Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vain pätevyys ratkaisee: ikää tai sukupuolta ei kerrota – näin menestyt S-ryhmän anonyymissa rekrytoinnissa

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Jaakko Tähti
Julkaistu: 1.11.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Nyt voit hakea työpaikkaa ilman, että rekrytoija tietää sinusta nimeä, ikää tai sukupuolta. S-ryhmällä on auki anonyymisti haettavia työpaikkoja.

Anonyymiä rekrytointia kokeillaan marraskuun ajan SOK:n, Varuboden Oslan sekä Osuuskauppa Keskimaan työnhaussa. Näet kaikki S-ryhmän avoimet työpaikat täältä.

S-ryhmässä työnhakijalle kerrotaan aina selkeästi etukäteen, kun työnhakuprosessi on anonyymi. Kyseessä on kokeilu, joka liittyy Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n Työ ei syrji -kampanjaan. Sen avulla halutaan vähentää syrjintää työelämässä.

”Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta”

Rekrytoinnin asiantuntija Anu Jormanainen Keski-Suomen TE-toimistossa on nimettömästä työnhausta innoissaan.

”Kokeilu kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta ja hienoa, että S-ryhmä lähtee ennakkoluulottomasti kokeilemaan uutta rekrytointitapaa”.

Hän haastaa pohtimaan, voisiko joissain tapauksissa nimen, iän ja sukupuolen lisäksi hakemuksista peittää myös koulutus- ja työhistoriaa.

”Jos etsitään pelkästään hyvää tyyppiä, niin myös jatkokoulutuksen ja aikaisemman työkokemuksenkin voisi peittää, jolloin persoonan ja henkilön merkitys korostuu. Tällainen voisi toimia aloilla, joissa koulutustausta ei ole niin merkityksellinen.”

Työnhakija, tässä sinulle vinkkejä

Miten työhakemus kannattaa tehdä, jos hakee paikkaa ilman nimeä, ikää ja sukupuolta?

”Anonyymissa rekrytoinnissa työhakemuksen sisältö korostuu. Hakemuksesta kannattaa tehdä mahdollisimman kattava ja korostaa nimenomaan sitä omaa osaamistaan ja miten se on näkynyt aikaisemmassa työhistoriassa, järjestötoiminnassa, luottamustehtävissä tai muussa vapaa-ajan toiminnassa.” Anu Jormanainen vinkkaa.

Mukaan kannattaa ottaa konkreettisia esimerkkejä omalta työuralta ja vaikka harrastuksista.

”Työhakemuksen kautta pitää myös välittyä innokkuus haettavaa työtä kohtaan sekä motivoitunut asenne.”

Uusia mahdollisuuksia

Laki määrittelee, että rekrytointi tulee tehdä tasa-arvoisesti, eikä esimerkiksi ikä, sukupuoli tai uskonto saa vaikuttaa rekrytointivalintoihin. Anu Jormanaisen mukaan syrjintää ja suosintaa voi silti tapahtua täysin tiedostamatta rekrytoinneissa. Tähän anonyymi rekrytointi voi tuoda ratkaisun ja auttaa työnantajaa löytämään sopivia henkilöitä uudella tavalla.

”Anonyymin rekrytoinnin avulla työantaja saattaisi löytää sellaisia hakijoita, joita he eivät ole aikaisemmin syystä tai toisesta huomioineet rekrytointiprosesseissaan.”

Lue myös

Lisää aiheesta