Jos tulojen ja menojen erotus on miinusmerkkinen, kannattaa menot käydä vielä kertaalleen läpi. Onko esimerkiksi viihde- tai harrastusbudjetissa nipistämisen varaa? Jollei säästökohdetta löydy, täytyy miettiä mahdollisia lisätuloja.
Yksi vaihtoehto on osa-aikatyö. Sitä suunnittelevan tulee huomioida tuloraja: jokaista nostettua opintotukikuukautta kohti saa tienata 1 040 euroa. Jos tienaa tätä enemmän, täytyy tuki jättää nostamatta tai jo nostettua tukea maksaa takaisin.
Omasta jaksamisesta täytyy huolehtia.
Omasta jaksamisestakin täytyy huolehtia, Simola muistuttaa. Varsinkin opintojen alku voi olla kuormittavaa aikaa, joten töitä ei kannata haalia liikaa.
Moni opiskelija valitsee töiden sijaan opintolainan. Se on aina pikavippejä edullisempi ja järkevämpi tapa velkaantua, sanoo Simola.
”Lainakaan ei silti ole ilmaista rahaa, vaan se täytyy maksaa korkoineen takaisin. Se kannattaa muistaa silloinkin, jos lainaa haluaa nostaa esimerkiksi matkustamiseen tai sijoittamiseen.”
Opintolainaa voi nostaa yleensä kahdesti vuodessa. Sekin kannattaa tallettaa säästötilille, josta siirtää kuukausittain käyttötilille vain sen verran rahaa, mitä ehdottomasti tarvitsee, Simola sanoo.
Pientä pelivaraa poikkeustilanteisiin, kuten vaikka kännykän hajoamiseen, tuo myös luottokortti. Korkeakouluopiskelija voi hakea S-Pankista yhdistelmäkorttia, jonka luottoraja on 1 000 euroa. Jos luottoa käyttää, se täytyy maksaa takaisin korkoineen. Jos korttia käyttää vain pankkikorttina, se on asiakasomistajalle kuluton.