastaa kysymyksiin

Teksti:
Marianna Salin
Kuvat:
Getty Images
Julkaistu: 17.2.2022
|
Muokattu: 17.2.2022
Ensin järjestetään hautajaiset, sitten perunkirjoitus, ja välissä juoksevat pankkiasiat. Miten asiat pankin kanssa hoituvat parhaiten?

S-Pankin asiantuntija Emilia Simola kertoo, miten S-Pankissa toimitaan. Muilla pankkiryhmillä voi olla hieman erilaisia käytäntöjä.

1. Mitä kannattaa tehdä pian sen jälkeen, kun omainen on kuollut?

Ensimmäisinä viikkoina vainajan omaiset voivat keskittyä hautajaisjärjestelyihin ja hoitaa vain juoksevat pankkiasiat, kuten laskut. Aivan ensimmäiseksi kannattaa kyllä tehdä osoitteenmuutos, jos vainajan koti jää tyhjäksi. Näin posti tulee sujuvasti sille, joka ryhtyy hoitamaan kuolinpesän asioita.

2. Miten pankki saa tiedon henkilön kuolemasta? Mitä siitä seuraa?

Digi- ja väestötietovirasto välittää tiedon pankkiin parissa viikossa. Tämän jälkeen S-Pankki lähettää vainajan osoitteeseen toimintaohjeet omaisille sekä saldotodistukset vainajan tileistä ja luotoista, joita tarvitaan viimeistään perunkirjoitusta laadittaessa. Myös osuuskauppa lähettää todistuksen osuusmaksusta perunkirjoitusta varten.

3. Mitä vainajan pankkipalveluille tapahtuu?

Pankki sulkee kortit ja poistaa kaikki käyttöoikeudet vainajan tileihin heti, kun se on saanut tiedon kuolemasta. Jos vainajan tilillä on myös toinen omistaja, tämä voi käyttää tiliä edelleen.

4. Kuka saa hoitaa kuolinpesän pankkiasioita ennen perunkirjoitusta?

Kukin kuolinpesän osakas saa yksin esimerkiksi maksaa kuolinpesän laskuja vainajan tililtä tai pyytää perunkirjoitukseen vaadittavia tietoja. Osa asioista vaatii kuitenkin kaikkien pesänosakkaiden suostumuksen.Kuolinpesän osakkaita ovat tässä vaiheessa vainajan virkatodistuksessa nimetyt perilliset ja puoliso.

5. Miten omainen voi maksaa kuolinpesän laskuja?

Kuolinpesän osakas voi toimittaa paperilaskut pankkiin maksettaviksi. S-Pankissa laskut voi tuoda asiakaspalvelupisteeseen tai lähettää allekirjoitettuina maksupalvelukuoressa. Pankki lopettaa vainajan tekemät e-laskutilaukset ja lähettää siitä ilmoituksen laskuttajille. Tämän jälkeen laskuttaja lähettää tavallisesti laskun muussa muodossa.

6. Mitä laskuja kuolinpesän tililtä voidaan maksaa?

Kuolinpesän tililtä voidaan maksaa vainajalle tulleita toistuvia laskuja, kuten sähkö- ja puhelinlaskuja, lainan lyhennyksiä ja korkoja sekä sairaala-, hautaus- ja muistotilaisuusmaksuja. Jos kuolinpesän tilillä ei ole tarpeeksi rahaa, kuolinpesän osakkaat voivat tallettaa tilille rahaa tai maksaa laskuja omista varoistaan. Maksetut maksut osoitetaan tosittein perunkirjoituksessa. Pankin kanssa voi myös sopia lainojen lyhennysvapaista.

7. Milloin perunkirjoitus on hoidettava? Miten se muuttaa tilannetta?

Perunkirjoitus on hoidettava kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta, jollei haeta verottajalta jatkoaikaa. Perunkirjoituksen jälkeen kuolinpesän osakkaat voivat valtuuttaa yhden osakkaan jakamaan kuolinpesän varat osakkaille ja lopettamaan tilit. Selvyyden vuoksi suosittelemme lopettamaan vainajan kaikki pankkipalvelut. S-Pankissa tämä on helpointa tehdä varaamalla aika S-Pankin asiakaspalvelupisteeseen.

8. Mitä tapahtuu vainajan asiakasomistajuudelle?

Kuolinpesän osakkaat päättävät, siirretäänkö osuusoikeus toiselle henkilölle vai palautetaanko osuusmaksu. Asian voi hoitaa valtakirjalla perunkirjoituksen jälkeen asiakaspalvelupisteessä, mutta siirron saajan on oltava paikalla.

9. Miten pankkiasioiden hoitoa voisi helpottaa jo elinaikana?

Yleensä kuolinpesän pankkiasiat hoituvat melko helposti, mutta yllätyksiä voi tulla leskelle, joka menettää käyttöoikeutensa puolison tiliin. Kannattaa varmistaa jo elinaikana, että omat tulot tulevat omalle tilille. Jos käytössä on vain yhteinen tili, kannattaa varmistaa, että molemmat ovat sen omistajia. Lisäksi jokaisen on hyvä tehdä edunvalvontavaltuutus, jotta omat pankkiasiat hoituvat omien toiveiden mukaisesti myös siinä tapauksessa, että menettää kykynsä hoitaa niitä itse.

Lue lisää aiheesta

Lisää aiheesta