Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulun kalakalenteri kertoo, milloin kannattaa marinoida silakat ja milloin graavataan lohi

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 5.12.2022
|
Muokattu: 5.12.2022
Miten vältät jouluruuhkan kalaostoksilla? Hanki pitkään säilyvät sillit ja silakat sekä pakastetut mädit etukäteen kotiin odottamaan. Graavilohenkin voit tehdä hyvissä ajoin pakastimeen tekeytymään. Kun laitat myös marinoidut silakkaherkut alulle viikkoa etukäteen, voit joulun alla keskittyä nauttimaan lämpimästä joulun tunnelmasta.

Tämän voit tehdä nyt heti: sillit ja silakat jääkaappiin, mäti ja graavilohi pakastimeen

Osan joulukaloista voi ostaa hyvissä ajoin etukäteen. Esimerkiksi sillit ja etikkaiset silakat säilyvät jopa kuukausia, joten ne voivat mainiosti odottaa juhlapäivää jääkaapissa. Myös pakastetut mädit voi hankkia valmiiksi kotipakastimeen. Mädit kannattaa ostaa pienissä purkeissa, jotka voi ottaa sulamaan yksi kerrallaan tarpeen mukaan.

Jouluruuhkaa voi välttää myös graavaamalla lohen pakastimeen. Pakasta kala heti suolauksen jälkeen, ennen kuin suola ehtii imeytyä kalaan. Kala graavautuu sopivasti sulaessaan, kun otat sen jääkaappiin vuorokautta ennen tarjoilua. Leikkaa graavikala hieman kohmeisena, niin saat siitä kauniita, ohuita viipaleita. Voit maustaa graavikalan sulatuksen jälkeen. Tee viipaleista vaikka muutamaa eri makuvarianttia. Ripota osalle tilliä tai pippuria, valuta toiseen erään tilkka giniä tai konjakkia ja raasta kolmannen erän mausteeksi pestyn luomuappelsiinin kuorta.

Viikko ennen joulua: käsittele silakat ja sillit marinadiin

Jos marinoit joulusilakat itse tai valmistat niistä espanjalaistyylisiä boquerones-fileitä, voit aloittaa valmistelut jo noin viikkoa ennen joulua. Nahattomat silakkafileet saavat nimittäin ensin kypsyä etikkaliemessä päivän tai kaksi, minkä jälkeen ne lisätään varsinaiseen mausteliemeen, jossa ne saavat maustua mielellään yön tai kahdenkin yli. Myös sillit kannattaa laittaa maustumaan muutamaa päivää ennen joulua.

Jos katat joulupöytään valmiita kylmäsavu- tai savukaloja, voit hankkia tyhjiö- eli vakuumipakkauksiin pakatut kalat noin viikkoa ennen joulua. Tarkista pakkauksesta viimeinen käyttöpäivä ja kuljeta ja säilytä kalat huolellisesti kylmässä.

Kolme päivää ennen aattoa: pakasta kuha cevicheä varten

Kuhaa ja muita villikaloja täytyy pitää pakastimessa vähintään kaksi vuorokautta ennen kuin niistä voi huolettomasti valmistaa raakakypsytettyjä kalaherkkuja, kuten cevicheä. Hanki siis kuhacevichen ainekset vähintään kolme päivää aikaisemmin, sillä yksi päivä tarvitaan myös kalan sulatukselle jääkaapissa. Kirjolohta ja muita kasvatettuja kaloja, jotka raakakypsytetään suolalla, sitrusmehulla tai etikalla, ei tarvitse pakastaa. Jos siis huomaat, että cevichenhimo iskee vasta aatonaattona, tee ceviche kuhan sijaan kasvatetusta lohesta.

Edellisenä päivänä: graavaa lohi viimeistään aatonaattona - ja tuunaa matjessillistä oma jouluherkku

Jos graavaat kalan joulupöytään itse, tee se viimeistään vuorokautta ennen tarjoamista ja anna kalan maustua jääkaapissa. Kahden päivän graavausaikakaan ei ole liikaa, joten jos ehdit, laita graavikala tekeytymään pari päivää ennen syömistä. Muista myös Ruokatorien graavauspalvelu: Ruokatorilta ostetulle kalalle saat graavauksen veloituksetta.

Jos valmistelut jäävät viime hetkeen, käytä valmiiksi maustettua matjessilliä. Saat siitä päivässä – tai reseptistä riippuen jopa muutamassa tunnissa – omatekoiset maustesillit joulun kylmään kalapöytään.

Aattonakin ehtii: hyödynnä Ruokatorien valmiiden kalatuotteiden tarjonta

S-ryhmän ruokakauppojen Ruokatoreilta löydät monipuolisen valikoiman joulun kalaherkkuja blineistä savukaloihin, silleihin ja silakoihin. Ruokatorilta voit ostaa tuotteita juuri sellaisen määrän kuin tarvitset. Joulupöydässä voit vaikka maistella pienemmän määrän useampaa erilaista kalaherkkua.

Kuinka pitkään kala säilyy?

  • Joulupöydässä tarjottavat tuoreet kalat, kuten itse savustettavan tai uunilohen ainekset, kannattaa hankkia aikaisintaan kahta päivää ennen niiden tarjoilua, melellään vasta samana päivänä.
  • Tuore perattu kala tai kalafilee säilyy parhaiten 0 asteessa, jotkut kalalajit säilyvät 0 asteessa hyvänä jopa viikon.
  • Kotijääkaapin lämpötila voi olla 5–6 astetta. Kotona kala säilyy siis huomattavasti lyhyemmän ajan kuin kaupoissa, jossa kalan säilytyslämpötila on lähellä 0 astetta.
  • Kalastajien muistisääntö kalan säilyvyyteen: kala säilyy 3 asteen lämpötilassa puolet siitä ajasta, minkä se säilyy 0 asteessa. Jos kalan säilytyslämpötila nousee yhdellä asteella, se lyhentää kalan säilyvyyttä yhdellä päivällä.
  • Mäti tulisi aina syödä mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen. Sulatettu mäti säilyy 0–3 asteessa hyvänä vain noin vuorokauden.

Katso lisää vinkkejä joulun kalapöytään