Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tarmo Öhman ja Elise Murre-Öhman ovat mukana Tankkaustarinat-sarjassa.

Mummot pois muotista! Elise, 60, teki pin up -kalenterin ja opiskelee oikeustiedettä

Teksti:
Irina Björkman
Kuvat:
Mika Heittola
Julkaistu: 10.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
”Mummouden ja naiseuden välillä on varmasti jotain ristiriitaa”, Elise Murre-Öhman pohtii.

Parhaat ideat syntyvät kevyesti ja pakottamatta, niin kuin lohjalaisnaisten pin up -kalenteri viisi vuotta sitten.

Olisiko hyvä idea toteutettavissa uudelleen? Sitä ovat viime aikoina pohtineet lohjalaiset Elise Murre-Öhman, Tarja Santalahti ja Anne Saaristo. He istahtivat hetkeksi Lohjan ABC:lle pohtimaan muutama vuosi sitten julkaisemansa mummojen pin up -kalenterin tekemistä vielä kerran.

”Olemme kolme samanikäistä ystävystä. Kaikki olemme vielä työelämässä, mutta meillä on jo lapsenlapsiakin. Jossain vaiheessa aloimme tapaamisten lomassa pohtia, että minkälaista tämä nykyajan mummous oikeastaan on”, Elise Murre-Öhman kertoo.

He kaikki olivat vielä täysillä elämässä kiinni, mutta silti he kokivat, että yhteiskunnassa ja mediassa heitä jotenkin iän perusteella työnnettiin tiettyyn muottiin. Vähän sivummalle parrasvaloista.

”Aloimme miettiä, että minkälainen oli meidän mummojemme isoäitys viisikymmentäluvulla ja siitä se idea pin up -mummokalenterista lähti muhimaan.”

Rakas, oma Lohja

Kuvat otti Anne Saariston mies, ammattikuvaaja Kari Saaristo.

”Kuvista koottiin valokuvanäyttely ja kalenteri syntyi vähän puolivitsinä, että onpahan jotain mitä antaa ystäville ja sukulaisille lahjaksi. Kun sitten paikallislehti teki kalenterista jutun, sana lähti kiirimään ja kalenterista jouduttiin ottamaan toinen, paljon isompi painos”, Elise hymähtää.

Kalenterin teko oli hurjan mukavaa. Naiset valitsivat kuvauspaikoiksi paikallisia kohteita. Heistä oli hauskaa, että kuvissa näkyi heidän Lohjansa ja lohjalaisuutensa.

”Tämä on sopivan kokoinen paikka, ja miellyttävää, turvallista yhteisöllisyyttä.”

Elise antaa esimerkin.

”Kun ystäväni aikoinaan kuoli, kirjoitin hänestä muistokirjoituksen paikalliseen lehteen. Kun seuraavana päivänä meni paikalliseen Sokokseen, lähes jokainen vastaantulija tervehti.”

Tavoitteena oikeussalit

Naisten kalenterista kiinnostuttiin ihan valtakunnallisesti. Elise laskeskelee, että heidän kalenteristaan tehty juttu levisi lopulta yli 30 lehteen.

”Se kertoo mielestäni siitä, että mummouden ja naiseuden välillä on varmasti jotain ristiriitaa. Ja mummous on paljon muutakin kuin mitä sillä äkkiseltään käsitetään.”

Elise myöntää olevansa jo ihan virallisessa mummoiässä. Hän täytti tänä kesänä 60, mutta se ei häntä mitenkään riemastuta. Elämä on vielä sopivasti kesken. Työ perheyrityksessä, vapaaehtoistyö rikosuhripäivystyksessä ja oppilaitten auttaminen lapsenlapsen koululuokan vapaaehtoisena ”koulumamana” kerran viikossa täyttävät elämää. Erityisen kiireiseksi elämän kuitenkin tekee opiskelu.

”Minulla on tarkoitus valmistua oikeustieteen maisteriksi vuonna 2020, joten lakikirjat ovat täyttäneet tiiviisti kesäni.”

Rennosti kesään

Pin up -mummot suunnittelevat hiljalleen uutta kalenteria. Sekin kuvataan varmasti kotiympäristössä.

Entä minne Elise neuvoisi kesävieraat Lohjalla?

”Jos on kuuma, niin ehdottomasti kaupungin upeille rannoille, vaikkapa Aurlahteen. Jos on tosi kuuma, niin ehdottomasti kaivosmuseoon.”

Tai sitten vain kannattaa kierrellä, kurkistaa Lohjan kirkon historiaan ja aistia pikkukaupungin tunnelmaa.

”Se on täällä parasta. Jotenkin rento ja kiireetön meno, se varmasti tarttuu.”

Tankkaustarinat Nelosella ja Ruudussa 29.7. alkaen.

Oletko jo tutustunut näihin Tankkaustarinoiden ihmisiin?

ABC & liikenne: