Paahdettu latva-artisokka ja helppo juustodippi
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Uunissa paahdetut latva-artisokkalohkot ovat pehmeän täyteläinen herkkunaposteltava. Dippaile lohkoja helppoon ranskankermakastikkeeseen, jossa maistuvat sitruuna ja juusto.
| 4 kpl | (n. 1,2 kg) latva-artisokkaa |
| Sitruunavesi | |
|---|---|
| 1 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 2 l | kylmää vettä |
| Mausteöljy | |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | sitruunan mehu |
| 3 rkl | oliiviöljyä |
| 1 rkl | hunajaa |
| 3/4 tl | suolaa |
| Juustodippi | |
| 1/2 kpl | sitruunaa |
| 40 g | goudajuustoa (keisarinna) |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa (28 %) |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 tl | suolaa |
- 1.
Pese ja puolita 3 sitruunaa. Leikkaa yhdestä puolikkaasta ohut viipale artisokkien sivelemistä varten.
- 2.
Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita mausteöljyn ainekset.
- 3.
Yhdistä sitruunaveden ainekset.
- 4.
Huuhtele artisokat. Leikkaa kärjestä 1/3 pois ja sivele kohta sitruunaviipaleella. Revi uloimmat kovat lehdet irti. Kuori varsi ja sivele sitruunalla. Halkaise artisokka ja sivele sitruunalla. Kaavi artisokan parta pois. Poista sisimpiä lehtiä, jos ne tuntuvat kovilta. Lohko artisokat ja laita sitruunaveteen. Peitä pyyhkeellä, jotta ne pysyvät vedessä.
- 5.
Valuta ja kuivaa artisokat. Pyöräytä ne mausteöljyssä ja laita leivinpaperille pellille. Paahda 175-asteisessa uunissa 30−40 minuuttia, kunnes tyvi tuntuu haarukkaan pehmeältä.
- 6.
Raasta dipin sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta juusto hienoksi ja sekoita dipin ainekset. Tarjoa artisokkalohkot ja dippi alkupaloina tai naposteluherkkuna.
Paahdettu latva-artisokka ja helppo juustodippi
arvosana4/5
60 min (josta 30 min aktiivista)
Uunissa paahdetut latva-artisokkalohkot ovat pehmeän täyteläinen herkkunaposteltava. Dippaile lohkoja helppoon ranskankermakastikkeeseen, jossa maistuvat sitruuna ja juusto.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 kpl | (n. 1,2 kg) latva-artisokkaa |
Sitruunavesi | |
| 1 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 2 l | kylmää vettä |
Mausteöljy | |
| 2 kpl | valkosipulinkynttä |
| 1 kpl | sitruunan mehu |
| 3 rkl | oliiviöljyä |
| 1 rkl | hunajaa |
| 3/4 tl | suolaa |
Juustodippi | |
| 1/2 kpl | sitruunaa |
| 40 g | goudajuustoa (keisarinna) |
| 150 g | (1 prk) ranskankermaa (28 %) |
| 1/4 tl | mustapippuria rouhittuna |
| 1/4 tl | suolaa |
Valmistus
- 1
Pese ja puolita 3 sitruunaa. Leikkaa yhdestä puolikkaasta ohut viipale artisokkien sivelemistä varten.
- 2
Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita mausteöljyn ainekset.
Määrä Ainesosa 2 kpl valkosipulinkynttä 1 kpl sitruunan mehu 3 rkl oliiviöljyä 1 rkl hunajaa 3/4 tl suolaa - 3
Yhdistä sitruunaveden ainekset.
Määrä Ainesosa 2 l kylmää vettä 1 1/2 kpl sitruunan mehu - 4
Huuhtele artisokat. Leikkaa kärjestä 1/3 pois ja sivele kohta sitruunaviipaleella. Revi uloimmat kovat lehdet irti. Kuori varsi ja sivele sitruunalla. Halkaise artisokka ja sivele sitruunalla. Kaavi artisokan parta pois. Poista sisimpiä lehtiä, jos ne tuntuvat kovilta. Lohko artisokat ja laita sitruunaveteen. Peitä pyyhkeellä, jotta ne pysyvät vedessä.
Määrä Ainesosa 4 kpl (n. 1,2 kg) latva-artisokkaa - 5
Valuta ja kuivaa artisokat. Pyöräytä ne mausteöljyssä ja laita leivinpaperille pellille. Paahda 175-asteisessa uunissa 30−40 minuuttia, kunnes tyvi tuntuu haarukkaan pehmeältä.
- 6
Raasta dipin sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta juusto hienoksi ja sekoita dipin ainekset. Tarjoa artisokkalohkot ja dippi alkupaloina tai naposteluherkkuna.
Määrä Ainesosa 1/2 kpl sitruunaa 40 g goudajuustoa (keisarinna) 150 g (1 prk) ranskankermaa (28 %) 1/4 tl mustapippuria rouhittuna 1/4 tl suolaa
Vinkki: Malta poistaa kovat ja kuivat osat hyvin.
Ravintosisältö
403
Energiaa kcal
1685
Energiaa kj
24,3 g
Rasvaa
10,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,0 g
Hiilihydraatteja
9,3 g
Sokereita
17,8 g
Kuituja
13,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
403
Energiaa kcal
1685
Energiaa kj
24,3 g
Rasvaa
10,8 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,0 g
Hiilihydraatteja
9,3 g
Sokereita
17,8 g
Kuituja
13,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























