Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Saunan remontointi

Teksti:
Hasse Härkönen
Asiantuntija:
lehtori Harri Markkula, ammattikorkeakoulu Metropolia
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 9.11.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Saunaremontin voi tehdä itse, kunhan jättää LVI- ja sähkötyöt ammattilaisille.

Käsistään kätevä pystyy tekemään saunaremontista suuren osan itse. Esimerkiksi paneloinnin tekeminen on kohtalaisen helppoa. Työkaluista hyvä jiirisaha ja paineilmanaulain auttavat jo pitkälle. Mitä enemmän remontista tekee itse, sitä edullisemmaksi saunan kunnostaminen tulee.

Saunaa remontoitaessa on kuitenkin muistettava, että kyseessä on märkätila. Saunan rakenteiden pitää eristää vettä ja kosteutta, ja lisäksi saunan pitää käytön jälkeen päästä kuivumaan. Saunan tulee olla lämpöeristetty, ja saunassa on oltava toimiva ilmanvaihto.

LVI- ja sähkötyöt on syytä jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Jos epäilee omaa osaamistaan, myös laatoitus kannattaa teettää alan osaajalla. Ammattilaisella on laatoitustyöhön tarvittavat työkalut sekä taito tehdä siistiä ja luotettavaa jälkeä. Vedeneristyksen tekemiseen tarvitaan yleensä sertifioitu ammattimies.

Saunan vesieristys

Remontti aloitetaan saunan lattiasta. Jos saunassa on viemäri, tarpeen vaatiessa se kunnostetaan ensimmäiseksi. Puulattian valinta tulee kysymykseen yleensä vain loma-asuntojen saunoissa tai erillisissä saunarakennuksissa. Puulattian pitää olla alta tuulettuva, eikä sitä eristetä lämmön tai kosteuden suhteen.

Asunnossa olevan huoneistosaunan lattian vedeneristys tehdään rakennusmääräysten mukaisesti, ja työ on hyvä jättää ammattilaisten tehtäväksi. Tärkeää on, että vedeneristys nousee lattian reunoista myös seinille jonkin matkaa, esimerkiksi 10–20 senttiä.

Tavallisia lattiamateriaaleja ovat laatoitus ja muovimatto. Vedeneristys tulee pinnoitteiden alle. Lattiapäällystettä valittaessa kannattaa pitää mielessä, että ajan myötä kiukaasta putoaa löylyveden mukana kiviainesta, joka saattaa liata vaaleaa lattiaa.

Saunan ilmanvaihto kuntoon

1. tuloilmaventtiilli, 2. poistoilmaventtiili, 3. kuivatusventtiili

Jos saunan ilmanvaihto toimii painovoiman avulla, tuloilmaventtiili sijoitetaan kiukaan alapuolelle tai sen viereen. Jos ilmanvaihto on koneellinen, tuloilmaventtiilin paikka on kiukaan yläpuolella. Poistoilmaventtiili sijoitetaan mahdollisimman kauas kiukaasta ja lähelle saunan lattiaa.

Saunassa voi olla myös erillinen kuivatusventtiili. Ennen vanhaan saman asian ajoi räppänä eli tuuletusaukko. Nimensä mukaisesti kuivatusventtiiliä pidetään auki vain saunaa tuuletettaessa ja kuivatettaessa, ja venttiili suljetaan saunan lämmittämisen ja saunomisen ajaksi.

Poistoilmalle tarpeeksi iso putki

Saunan tuloilmaputki voi olla halkaisijaltaan 50–100 milliä. Poistoilmaputken halkaisijan tulisi olla kaksi kertaa tuloilmaputken halkaisijaa suurempi.

Saunan oven alla tulee olla vähintään 50 millin rako, ja ovesta tehdään kynnyksetön. Jos poistoilmaventtiili on pesuhuoneen puolella, oven kynnysraon pitää olla vähintään 100 milliä. Saunan ilmanvaihdon suunnittelun yhteydessä kannattaa huomioida myös pesu- ja pukeutumistilojen ilmanvaihto.

Saunan seinärakenteet

1. koolaus, 2. lämpöeristys, 3. höyrysulku eli kosteussulku

Koolaukset

Saunan seinärakenteet aloitetaan koolauksista. Runkokoolaustolpat kiinnitetään seiniin esimerkiksi käytettävän eristeen leveyden mukaan. Katon koolaus kiinnitetään rungon koolaukseen.

Lämmöneristys ja höyrysulku

Seuraavaksi seiniin ja kattoon rakennetaan lämmöneristys esimerkiksi eristevillasta. Lämmöneristyksen päälle tulee höyrysulku. Höyrynsulussa tulisi olla mahdollisimman vähän saumakohtia ja höyrynsulkuun tulevia läpivientejä kannattaa välttää. Jos läpivientejä on, ne pitää tiivistää huolellisesti. Saunan paneloinnin ja höyrynsulun väliin tulee jättää tuuletusrako, joka varmistaa saunan rakenteiden kuivumisen käytön jälkeen.

Markkinoilla on myös erityisesti saunan lämmöneristykseen kehitettyjä eristeitä, joissa höyrynsulku on jo valmiina eristeen pinnassa.

Höyrynsulku tehdään alumiinipaperin tai kuumuutta kestävän, vedenpitävän muovikalvon avulla. Alumiinipaperia käytettäessä paperi asennetaan kiiltävä puoli saunan sisätilan puolelle.

