Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kananmunan keittäminen ja keittoaika – mukana ohjevideo!

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 30.8.2021
|
Muokattu: 26.8.2021
Kananmunan keittäminen on yksi perustaidoista keittiössä – hyödyllinen ja helppo homma! Mutta miten se nyt menikään? Katso ohjeet, kuinka keittää kananmuna ja mitä on hyvä muistaa keittoajoista.

Kananmunien keittäminen – tee näin

Keitetyt kananmunat voi valmistaa useammallakin tavalla: toiset tapaavat lisätä munat heti kylmään veteen, toiset vasta kiehuvaan veteen.

  1. Laita huoneenlämpöiset munat kattilaan kiehuvaan veteen. Mittaa haluamasi keittoaika ajastimella. Vaihtoehtoisesti voit lisätä kananmunat kylmään veteen, mutta tällöin keittoaika lasketaan vasta siitä, kun vesi alkaa kiehua. Vettä on hyvä olla niin paljon, että munat peittyvät.
  2. Keitä munia kiehuvassa vedessä ilman kantta, kunnes ajastin hälyttää.
  3. Ota munat kattilasta reikälusikalla- tai kauhalla. Anna kuivahtaa pieni hetki kauhassa ja laita munat sitten jäähtymään kulhoon kylmään veteen. Tällä helpotetaan kuoren irtoamista.
  4. Kuori kananmunat ennen tarjoamista.

Kananmunien keittoaika

Kuinka kauan kanamunia keitetään? Keittoaikaan vaikuttaa oma mieltymys sekä myös käyttötarkoitus.

Löysä, pehmeä vai kova? Kovaksi keitetty kananmuna on helpompi viipaloida leivän päälle tai vaikkapa salaattiin, kun taas löysempi sopii nautittavaksi munakupista aamupalalla. Monen mielestä pehmeäksi keitetty on täydellinen aamupalakananmuna.

Videolta näet kananmunat eri kypsyisinä.

Jos lisäät kananmunat kiehuvaan veteen, keittoajat ovat:

  • löysä 3–4 min
  • pehmeä 6–7 min
  • kova 9–10 min.

Jos lisäät kananmunat kylmään veteen, keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua, ja keittoajat ovat:

  • löysä 2–3 min
  • pehmeä 3–4 min
  • kova 8–10 min.

Ja sitten syömään! Käytä keitettyjä kanamunia monipuolisesti

Keitetyt kananmunat voi syödä sellaisenaan tai viipaloida leivälle. Paloittele keitettyä kananmunaa salaatteihin, keittojen päälle tai pasteijoiden täytteeksi. Silppua munavoihin ja nauti karjalanpiirakoiden kera tai valmista perinteinen kananmunakastike perunoille tai kalalle.

Katso kaikki reseptimme kananmunasta