Olut on alkoholipitoinen mallasjuoma, joka valmistetaan maltaista, humalista ja vedestä käyttämällä. Oluet jaetaan valmistuksessa käytetyn hiivan mukaan pintahiiva- ja pohjahiivaoluihin. Perinteinen suomalainen olut on yleensä vaaleaa ja kullankeltaista pohjahiivaolutta eli lageria. Valikoima on kuitenkin laajentunut nykyisin myös tummemmilla ja tuhdeimmilla oluilla.
Vaaleat oluet nautitaan jääkaappikylminä, mutta tummat ja vahvat oluet kannattaa ottaa lämpenemään varttitunniksi ennen tarjoilua. Olut kaadetaan lasiin sen sisäpintaa pitkin niin, että lasi on aluksi hieman kallellaan. Viimeinen kolmannes kaadetaan rivakammin keskelle lasia, jota nyt pidetään pystyssä. Näin oluen pinnalle syntyy kaunis vaahtokukka.
Ruokajuomana käytettävä olut kannattaa valita omien makumieltymysten mukaisesti. Mietoja raaka-aineita tukevat parhaiten katkeruudeltaan kevyet, miedosti humaloidut lagerit. Täyteläiset ja voimakkaat oluet sopivat raskaille ruoille. Voimakkaasti maustetun ja tulisen ruoan kaveriksi käyvät parhaiten kevyet lagerit. Suklaata tai kahvia sisältävien jälkiruokien makuja myötäilevät porterit, stoutit ja tummat lagerit.
Olut soveltuu käytettäväksi myös ruoanvalmistuksessa. Maltaat antavat pataruokiin ja kastikkeisiin makeutta, paahteista katkeruutta sekä väriä. Hiilidioksidi kuohkeuttaa blini- tai leipätaikinat. Marinadissa olut toimii maustajana ja mureuttajana.
Olut soveltuu käytettäväksi myös ruoanvalmistuksessa.
Olut sopii keliaakikoille vain, mikäli sen gluteenipitoisuus ei ylitä 20 mg/kg. Luontaisesti gluteeniton olut valmistetaan täysin ilman gluteenia sisältäviä viljoja, kuten ohraa, ruista tai vehnää. Näitä korvaamaan voidaan käyttää esimerkiksi tattaria, riisiä tai maissia.
Olut on tuoretuote. Se säilyy jääkaapissa ainakin puoli vuotta tai panimon parasta ennen -päiväykseen saakka.