Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Langat – ostajan opas

Langat – ostajan opas

Teksti:
Marina Ahlberg
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Sopivan langan valintaan vaikuttavat työn ja omien taitojen lisäksi langan materiaali, rakenne ja haluttu värimaailma.

Neule- tai virkkaustyöhön valittu lanka vaikuttaa olennaisesti lopputuloksen ulkonäköön, ominaisuuksiin ja siihen, onko työ käyttötarkoitukseen sopiva.

Virkkaus- ja neuleohjeiden lankasuosituksia on helppo seurata, mutta joskus ohjeessa annetun langan haluaa korvata toisella. Tällöin kannattaa verrata ohjeen ja mieleisensä langan vyötteen tietoja tiheydestä ja puikkojen koosta. Lopputuloksesta voi silti tulla erilainen esimerkiksi langan erilaisen kierteen takia.

Lankojen laadussa ja paksuudessa on paljon vaihtelua. Toiset langat kestävät paremmin kulutusta, toiset ovat näyttävämpiä, mutta eivät esimerkiksi kestä hankausta tai vesipesua. Selvästi erottuvaan kohoneuleeseen, palmikoihin tai muuhun kolmiulotteiseen suositellaan sileäpintaista lankaa. Tasaiseen mallineuleeseen sopii pörröinen tai muu erikoislanka. Lankaa valittaessa on hyvä tutustua eri lankojen vyötteisiin.

Lankavyöte

Langat myydään joko kerissä, vyyhdeissä tai puolissa. Ympärillä on useimmiten vyöte eli paperinauha, josta saa tiedot langan ominaisuuksista.

Näin luet lankavyötettä

1. Langan värinkesto-ominaisuudet. Kuvan esimerkkinä on Novitan Nalle -lanka, joka täyttää vähimmäisvaatimukset värien valon-, hankauksen- ja hienkestolle.

2. Kerän tai vyyhdin paino- ja metrimäärä.

3. Langassa käytetyt kuidut ja niiden osuudet.

4. Keskimääräinen langanmenekki perusvillapaitaan 140 cm pituiselle lapselle, M-kokoiselle naiselle tai miehelle.

5. Suositus puikkojen paksuudeksi.

6. Mallitilkun neuletiheys. Leveys 22 silmukkaa, korkeus 32 kerrosta = 10 x 10 cm.

7. Sukkien neulomiseen ehdotetaan suositusta ohuempia puikkoja (3). Sukkaparin langanmenekki on yksi kerä.

8. Pesu- ja muut hoito-ohjeet. Esimerkkilangan ohjeet ovat varovainen vesipesu, lämpötila enintään 40 astetta, valkaisu ja rumpukuivaus kielletty, tasokuivaus, silityslämpötila enintään 110 astetta, kemiallinen pesu tetrakloorieteenillä.

9. Lankanimikkeen numero (246), värinumero (099) ja värjäyserän numero (6962).

Valmiista työstä tulee väritykseltään tasavärinen, kun ostaa saman värierän lankoja.

Lankojen kuidut

Langan kuidut vaikuttavat olennaisesti sen ominaisuuksiin, kuten kestävyyteen tai pestävyyteen. Langat jaotellaan luonnonkuituihin ja tekokuituihin. Luonnonkuidut ovat joko eläin- tai kasviperäisiä. Monet suosivat luonnonkuituja, mutta tekokuidusta valmistettu lanka on usein edullisempaa, helppohoitoisempaa, ja se sopii paremmin allergisille tai herkkäihoisille henkilöille.

Eläinkuidut

  • Villa. Monikäyttöistä lampaanvillaa voi käyttää niin kuituna huovutukseen kuin lankana kaikenlaisiin käsitöihin. Materiaalina villa on joustavaa ja hengittävää, se lämmittää talvella ja pitää kesällä viileänä. Kiharainen kuitu ei kiinnity liian tiukasti, vaan väliin jää lämpöä eristäviä ilmataskuja. Merinolampaan villa on erityisen pehmeää. Sileä villalanka soveltuu hyvin aloittelijalle ja koneneulontaan.
  • Alpakka. Eteläamerikkalaisesta laamaeläimestä saatavaa pitkää ja kiiltävää, villaan verrattavaa pehmeää kuitua. Soveltuu samanlaisiin töihin kuin villa. Lanka sopii myös koneneulontaan.
  • Mohair. Kuitu on peräisin angoravuohesta. Pörröisessä mohairlangassa on usein lisävahvistuksena villaa ja polyamidia tai akryylia. Mohairlangasta tehtyä työtä on vaikea purkaa, joten lanka sopii edistyneemmälle tekijälle. Lanka sopii erityisesti neuleisiin, liiveihin, huiveihin ja muihin asusteisiin.
  • Kašmir. Kuitu kammataan Tiibetin ja Kiinan vuoristossa elävän kašmirvuohen vatsavilloista. Kuitu sekoitetaan villaan ja kehrätään laadukkaaksi langaksi. Hintava materiaali sopii etenkin ylellisiin neuleisiin.
  • Angora. Pehmeää, pörröistä ja lämmintä angorakaniinin karvakuitua. Lankaan sekoitetaan usein myös villakuitua.
  • Silkki. Kauniisti hohtava ja ohut, mutta luja kuitu, jota saadaan silkkiperhosen toukan kotelosta. Lanka käy varsinkin yksityiskohtiin ja kirjailuihin.

