Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuusamon uistin valmistaa ja myy yli sataa erilaista viehettä. Kun uistinmalleja tuotetaan lukuisissa eri väreissä, löytyy mallistosta 700–800 viehettä. Kuvan uistimet Prismasta. Valikoimat vaihtelevat myymälöittäin.

Maailman pohjoisin uistintehdas toimii luonnon ehdoilla – valikoimissa yli 100 erilaista viehettä

Teksti:
Tiiu Pohjolainen
Kuvat:
Panu Pälviä, Eeva Mäkinen
Julkaistu: 5.8.2022
|
Muokattu: 5.8.2022
Kuusamon Uistimen olemassaolo on riippuvainen puhtaasta luonnosta. Siksikin maailman pohjoisimmalla uistintehtaalla pidetään huolta, ettei vieheistä irtoa ympäristöön haitallisia aineita.

2 Paavoa ja prässi

Ystävykset Paavo Korpua ja Paavo Putila olivat innokkaita kalamiehiä. Harrastusta haittasi kunnollisten uistinmallien puute. 1960-luvun puolivälissä miehet pohtivat, että Koillismaalle olisi syytä perustaa paikallisia työllistävä yritys.

Vuonna 1967 he aloittivat matkamuistojen valmistuksen ja hankkivat prässin, jolla työstää metallia. Hetimiten Paavot alkoivat valmistaa myös vaappuja. Sittemmin matkamuistoista luovuttiin kokonaan ja keskityttiin kalastusvälineisiin.

800 vieheen mallisto

Kuusamon uistin valmistaa ja myy yli sataa erilaista viehettä. Kun uistinmalleja tuotetaan lukuisissa eri väreissä, löytyy mallistosta 700–800 viehettä. Vuosien saatossa Koillismaalta on lähtenyt liikkeelle kymmeniä miljoonia uistimia.

Uistinmalleja syntyy sekä omana tuotekehityksenä että ostettuina malleina, kuten Professori ja Räsänen. Professori on yksi eniten myydyistä uistimista. Se on rekisteröity jo vuonna 1927. Esikuvana on kuopiolaisen proviisori Piispasen kehittelemä malli, jonka hän teetti kalan viemän saksalaisuistimen inspiroimana.

55 vuotta työllistämistä

Kuusamon Uistin toteuttaa edelleen perustajiensa 55 vuotta sitten luomaa ajatusta alueellisesta työllistämisestä. Uistimet valmistuvat Vitostien varrella sijaitsevalla maailman pohjoisimmalla uistintehtaalla täysin kotimaisena työnä. Tuotteilla on Avainlippu-tunnus.

1990 oma jätteenkäsittelylaitos

Kun uistimia kullataan, hopeoidaan tai nikkelöidään, syntyy prosessista väistämättä vaarallisia aineita. Kuusamon Uistimella on vuodesta 1990 lähtien ollut oma jätteenkäsittelylaitos, jossa raskasmetallit käsitellään siten, etteivät ne päädy luontoon.

Veden puhtauteen suhtaudutaan intohimoisesti.

”Ei ole meidän tehtävämme sotkea luontoa”, toteaa toimitusjohtaja Kimmo Korpua.

5 jokea eri ilmansuuntiin

Tehdas sijaitsee Koillismaan ylängöllä Kuusamossa alueella, johon vettä tulee vain taivaalta. Kuusamoon ei laske yksikään joki, mutta sieltä lähtee jokia viiteen eri ilmansuuntaan.

Yrityksessä suhtaudutaan veden puhtauteen intohimoisesti. Keskeinen ajatus on, että nyt ollaan puhtaan veden alkulähteillä. Alueella sijaitsevaa Kitkajärveä on kutsuttu Euroopan suurimmaksi lähteeksi.

Kuusamon Uistin Oy

  • Kahden innokkaan kalamiehen 6.10.1967 perustama yritys, jonka toimitusjohtajana toimii nykyään toisen perustajan, Paavo Korpuan, poika Kimmo Korpua.
  • Yritys toimii Kuusamossa Vitostien varrella. Käyntiosoite – Professori Räsäsen tie – kertoo myös yrityksen myydyimmistä tuotteista: Professorista ja Räsäsestä.
  • Yrityksessä työskentelee ympärivuotisesti yli 20 työntekijää, kesällä yli 30.
  • Kuusamon Uistin on maamme suurin metallisten uistinten valmistaja. Siellä tehdään myös suksisiteitä.

Lisää aiheesta