Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rapeaa naposteltavaa kasviksista – tuliset kukkakaaliwingsit ja yhdeksän muuta reseptiä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 27.7.2023
|
Muokattu: 17.8.2023
Kesäkurpitsaranskalaiset, juuressipsit ja kukkakaaliwingsit ovat herkullista naposteltavaa leffailtaan sekä loistavia lisukkeita mille tahansa aterialle. Kasviksista saa ihanan rapeita, kun ne leivittää tai viipaloi tarpeeksi ohuiksi lastuiksi.

Rapeat "ranskalaiset"

Rapeita kasvistikkuja ja -lastuja syö hetkessä useammankin kourallisen.

"Ranskalaiset" onnistuvat niin kesäkurpitsasta kuin tankoparsastakin, kun tikut pyörittelee hyvin maustetuissa korppu- tai pankojauhoissa. Jauhojen joukkoon voi sekoittaa myös parmesaaniraastetta antamaan makua.

Jos rapean pinnan haluaa maksimoida, kesäkurpitsa kannattaa leikata tikkujen sijaan lanteiksi.

Supersuositut kukkakaaliwingsit

Uunissa paahdetut kukkakaalin kukinnot muuttuvat huippuherkullisiksi "wingseiksi", kun ne pyörittelee ennen paistoa leivitystaikinassa tai bbq-kastikkeessa.

Pinta muuttuu uunissa rapeaksi ja sisus sopivan pehmeäksi. Kun leivitetyille kukkakaaliwingseille tekee vielä herkullisen tulisen dippikastikkeen, on leffaillan koukuttavin herkku valmis.

Alkupalaksi tai astetta parempaan naposteluun

Latva-artisokka on näyttävä kasvis, jota pidetään turhan haastavana valmistaa.

Yksinkertaiset paahdetut latva-artisokat sopivat loistavasti esimerkiksi rapujuhlien alkupalaksi tai kasvisvaihtoehdoksi ravuille. Kunhan kovan ja kuivan "parran" sekä kuivimmat lehdet malttaa poistaa huolellisesti, syöminen on miellyttävää.

Artisokille kannattaa tehdä juustoinen ja täyteläinen dippi, sillä ne maustetaan reilusti kirpeällä sitruunalla.

Ravinteikkaat juuressipsit

Lähes kaikista juureksista voi tehdä sipsejä. Kunhan ne viipaloi tarpeeksi ohuiksi lastuiksi, uunissa paahtaminen muuttaa ne nopeasti rapeiksi suupaloiksi.

Sipsejä kannattaa kokeilla tehdä myös ruusu- tai lehtikaalista ja jopa pienistä kukkakaalin lehdistä.

Makeansuolainen keittobanaani

Jos törmäät kaupan vihannesosastolla vihreisiin isokokoisiin banaaneihin, älä kävele onnesi ohi!

Kyseessä ei välttämättä ole raaka tavallinen banaani, vaan keittobanaani, joka soveltuu loistavasti paistettavaksi.

Keittobanaanista tulee mukavan makeansuolainen lisuke tai naposteltava, kun sen pilkkoo paksuiksi viipaleiksi, paistaa ne kullanruskeiksi pannulla ja viimeistelee sormisuolalla.