Kasvikuidut

  • Puuvilla. Materiaalina imee kosteutta ja joustaa villaa vähemmän. Hyvin pesua kestävä lanka käy erityisesti kesäneuleisiin. Merserointi antaa langalle kiiltävän pinnan.
  • Pellava. Materiaalissa on samoja ominaisuuksia kuin puuvillassa, mutta pellava joustaa vähemmän. Lankaan sekoitetaan usein puuvillakuitua.
  • Bambu. Ympäristöystävällinen, pehmeä ja hengittävä materiaali, jota myös aloittelijan on helppo neuloa tai virkata. Bambu on luonnostaan antibakteerista, joten se sopii esimerkiksi sukkiin, tiskirätteihin ja muihin kodin tekstiileihin.

Tekokuidut

  • Akryyli. Edullinen, villaa muistuttava materiaali, jossa ei kuitenkaan ole villan karheutta. Käytetään usein vahvistamassa sekoitelankaa. Kuivuu nopeasti.
  • Polyamidi (nailon). Materiaali antaa langalle joustavuutta ja lujuutta. Käytetään sekoitelangan vahvistajana.
  • Polyesteri. Joustava materiaali, jota käytetään polyamidin tavoin vahvistamassa sekoitelankaa.
  • Viskoosi (raion). Selluloosasta valmistettu keinokuitu, joka antaa sekoitelankaan lujuutta.

Langan rakenne

Langat koostuvat kierteellä olevista kuitusäikeistä, joita voi olla yksi, kaksi, kolme tai enemmän. Yksisäikeinen, kertaamaton lanka ei ole kovin kestävää, mutta sopii esimerkiksi huovutettaviin töihin. Suurin osa langoista on s-kierteisiä, mikä tarkoittaa, että lanka kiertyy spiraalina ylös vasemmalle. Oikealle kiertyvä lanka on z-kierteinen. Kierteen tiukkuus vaikuttaa langan ominaisuuksiin ja valmiin työn pintaan.

Aloittelijan on hyvä valita normaali- tai tiukkakierteinen lanka, ettei työhön vahingossa tule puolikkaita silmukoita.

Langan väri

Langan materiaalin päättämisen jälkeen voi miettiä sopivaa värimaailmaa. Eri värien yhteensopivuutta voi kokeilla kiertämällä erivärisiä lankoja tiiviisti pahvinpalan ympärille. Värien sopivuuden näkee myös tekemällä mallitilkun. Se kannattaa etenkin, jos suunnittelee monimutkaista kuvioneuletyötä.

Pätkä- ja liukuvärjätyillä langoilla saa työhön raidoitusta ja elävyyttä yhdellä langalla. Pätkävärjättyä lankaa käytettäessä kannattaa kuitenkin muistaa, että raidoitukseen vaikuttaa se, onko työ kapea vai leveä. Esimerkiksi valmiin villapaidan etu- ja takakappaleen raidoitus poikkeaa paljon hihojen värityksestä.

Jos epäilee langan värjäävän, värinkestävyyttä voi kokeilla esimerkiksi palalle vaaleaa lakanakangasta. Kangaspalan ympärille kierretään lankaa tiukasti noin 10–15 kertaa ja pestään tilkku vyötteen ohjeen mukaan.

Muistilista aloittelevalle neulojalle

  • Aloita pienikokoisesta tai yksinkertaisesta työstä, esimerkiksi patalapusta tai kaulaliinasta.
  • Muista lukea langan vyöte.
  • Tarkista, että ostat saman värierän lankakeriä.
  • Tee ensin mallitilkku ja ota sitten käyttöön sopivat puikot tai virkkuukoukku.
  • Käytä ensimmäisiin töihin sileäpintaista ja suhteellisen tiukkakierteistä lankaa, jota on helppo purkaa.
  • Älä pelkää purkamista, taito kasvaa virheiden korjaamisen kautta.
  • Viimeistele villalangasta tehty työ höyryttämällä, saat tasaisemman pinnan.
  • Kirjaa muistiin työvaiheet sitä mukaa kuin työskentelet. Näin työtä on helpompi jatkaa, jos se jää odottamaan keskeneräisenä.
  • Säästä vyöte, pätkä kyseisestä langasta ja mahdollinen mallitilkku muistutukseksi tulevia töitä varten.

Tehostelangoissa, kuten buklee-, paljetti- tai heijastinlangoissa, yksi tai useampi säie on erilainen.

Helppoja neuleohjeita

Lisää aiheesta