Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vegaaninen leivonta – näillä vinkeillä onnistut

Tutut leivonnaiset ja juhlapöydän tarjoilut onnistuvat myös vegaanisina. Ota talteen vinkit, miten korvata maito ja kananmuna leivonnassa sekä mitä valita muiden eläinperäisten tuotteiden tilalle.

Miten korvata kananmuna leivonnassa?

Kananmunan voi korvata vegaanisessa leivonnassa monella tavalla. Munan sijaan taikinaan voi laittaa jogurtin tyylisiä soija- tai kauravalmisteita ja hedelmäsoseita. Esimerkiksi luumupiirakassa muna korvataan banaanisoseella. Myös maapähkinävoi sekä chia- tai pellavansiemenistä ja vedestä tehty seos toimii vegaanisissa leivonnaisissa kananmunan korvaajana. Kikherneiden liemestä eli aquafabasta valmistat helposti vegaanisen marengin. Joissakin ohjeissa, kuten pullataikinassa, kananmunan voi yksinkertaisesti jättää pois.

Mitä maidon, kerman ja rahkan tilalle? Kasvipohjaisissa tuotteissa riittää valinnanvaraa

Vegaanisessa leivonnassa käytetään maidon sijaan kasvipohjaisia juomia, kuten kaura-, soija- ja mantelijuomaa. Samoin kerma on helppo korvata vastaavalla kasvipohjaisella vaihtoehdolla. Perinteinen mansikkakakku kermapursotuksin onnistuu siis mainiosti myös vegaanisesti.

Maitorahkan tilalla vegaanisissa leivonnaisissa toimivat kasvipohjaiset rahkat sekä soija- ja kauravalmisteet. Myös kermaviilille ja ranskankermalle on olemassa vegaaniset vastineet. Kokeile soijavalmistetta paistettavan juustokakun täytteeseen ja kaurakermaviiliä kesäkurpitsateeleipien mehevöittäjäksi.

Vegaaniset juustot

Vegaanisessa leivonnassa ei tarvitse luopua juustoista. Tuorejuustoissa on useita vegaanisia vaihtoehtoja, jotka sopivat hyvin piirakoiden kuorrutteisiin ja makeiden sekä suolaisten juustokakkujen täytteisiin.

Myös vegaanisissa juustoraasteissa ja salaattijuustoissa on valinnan varaa. Vegaaniset juustoraasteet voivat sulaa hieman eri tavalla kuin perinteiset juustot, kun niitä kuumentaa. Jos reseptissä on mainittu vegaanisen juuston tuotemerkki, kannattaa suosia merkin tuotetta. Silloin käyttämäsi juusto sulaa varmasti reseptissä toivotulla tavalla.

Mitä voin tilalle?

Vegaanisessa leivonnassa rasvana käytetään voin sijaan vegaanista margariinia tai öljyä. Öljy sopii taikinoihin, joissa ainekset vain sekoitetaan keskenään. Margariini on oikea valinta muun muassa taikinoihin, joissa rasva ja sokeri vaahdotetaan. Vegaanisissa margariineissa on maultaan hyvin paljon voita muistuttavia tuotteita, jotka myös ruskistuvat samaan tapaan kuin lehmänmaidosta valmistettu voi.

Vegaanisten juustokakkujen hyydyttäminen

Vegaanisten hyydytettävien kakkujen hyydyttämiseen voi käyttää merilevästä valmistettavaa agar-agaria, jota on saatavana sekä jauheena että hiutaleina. Vegegel on puolestaan johanneksenleipäpuujauheesta ja agar-agarista valmistettu jauhe kakkujen hyydyttämiseen. Sekä agar-agar että Vegegel keihautetaan nestetilkan kanssa ennen juustokakun täytemassaan lisäämistä. Hyytelösokerin avulla juustokakun kiille onnistuu helposti ilman liivatetta.

Vegaaniset juustokakut eivät välttämättä tarvitse lainkaan erillistä hyydyttävää ainesosaa, jos täyte on itsessään hyvin jämäkkä. Tällöin kakun huolellinen viilentäminen jääkaapissa riittää siihen, että kakusta tulee kauniisti leikkautuva.