Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jännitätkö autopesua? Nämä asiat on hyvä muistaa, kun ajaa pesuun

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.4.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Pitikö käsijarrun olla päällä vai ei? Pitääkö autoa ohjata pesukadulla? Poimi vinkit, niin autopesuun ajaminen tuntuu helpolle.

Vaikka autopesupaikkoja on erilaisia, on pesuun ajaminen turvallista, kun noudattaa pesuhallin ulkopuolella esitettyjä ohjeita.

Esimerkiksi ABC-ketjulla on pesukatuja, joissa kuljetin vie autoa pesun läpi sekä niin sanottuja roll-over -autopesuja, joissa auto on pesun aikana paikallaan ja pesukone liikkuu auton ympärillä pitkittäissuunnassa.

Pesuhallin ovelta näet, millainen pesupaikka on kyseessä ja miten pesussa toimitaan.

Ennen pesua:

 1. Varmista, että auton ovet ja ikkunat ovat kiinni sekä mahdollinen antenni on irrotettu tai painettu sisään. Halutessasi voit kääntää myös peilit.
 2. Muista kytkeä keskuslukitus. Jos autosi takaluukku tai bensaluukku toimivat hipaisukytkimellä, on hyvä varmistaa, että keskuslukitus on päällä, etteivät luukut avaudu vahingossa veden paineesta tai harjan kosketuksesta.
 3. Osassa autopesuja pesu maksetaan suoraan automaattiin ennen pesuun ajamista. Osassa taas käytetään pesukoodia tai -polettia, joka ostetaan etukäteen liikennemyymälän sisältä. Koodi tai poletti syötetään autopesun maksuautomaattiin. Joissain pesupaikoissa voit maksaa myös mobiilisti ABC:n omalla mobiilisovelluksella. Tutustu tästä ABC-mobiiliin.
 4. Kun pesu on maksettu, hallin ovet aukeavat ja syttyy vihreä valo. Nyt voit ajaa sisään!

Miten toimin roll-over -pesussa, jossa auto on pesun ajan paikallaan?

 1. Aja auto rauhallisesti oikeaan kohtaan hallin sisään. Valo-opasteet neuvovat, kun tulee pysähtyä ja tarvittaessa opastavat siirtämään autoa.
 2. Sammuta auto ja vedä käsijarru päälle.
 3. Kun pesu alkaa, älä poistu autosta, avaa ikkunoita tai liikuta autoa.
 4. Kun pesu loppuu, hallin ovet aukeavat ja valo-opaste kertoo, kun voit ajaa pesusta ulos.

Entä pesukadulla, jossa auto kulkee eteenpäin kuljettimen vetämänä?

 1. Aja rauhallisesti oikeaan kohtaan hallin sisään, vasen eturengas keskelle kuljetinuraa. Valo-opasteet kertovat, kun olet oikeassa kohdassa.
 2. Jätä virta päälle.
 3. Vaihda vaihde vapaalle (automaattivaihteissa siirrä N-asentoon).
 4. Älä laita käsijarrua päälle.
 5. Kun auto kulkee pesukadulla automaattisesti, älä koske rattiin. Älä siis ohjaa autoa, äläkä jarruta.
 6. Kun auto on kulkenut pesukadun päähän, odota, kunnes vihreä valo syttyy ovella, vaikka hallin ovet olisivat jo auki. Näin varmistetaan, että kuivaus on tehty loppuun. Sen jälkeen voit ajaa ulos kiiltävällä autolla!

Huomioi pesupaikalla myös nämä:

 • Jos autosi on tavallista suurempi, tarkista pesukoneen mitat paikan päällä.
 • Jos autossasi on lisävarusteita, kuten suksiboksi, voit valita mahdollisen erikoisohjelman tai suksiboksi kannattaa poistaa pesun ajaksi.
 • Jos autossasi on irrotettava antenni, irrota tai paina se sisään ennen pesua.
 • Voit aina kääntyä henkilökunnan puoleen, jos autossasi on erityishuomioitavaa pesun takia.
 • ABC:n autopesuhalleissa on aina puhelinnumero, johon voi soittaa ongelmatilanteessa.

Jos autosi on tavallista suurempi, tarkista pesukoneen mitat paikan päällä.

Millainen pesu kannattaa valita?

ABC-ketju tarjoaa erilaisia autopesuja. Parhaimpiin pesuohjelmiin kuuluu myös vahaus.

"Vaha suojaa auton maalipintaa lialta ja mahdolliselta alkavalta korroosiolta. Vahatun auton pinnalta lika luonnollisesti myös irtoaa helpommin seuraavassa pesussa," kertoo ABC-ketjun autopesutoiminnasta vastaava Jari Hankonen.

Hän suosittelee valitsemaan aina pesuohjelman, jossa on vaha, jos pesussa tulee käytyä vain kerran kuussa tai harvemmin. Jos taas pesee esimerkiksi viikoittain, silloin riittää, että joka toisen tai kolmannen pesun kanssa ottaa vahauksen.

Vaha suojaa auton maalipintaa lialta ja mahdolliselta alkavalta korroosiolta.

"Harjapesu irrottaa likaa paremmin kuin harjaton pesu. ABC-ketjun autopesuissa käytetään pehmoharjoja, joten pestessä auto ei naarmuunnu," Hankonen muistuttaa.

ABC CarWash -pesupaikat

Milloin viimeksi pesit auton?

Lisää aiheesta