Ensimmäiset vuodet katkeruutta
Heidi-ystävä kuoli 1.11.2012 alle nelikymppisenä. Suureksi järkytykseksi myös Paajasen isä kuoli vatsasyöpään alle vuosi sen jälkeen.
"Silloin meinasi tulla vakavampi masennus. Ei ollut enää Heidiäkään tukenani", Paajanen muistelee.
"Ensimmäiset vuodet olivat sellaista katkeruutta. Että miksi niin hyvien ihmisten piti kuolla?"
Turhauttavalta tuntui sekin, että sekä Helkan että Heidin kohdalla syövän hoidot viivästyivät. Heidin oireita ei aluksi otettu vakavasti, koska hän oli sairastuessaan niin nuori. Helkan uusiutuneen syövän oireet taas pantiin muiden vaivojen piikkiin.
Myös iloisia muistoja
Nykyisin Paajanen muistelee edesmenneitä rakkaitaan enemmänkin ilon kautta. Miten Helka-tädin kanssa paineltiin vanhalla Ladalla, auto täynnä ihmisiä, iloa ja naurua. Miten Helka höösäsi ja siivosi tuttuun tapaansa vielä sairastuttuaankin "epähuomiossa" leipoi kahvipöytään kahta erilaista kääretorttua.
Heidi-ystävä viljeli mustaa huumoria loppumetreilläkin.
"Kerran hänelle tuli huono olo, ja hän meni vessaan oksentamaan. Sieltä hän huusi minua auttamaan. Kun menin, hän käski pitää hiuksista kiinni, kun hän oksentaa. Mutta ei hänellä enää mitään hiuksia ollut, ne olivat lähteneet pois ajat sitten", Paajanen muistelee.
"Hän oksensi ja nauroi. Siellä me naurettiin pienessä vessassa kyyneleet poskilla."
Ei pelota, mutta mietityttää
Paajasen suvussa on esiintynyt rintasyöpää enemmänkin. Lähes nelikymppistä naista sairaus ei pelota, mutta mietityttää.
"Enemmän se pelotti kymmenen vuotta sitten, kun tyttäret olivat pienempiä. Nyt he ovat jo 16- ja 19-vuotiaita", hän kertoo.
Valistamisen ja huolellisen tutkimisen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Siitä Paajanen koettaa tyttäriäänkin muistuttaa, aivan kuten oma isä muistutteli häntä.
"Kun Helka oli sairastunut, isä komensi, että minunkin "pittää kopeloija tissit". Sitten hän huomautti miesystävälleni: 'Et sinä.'"