Alumiinipaperin saumojen kanssa on oltava tarkka: eri osien on mentävä reilusti limittäin ja saumat teipataan huolellisesti. Alumiinipaperin saumoja ei kannata jättää saunan kulmiin, koska siellä teippaaminen on hankalaa. Paperi kannattaa kiinnittää ensin kattoon ja taittaa sen reunat seinille. Seinille tuleva paperi menee tällöin sen kanssa kunnolla päällekkäin.

Saunan seinäpaneelien kiinnittäminen

1. naulausrimat, 2. puupaneelit, 3. laudetuet

Seiniin tulevan paneloinnin kiinnittämistä varten tarvitaan naulausrimat, jotka kiinnitetään kattoon ja seiniin. Seinien rimat asennetaan pystysuuntaisesti, jotta ilma pääsee liikkumaan alhaalta ylös paneelien ja höyrynsulun väliin jäävässä tuuletusraossa. Jos paneelit haluaa asentaa pystyyn, pystyssä olevien naulausrimojen päälle tehdään toinen rimoitus vaakaan.

Jos lauteet tuetaan seiniin, lauteiden tukien kiinnityskohtiin tehdään vahvennukset, jotta tuet kestävät saunojien painon. Samoin jos kiuas tulee kiinni seinään, tarvitaan tuki kiukaan kiinnitysruuveja varten. Myös saunan kaapelointi eli kiukaan ja valojen tarvitsemat johdot ja niiden paikat tulee ottaa tässä vaiheessa huomioon.

Paneelit naulataan kiinni naulausrimoihin. Jos seinäpaneelit tulevat vaakatasoon, panelointi kannattaa aloittaa ylhäältä katonrajasta ja edetä alaspäin. Silloin viimeisen paneelin asentaminen on helpompaa, koska alhaalla on tyhjää tilaa ennen lattiaa. Vaakatasoon asennettavien paneelien ponttien tulee olla niin, että vesi ei pääse valumaan sisään ponttiin. Paneelissa oleva pontin uroskappale jää siis paneelin yläreunaan.

Kuumuus ja kosteus rasittavat puupaneeleita, joten halvin ja ohuin materiaali ei välttämättä ole kovin kestävä pitkän päälle.

Saunaremontin viimeistely

Kun saunan muut pinnat ovat valmiit, laitetaan paikoilleen ilmanvaihtoventtiilien läpät, asennetaan lauteet ja kiuas.

Saunan valot ja ovi

Saunaan tarvitaan valoa. Vaikka saunassa olisi ikkuna, pimeänä aikana sähkövalo on välttämättömyys. Valojen vaatimat johdot voi vetää pintavetoina paneelien päälle tai piuhat voi piilottaa paneelien taakse.

Yksi keino saada saunaan lisää valoa on lasiovi. Lasiovi jakaa mielipiteitä, koska ovi tuo valoa mutta liian kirkas valo voi pilata saunan tunnelmaa. Lasiovi myös lisää kiukaan tehovaatimusta: kiuasta valittaessa lasiovisen saunan tilavuuteen pitää laskea 1,5 kuutiota lisää.

Lauteet kannattaa varustaa selkänojalla. Selkänojat tehdään yleensä samasta puulajista kuin lauteet.

Lauteiden asennus

Saunan lauteet voidaan tukea seinistä, seinistä ja lattiasta tai vain lattiasta. Lattiaan tuetut lauteet ovat hyvä ratkaisu suuriin saunoihin sekä saunoihin, joiden seinärakenne ei kestä lauteiden kiinnittämistä. Kaikissa tapauksissa lauteiden istuin- ja jalkatasojen tulee olla irrotettavia.

Lauteiden sijainti pystysuunnassa määritellään niin, että ylälauteen ja saunan katon väli on korkeintaan 120 senttiä. Saunan sisätilan korkeus on yleensä 200–230 senttiä.

Lauteet voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Materiaalina on usein haapa, leppä tai kuusi. Lauteiden laudat kiinnitetään puun sydänpuoli ylöspäin. Käytettävien naulojen ja ruuvien tulee kestää kosteutta. Naulojen ja ruuvien kannat upotetaan tarvittaessa.

Kiukaan asennus

Viimeisenä vuorossa on kiukaan laittaminen paikalleen. Asennus ja kytkeminen tehdään kiukaan asennusohjeiden mukaan.

Lähteet:

Harvian saunanrakennusohje

RT-ohjekortit

Saunaremontin vaiheet:

  • vedeneristyksen teko
  • lattian asennus
  • tuloilma- ja poistoilmaputket
  • koolaus
  • seinien lämmöneristys ja höyrysulut
  • seiniin naulausrimat ja paneelit
  • valojen johdot
  • oven asennus
  • lauteiden rakennus
  • kiukaan asennus.

Saunan rakenteiden pitää eristää vettä ja kosteutta, ja lisäksi saunan pitää käytön jälkeen päästä kuivumaan. Saunan tulee olla lämpöeristetty, ja saunassa on oltava toimiva ilmanvaihto.

Paneelit voi suojakäsitellä

Saunan katto- ja seinäpaneelit voi halutessaan suojata pintakäsittelyllä, mutta se ei ole välttämätöntä. Puupintojen suojaamiseen on tarjolla muun muassa erityisiä saunasuojia. Yleensä sauna jätetään luonnollisen puunväriseksi, mutta saunasuojista löytyy sävytettyjäkin vaihtoehtoja. Suojaamiseen voi käyttää myös puuöljyä. Lauteet jätetään usein käsittelemättä.