Ne kaivettiin esiin repusta partioretkellä tai matkalla mummolaan. Hiihtoretken ne kruunasivat yhdessä termospullossa lämmittävän kaakaon kanssa. Illalla äiti työnsi ne uuniin ja ihana juuston tuoksu levisi keittiöön.
Voileivät. Niissä on jotain perisuomalaista, sanoo vaatesuunnittelija, taiteilija ja elokuvantekijä Paola Suhonen.
"Vaikka aina ajatellaan, että Tanska on voileipämaa, Suomi on myös vahvasti sellainen. Voileivät kuuluvat sekä arkeen että juhlaan."
Paola on pohtinut suomalaisuutta tavallista enemmän viime vuosina, sillä hän kuuluu itsenäisen Suomen juhlavuotta valmistelleen Suomi 100 -hankkeen hallitukseen. Suomalaisuus näkyy vahvasti myös Paolan suunnittelussa. Ivana Helsinki -tuotemerkki juhlii ensi vuonna 20 vuoden ikää.
Voileivät. Niissä on jotain perisuomalaista.
Mutta ne leivät. Lapsuudesta Paolan mieleen ovat jääneet etenkin vanhempien tekemät lämpimät voileivät, joissa yhdistyivät suolainen ja makea. 1970-luvun voileivissä maistuivat tomaattipyree, luumut, emmentaljuusto ja majoneesi.
Voileivät ovat Paolalle yhä rakas ruoka. Nykyään hän panee niihin esimerkiksi avokadoa. "Ruisleivässä, jonka päälle laitan Aura-juustoa ja punajuuriviipaleita, on myös vahvaa suomalaisuutta."
Leivällä on tärkeä rooli, kun Paola valmistelee menun isänsä 80-vuotissyntymäpäiville. "Voileipäkakut olivat lapsuudessani aina juhlatarjottavaa. Perinne on vähän kadonnut, joten aion tehdä syntymäpäiville monta voileipäkakkua."
Kokkaaminen on Paolalle luksusta, koska siihen tarvitaan aikaa. Yrittäjällä sitä ei ole rajattomasti. Useimmiten hän syö ravintoloissa.
"Aiemmin jouduin valitsemaan ravintoloita sen mukaan, missä oli saatavilla kasvisruokaa. Nykyään sitä onneksi löytyy jokaisesta ravintolasta."
Luolamiesten maailmassa
Miksi ihmeessä et syö lihaa? Siihen kysymykseen Paola tottui vastaamaan 12-vuotiaasta lähtien. Nykyään sitä ei onneksi enää juuri kysytä.
"Ennen ajauduin yhtenään väittelyihin valinnoistani. Nyt kasvissyönnistä on tullut yksi normi", hän sanoo.
"Marketit panostavat kasvisruokaan, ja nyhtökaura ja härkis ovat innovaatioita ja vientituotteita. Se on hyvä asia, sillä ruokakulttuuri heijastelee aina vahvasti aikaa ja trendejä. Toivon, että eläinten oikeudet näkyvät vielä vahvemmin tulevaisuudessa. "
Paolalle eläinten oikeudet ovat olleet itsestään selviä jo kymmeniä vuosia. Hänen mielestään elävien olentojen syöminen on yksinkertaisesti väärin.
"Ihminen on kehittynyt muuten pitkälle, mutta siinä olemme luolamiehen tasolla, että kasvatamme toista lajia itsellemme ravinnoksi. Toivon, että tulevaisuudessa liha olisi harvinaista ja kallista."
Ruoka määrittää elämäntyyliä siinä missä pukeutuminen.
Kasvissyönti on luonteva osa Paolan identiteettiä. Sitä ruoasta on nykyihmiselle tullut: pala identiteettiä. Paolasta olisi outoa, jos näin ei olisi.
"Ruoka on elinehtomme, joten totta kai siinä on hajontaa. Ruoka määrittää elämäntyyliä siinä missä pukeutuminen tai sisustusmakukin. Valinnoilla rajaamme sitä, mitä kannatamme ja mitä olemme."
Yksi Paolan tärkeistä valinnoista on ruoan puhtaus. Hän tekisi mielellään enemmän ruokaa itse. Siten hän voisi hallita paremmin raaka-aineiden puhtautta.
"Yritän valita luomutuotteen aina kun mahdollista. Haluan tukea pienviljelijöitä ja lähiruokaa myös siksi, että yrittäjyys on minulle tärkeää."
Juttu jatkuu kuvan alla.