Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hiukset voi kammata nykyään myös elektronisella täikammalla.

Löytyikö lapseltasi täitä? Näillä vinkeillä hävität täit tehokkaasti

Teksti:
Viivi Virtanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 12.2.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Täit leviävät pääkontaktissa, eivät niinkään pipoista tai lakanoista. Täiden häädössä tärkeintä on kampaaminen, joka poistaa myös munat.

Tammi-helmikuussa monen päiväkodin ovesta löytyy vanhempien inhokkilappu ”Ryhmässä havaittu täitä”. Mitään erityistä syytä alkuvuoden täibuumiin ei ole löydetty, mutta lomien jälkeen lapset leikkivät usein tiiviimmin. Toisen kerran kuhina käy elo-lokakuussa.

Erityisesti täitä esiintyy päiväkoti-ikäisillä ja 7–11-vuotiailla koululaisilla.

”Lapset leikkivät päät yhdessä nukeilla, ajavat junarataa ja supisevat kuulumisia. Ehkä johtuen leikkimistottumuksista tytöillä täitä esiintyy enemmän kuin pojilla”, sanoo lastenlääkäri Marita Paassilta Pihlajalinnasta.

”Tytöillä täitä esiintyy enemmän kuin pojilla.”

Paassillan mukaan täit eivät hypi vaan ryömivät päästä toiseen, joten helpoin tartuntatie on juuri pääkontakti. Lakanoista, hiusharjoista tai pipoista ne eivät leviä niin helposti. Täiden esiintyminen ei myöskään liity kodin hygieniatasoon eikä niitä voi saada eläimistä.

Täin munat voi havaita helpommin kuin aikuiset yksilöt, jotka ovat nopealiikkeisiä ja läpikuultavia. Munat ovat rusehtavia, mannaryynimäisiä ja löytyvät aina ihan hiuksen juuresta. Eniten niitä havaitaan niskassa, korvantaustoissa ja otsan seudulla.

Helpoin tartuntatie on pääkontakti.

Täi syö päänahasta 5 veriateriaa päivässä ja erittää samalla kutinaa aiheuttavaa sylkeä. Osalle ei tule mitään oireita, joillekin ihoinfektio voi edetä märkärupeen asti.

”Jos jollakin ryhmässä on täitä, kaikkien vanhempien tulisi ottaa lapsensa hiukset määrätietoiseen käsittelyyn, tarkistaa ne käymällä koko päänahka läpi tiheällä kammalla.”

Tartunnan saaneelle on syytä aloittaa häätöliuoshoito. Apteekissa on saatavilla lääkkeellisiä eli hyönteistorjunta-ainetta sisältäviä tai lääkkeettömiä valmisteita, joissa silikoniyhdiste kuivattaa ja tukahduttaa täit.

Kampaaminen tärkeintä

Toisin kuin ehkä luullaan, kampaaminen on hoidossa kaikkein oleellisinta. Liuoshoidolla aikuiset täit kuolevat, mutta munat jäävät.

Yksi täinaaras voi elää kuukauden ja munia sinä aikana 100–150 munaa. Kampaamalla saadaan munatkin pois.

Paassillan mukaan tiheä metallikampa on paras, koska sen voi desinfioida kuumalla vedellä. Hiuksia kammataan joka toinen päivä kahden viikon ajan shampoo- ja hoitoainekäsittelyn jälkeen.

”Hyvä keino on laittaa pöydälle valkoinen paperi, kopauttaa kampaan jääneet täit ja munat siihen, huuhdella kampa ja kammata uudestaan juuresta.”

Perheessä kaikkien hiukset on syytä käydä huolella läpi, mutta liuoshoitoa ei tarvitse aloittaa muuta kuin tartunnan saaneelle.

Jos mikään ei toimi, on olemassa suun kautta otettava tabletti, joka ei kuitenkaan sovellu alle 15-kiloisille.

Tekstiileistä, hiuslenkeistä tai pehmoleluista täit kuolevat

  • pesukoneessa 60 asteessa.
  • kahdessa tunnissa 80-asteisessa saunassa.
  • vuorokaudessa 20 asteen pakkasessa.
  • kahdessa viikossa jätesäkissä.

Asiantuntijana: Marita Paassilta, Lastentautien erikoislääkäri, ylilääkäri Pihlajalinna Uusimaa

Lisää luettavaa pienten lasten vanhemmille:

Lisää aiheesta