Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomalainen menestysresepti

Silpan piirakan maine kiiri ystävien keskuudessa – ”Silloin tajusin, että tässä täytyy olla jotain”

Kokkolalaisen Silpa Kinnusen suolainen piiras hurmasi testikuluttajien raadin, ja nyt Kinnunen ponnistaa kotikeittiöstä valtakunnalliseen tuotantoon.

Suomalainen menestysresepti-kilpailun finalisti Silpa Kinnunen.
Suomalainen menestysresepti-kilpailun finalisti Silpa Kinnunen.

Silpa Kinnunen, Ruokaisa Oy.

Teksti: Minna Perovuo
Kuvat: Sami Heiskanen, Silpa Kinnunen
21.12.2024 | Päivitetty 21.12.2024

”Niin hyvää, että tätä voisi vaikka myydä!”

Tämä oli lause, jonka Silpa Kinnunen huudahti spontaanisti, kun maistoi ensi kertaa leipomaansa lohipiirakkaa. Piirakan juju oli sen juustoista valmistetussa pohjassa.

Piirakan syntyyn liittyi Kinnusen oma ruokavalio, johon ei kuulu viljoja. Kinnunen on intohimoinen ruuanlaittaja ja hän tekee paljon kokeiluja kotikeittiössään. Juustopohjaisesta suolaisesta piirakasta tuli hittituote, joka keräsi kehuja kaikilta.

Kinnusen ystävät maistoivat eri täytevaihtoehtoja, ja piirakan maine levisi: sitä toivottiin ja pyydettiin.

”Silloin tajusin, että tässä täytyy olla jotain”, Kinnunen kertoo.

Isosti ajattelemisen taito

Suomalainen menestysresepti -kilpailuun Kinnunen päätyi kisassa aiemmin mukana olleen Nanne Jalman innostamana. Kinnunen oli pohtinyt, miten edistäisi piirakan viemistä kotikeittiöstä eteenpäin. Jalma kehotti ajattelemaan isosti.

”Tehtaaseen vaan”, Kinnunen sanoo ystävänsä kannustuksesta.

Tv-ohjelma ei ollut Kinnuselle aiemmin tuttu. Osallistumispäätöstä pohtiessa hän seurasi tarkkaan viime kauden kilpailun ja katsoi saman tien myös aiempia kausia. Ilmoittautumisen jälkeen Kinnunen heittäytyi urakkaan, joka veisi hänet aivan uuden toimialan kiemuroihin. Vaikka Kinnusella on ollut jauhopeukalo pienestä pitäen, hänen päivätyönsä on taloushallinnossa. Leivonta ja ruuanlaitto on toiminut tähän asti luovana vapaa-ajan harrastuksena.

Silpa Kinnusen vapaa-aikaan kuuluu ulkoilua ja patikointia.

Lohi jää

Kinnunen pääsi kuuden finalistin joukkoon kuluttajista kootun testiryhmän suosikkina. He ihastuivat lohipiirakkaan, mutta Kinnunen päätti kuitenkin luopua kalatäytteestä. Sopimusleipomot ovat sitoutuneet sertifikaatteihin, jotka muun muassa määrittelevät mitä allergeenejä linjatuotannossa voi käyttää.

”Suomessa harva leipomo käsittelee kalaa, sillä sen allergeenihallinta on todella haasteellista”, Kinnunen perustelee päätöstään.

Finaalipaikka ei takaa tuotetta kaupan hyllylle

Kilpailun edetessä finalisteille tulee vastaan hetkiä, jolloin oma idea on kyseenalaistettava, hylättävä ja keksittävä uusi ratkaisu käsillä olevaan tehtävään. Kinnunen luottaa näissä tilanteissa perusluonteeseensa, joka on eteenpäin menevä, tarkka ja säntillinen.

”Käyn asiat ja tunteet läpi, mietin mitä opin ja millä mennä eteenpäin. Haluan käyttää energiani muuhun kuin epäonnistumisten vatvomiseen.”

Kinnunen tietää, että finaalipaikka ei tarkoita automaattisesti oman tuotteen pääsyä kaupan hyllylle. Sinne päästäkseen on ratkottava tuotannollisia kysymyksiä ja läpäistävä useita laatu- ja makuvaatimuksia.

Perusluottamus elämään on Kinnusen arvomaailman pohja ja hän uskoo, että asia tapahtuvat, kuten niiden on tarkoitus.

”Eteen voi tulla asioita, joille en itse voi mitään. Jos itse suunniteltu polku ei toteudukaan, voi aueta uusi suunta, josta seuraa paljon parempaa”.

Voit seurata Suomalainen menestysresepti 2025 -kilpailua televisiosta MTV-kanavalta keskiviikkoisin kello 20. Jaksot löytyvät myös Katsomosta.

Sarjassa etsitään uusia hittituotteita mm. S-marketin ja Prisman valikoimaan.

Kilpailun kuusi finalistia ovat selvillä keskiviikkona 4.12.2024 kello 21. Finalistien tarinoita julkaistaan tuon jälkeen yksi kerrallaan osoitteessa www.yhteishyva.fi/menestysresepti.

Voittaja ratkeaa ohjelman finaalilähetyksessä MTV:llä keskiviikkona 29.1.2025.