Paahdettu latva-artisokka ja helppo juustodippi

arvosana4/5

(5)arviota
4 Annosta

60 min (josta 30 min aktiivista)

Uunissa paahdetut latva-artisokkalohkot ovat pehmeän täyteläinen herkkunaposteltava. Dippaile lohkoja helppoon ranskankermakastikkeeseen, jossa maistuvat sitruuna ja juusto.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
4 kpl(n. 1,2 kg) latva-artisokkaa

Sitruunavesi

1 1/2 kplsitruunan mehu
2 lkylmää vettä

Mausteöljy

2 kplvalkosipulinkynttä
1 kplsitruunan mehu
3 rkloliiviöljyä
1 rklhunajaa
3/4 tlsuolaa

Juustodippi

1/2 kplsitruunaa
40 ggoudajuustoa (keisarinna)
150 g(1 prk) ranskankermaa (28 %)
1/4 tlmustapippuria rouhittuna
1/4 tlsuolaa

Valmistus

  1. 1

    Pese ja puolita 3 sitruunaa. Leikkaa yhdestä puolikkaasta ohut viipale artisokkien sivelemistä varten.

  2. 2

    Kuori ja hienonna valkosipulit. Sekoita mausteöljyn ainekset.

    MääräAinesosa
    2 kplvalkosipulinkynttä
    1 kplsitruunan mehu
    3 rkloliiviöljyä
    1 rklhunajaa
    3/4 tlsuolaa
  3. 3

    Yhdistä sitruunaveden ainekset.

    MääräAinesosa
    2 lkylmää vettä
    1 1/2 kplsitruunan mehu
  4. 4

    Huuhtele artisokat. Leikkaa kärjestä 1/3 pois ja sivele kohta sitruunaviipaleella. Revi uloimmat kovat lehdet irti. Kuori varsi ja sivele sitruunalla. Halkaise artisokka ja sivele sitruunalla. Kaavi artisokan parta pois. Poista sisimpiä lehtiä, jos ne tuntuvat kovilta. Lohko artisokat ja laita sitruunaveteen. Peitä pyyhkeellä, jotta ne pysyvät vedessä.

    MääräAinesosa
    4 kpl(n. 1,2 kg) latva-artisokkaa
  5. 5

    Valuta ja kuivaa artisokat. Pyöräytä ne mausteöljyssä ja laita leivinpaperille pellille. Paahda 175-asteisessa uunissa 30−40 minuuttia, kunnes tyvi tuntuu haarukkaan pehmeältä.

  6. 6

    Raasta dipin sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta juusto hienoksi ja sekoita dipin ainekset. Tarjoa artisokkalohkot ja dippi alkupaloina tai naposteluherkkuna.

    MääräAinesosa
    1/2 kplsitruunaa
    40 ggoudajuustoa (keisarinna)
    150 g(1 prk) ranskankermaa (28 %)
    1/4 tlmustapippuria rouhittuna
    1/4 tlsuolaa

Vinkki: Malta poistaa kovat ja kuivat osat hyvin.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Henriikka, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Panu Pälviä
21.2.2021
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä