Mantelimassabriossit

Nappaa talteen!
| 150 g | voita tai margariinia |
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | hiivaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | sokeria |
| 1 rkl | jauhettua kardemummaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 16 dl | vehnäjauhoja |
| Täyte | |
|---|---|
| 100 g | pehmeää voita tai margariinia |
| 300 g | mantelimassaa |
| 150 g | kuivattuja karpaloita tai puolukoita |
| Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmuna |
| Päälle | |
| 2 1/2 dl | tomusokeria |
| 2 - 3 rkl | punaista mehutiivistettä |
| Lisäksi | |
| paperivuokia | |
- 1.
Sulata rasva kattilassa. Lisää maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Kaada yleiskoneen kulhoon tai leivontakulhoon. Sekoita nesteeseen murennettu hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää osa jauhoista ja anna koneen käydä hetki. Lisää loput jauhot muutamassa erässä ja anna koneen käydä keskinopeudella kunnes taikina on kimmoisaa. Lisää tarvittaessa jauhoja. Jos teet taikinan käsin, vaivaa sitä riittävän pitkään.
Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Kumoa taikina jauhotetullealustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat palat suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 20 x 40 cm). Voitele levyt pehmeällä voilla. Raasta levyille mantelimassaa ja ripottele päälle karpalot. Kääri levy tiiviisti rullalle ja ota siitä n. 3–4 cm leveitä paloja. Nosta ne leikkauspinta ylöspäin paperivuokiin. Kohota peitettynä puolisen tuntia.
Voitele briossit vatkatulla kananmunalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla, 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Jäähdytä ja valmista kuorrutus. Sekoita tomusokeri ja mehu notkeaksi. Valuta tai pursota briossien päälle.
Mantelimassabriossit
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 150 g | voita tai margariinia |
| 5 dl | maitoa |
| 50 g | hiivaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | sokeria |
| 1 rkl | jauhettua kardemummaa |
| 1 kpl | kananmuna |
| 16 dl | vehnäjauhoja |
Täyte | |
| 100 g | pehmeää voita tai margariinia |
| 300 g | mantelimassaa |
| 150 g | kuivattuja karpaloita tai puolukoita |
Voiteluun | |
| 1 kpl | kananmuna |
Päälle | |
| 2 1/2 dl | tomusokeria |
| 2 - 3 rkl | punaista mehutiivistettä |
Lisäksi | |
| paperivuokia | |
Valmistus
- 1
Sulata rasva kattilassa. Lisää maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Kaada yleiskoneen kulhoon tai leivontakulhoon. Sekoita nesteeseen murennettu hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää osa jauhoista ja anna koneen käydä hetki. Lisää loput jauhot muutamassa erässä ja anna koneen käydä keskinopeudella kunnes taikina on kimmoisaa. Lisää tarvittaessa jauhoja. Jos teet taikinan käsin, vaivaa sitä riittävän pitkään.
Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Kumoa taikina jauhotetullealustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat palat suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 20 x 40 cm). Voitele levyt pehmeällä voilla. Raasta levyille mantelimassaa ja ripottele päälle karpalot. Kääri levy tiiviisti rullalle ja ota siitä n. 3–4 cm leveitä paloja. Nosta ne leikkauspinta ylöspäin paperivuokiin. Kohota peitettynä puolisen tuntia.
Voitele briossit vatkatulla kananmunalla. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla, 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Jäähdytä ja valmista kuorrutus. Sekoita tomusokeri ja mehu notkeaksi. Valuta tai pursota briossien päälle.
Ravintosisältö
297
Energiaa kcal
1243
Energiaa kj
10,6 g
Rasvaa
4,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
42,8 g
Hiilihydraatteja
17,0 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
6,4 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
297
Energiaa kcal
1243
Energiaa kj
10,6 g
Rasvaa
4,9 g
Tyydyttynyttä rasvaa
42,8 g
Hiilihydraatteja
17,0 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
6,4 g
Proteiinia
0,2 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 50 g Hiivaa, 0,5 tl Suolaa, 1 rkl Jauhettua kardemummaa, Paperivuokia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























