Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kehtaisitko avata nyt jääkaappisi? Vältä hävikki fiksulla järjestyksellä

Teksti:
niina mälkiä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 10.2.2021
|
Muokattu: 28.8.2023
Täyteen tungettu jääkaappi kätkee nurkkiinsa purkkeja ja pakkauksia, joiden sisältö ei enää löytöhetkellä kelpaakaan ruoanlaittoon. Pistä siis jääkaappi järjestykseen ja vältä pilaantuneet yllätykset. Oikein säilytettynä ruoka säilyy pidempään ja kasviksetkin rapeina ja raikkaina.

Tutustu jääkaappiisi lämpömittarin kanssa

Milloin viimeksi mittasit jääkaapin lämpötilan? Jos se oli 2–6 astetta, ruoilla on kaapissasi hyvät oltavat. Mutta lämpötila voi vaihdella paljonkin jääkaapin eri osissa. Lämmin ilma nousee ylös, joten alaosassa onkin kylmempää kuin ylähyllyllä. Mittaa eri hyllyjen ja lokeroiden lämpötilat ja sijoita ruoat niiden mukaan. Kala ja tuore liha säilyvät parhaiten 2–3 asteessa. Leikkeleet, valmiit ruoat ja maitotuotteet voit pitää paria astetta lämpimämmässä. Herkästi nahistuvat hedelmät ja kasvikset kannattaa sijoittaa lämpimimmälle hyllylle, ja monet ruukkuyrtit viihtyvät jääkaapin ovessa, joka on usein se kaikkein lämpimin paikka jääkaapissa.

Pieni hetki päivässä, iso muutos jääkaapissa

Varaa jääkaapin järjestämiseen vähän aikaa jokaisen kauppareissun jälkeen. Työnnä uusi maito- tai jogurttipurkki avatun taakse ja nosta puolityhjä leikkelepakkaus uuden päälle, niin muutkin jääkaapilla kävijät hoksaavat käyttää avatut pakkaukset ensin.

Ojennuksessa oleva jääkaappi on helppo pitää puhtaana, mikä taas pitää pöpöt loitolla ja ruoat kunnossa. Järjestystä voit pitää yllä vaikka muovilaatikoiden avulla. Yhteen boksiin voit koota voileipätarvikkeet, toiseen lettuhillot ja kolmanteen maustekastikkeet. Myös kasviksille ja hedelmille on hyvä olla omat laatikkonsa. Kypsyvät hedelmät erittävät etyleeniä, mikä saa muut hedelmät ja vihannekset vanhenemaan vikkelämmin, joten pidä eri-ikäiset ja -laatuiset hedelmät tarvittaessa erossa toisistaan.

Pidä kasvikset kosteina, mutta kala kuivana

Säilytä herkästi kuivuvat juustot ja leikkeleet tiiviissä rasioissa, mutta salaatit ja kasvikset hengittävissä pakkauksissa. Jos säilytät tuoretta salaattia, pinaattia, kaaleja tai esimerkiksi parsaa pitkään jääkaapissa, lisää säilytysastian pohjalle pieni tilkka vettä. Kosteus pitää vihannekset pidempään freeseinä.

Vaikka kalan elementti on vesi, kotona sen pitää olla kuiva. Vedessä lilluva kala pilaantuu nopeammin kuin kuivapintainen. Jos siis ostat palvelutiskiltä kalaa, jonka mukaan pakataan jäitä, poista kala kääreestä ja laita astiaan, jossa se ei makaa sulamisvedessä. Tee näin myös pakastetulle kalalle, jonka sulatat jääkaapissa.

Varmista, että ruoka tulee syötyä

Välipaloiksi varatut porkkanat ja omenat voivat unohtua kaapin uumeniin, koska niitä ei jaksakaan kuoria. Kuori ja paloittele napostelukasvikset valmiiksi kylmään veteen tai omenat sitruunamehutilkkaan, niin ne katoavat kaapista kuin itsestään. Ettei jääkaapin perälle unohtuisi myöskään ylijäänyttä ruokaa, tähteet kannattaa pakastaa heti ruokailun jälkeen.

Pidä silmällä ruokapakkaukseen merkittyä viimeistä käyttöpäivää ja käytä tuote oikeasti ennen sitä. Parasta ennen -päivättyjä ruokia voit syödä niin kauan kuin ne näyttävät, tuoksuvat ja maistuvat virheettömiltä. Kun avaat pakkauksen, jossa kerrotaan kuinka pitkään ruoka säilyy avattuna, kirjoita avaamispäivä tussilla pakkaukseen, niin tiedät tarkalleen voiko tuotteen vielä käyttää turvallisesti.

Viikon herkuin päivä: hävikkiruokapäivä

Pidä kerran viikossa tai kahdessa hävikkiruokapäivä, jolloin kokkaat jääkaappiin jääneistä purkinlopuista. Ota tavoitteeksi käyttää mahdollisimman monta avattua pakkausta. Esimerkiksi salaatteihin, suolaisiin piirakoihin, pizzoihin ja munakkaisiin uppoaa monenlaista hyvää: viimeiset leikkeleviipaleet, juustonkannikat, vajaat oliivi- ja kaprispurkilliset ja avatut maitotuotteet. Muista tirauttaa ruokiin mehua puolikkaasta sitruunasta ja raastaa mukaan ripaus ryppyistä inkivääriä. Jos jääkaappiin pääsee kertymään liikaa kasviksia tai hedelmiä, pelasta ne pikkelöimällä, keittämällä hilloksi tai vaikka hapattamalla. Nuupahtamaisillaan olevat yrtit ja tuoreena ostetut, rypistyvät chilit voit myös kuivata. Kun jääkaapin aarteet on kokattu uusiksi herkuiksi, voitkin pyyhkäistä hyllyt ja järjestää jäljelle jäävät purkit ja pakkaukset ennen seuraavaa kauppareissua.

Täältä löydät lisää näppäriä hävikkivinkkejä ja -reseptejä