Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Hanna Savelainen (vas.), Riitta Laine ja Terhi Korpijaakko esittelevät Tytyrin kaivosta tv-katsojille Tankkaustarinat-sarjassa.

Monipuolinen matkakohde vain 60 kilometrin päässä Helsingistä: 13 parasta vinkkiä Lohjalle

Teksti:
Inka Ikonen
Kuvat:
Mika Heittola
Julkaistu: 10.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Elämysopas Riitta Laine kykenee helposti luettelemaan 15 syytä, miksi kesälomailjan kannattaa ottaa suunnaksi Lohja.

ABC Lohja on lohjalaiselle elämysopas Riitta Laineelle rakas paikka. Hän käy siellä usein ja jää mielellään rupattelemaan tutun henkilökunnan kanssa.

”ABC on monipuolinen ostospaikka. Kaiken saa saman katon alta. Käyn hakemassa aina lehtihyllyltä norjalaisen Interiör Magasinet -sisustuslehden. Sitä ei muualta löydä! Perheen kanssa käydään syömässä Hesburgerissa. Käyn myös ostoksilla Pentikissä ja Orthexissä”, Laine kertoo.

Laine toimii oppaana muun muassa Tytyrin elämyskaivoksella, jonka syvyyksissä sijaitsee maailman pohjoisin shampanjan kypsyttämö. Joka vuosi Ranskasta toimitetaan 30 pulloa kypsytykseen kaivokseen ja makua verrataan Ranskassa kypsyneisiin shampanjoihin.

Laine onkin juuri oikea henkilö kertomaan, miksi kesälomalaisen kannattaa ottaa suunnaksi Lohja. Aihe onkin oppaalle erityisen mieluinen - kuin apteekin hyllyltä hän luettelee kaupungin kesätapahtumat ja nähtävyydet. Riitan puheissa Lohjasta piirtyy varsinaisen kesäparatiisin kuva.

Se voi olla loistava vaihtoehto matkakohteeksi esimerkiksi perinteisen Porvoon sijaan - sijaitseehan Lohjakin vain 57 kilometrin päässä pääkaupungista.

Riitan 6 vinkkiä: Lohjan nähtävyydet

Huomaathan, että koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne saattaa vaikuttaa artikkelissa mainittujen palveluiden saatavuuteen. Sokos Hotellien ajankohtaisen aukiolotilanteen näet osoitteesta sokoshotels.fi ja S-ryhmän ravintoloiden palvelut osoitteesta raflaamo.fi.

1. Tytyrin kaivos

Tytyrin elämyskaivos on yhä toiminnassa oleva kaivos ja yksi Suomen kolmesta suurimmasta kaivoksesta, jossa sijaitsee myös kaivosmuseo. Yleisökierroksia järjestetään kesäisin neljä kertaa päivässä ja isolle ryhmälle voi varata yksityisen kierroksen.

Yli 100 vuotta vanhassa kaivoksessa pääsee sukeltamaan maan alle 100 metrin syvyyteen, tutustumaan vanhaan kaivoskalustoon ja kuulemaan kaivosmiehen arjesta. Kaivoksessa on 40 louhosta, joista yhdellä on korkeutta ja leveyttä 100 metriä. Kierros päättyy mahtipontiseen esitykseen, kun tässä jättimäisessä louhoksessa seinillä heijastetaan valoshow ja soitetaan Sibeliusta.

2. Lohjan tori

Ei ole suomalaista kesäkaupunkia, jossa ei olisi vilkasta kesätoria. Tänne kahville!

3. Liessaaren luonto- ja hyvinvointipolku

Liessaaressa kulkevalla parin kilometrin pituisella reitillä perinteinen luontotietoa tarjoava luontopolku yhdistyy ulkoilijoiden hyvinvointia edistävään terveysluontopolkuun.

4. Porlan alue

Porlan luontoalue sijaitsee Lohjajärven rannassa. Porlan lehtoalue kuuluu valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan. Porlan lehto on viimeisiä jäänteitä Ojamon lähteiköistä, joiden kasvillisuus oli ainutkertaista. Lehtoalue on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi suojelukohteeksi.

5. Karkalin luonnonpuisto

Ihastu upeaan lehtoalueeseen Karkalin luonnonpuistossa! Alueella on neljä erilaista rengasreittiä ja luontopolku.

6. Lohjansaari

Kolme kohdetta kerralla. Tutustu Alitalon Omenaviinitilaan, Lohjansaaren kesätoriin lauantaisin ja Lohjansaaren kuusikon siimeksessä satoja vuosia kasvaneeseen Paavolan tammeen.

ABC & liikenne: