Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kari Häsä on SOK:n vähittäiskaupan ketjuohjauksen valikoimapäällikkö ja olutmestari. Hän neuvoo aloittamaan vaaleista lagereista, jos haluat oppia maistelemaan erilaisia oluita.

Näin maistelet oluita - katso olutmestarin vinkit

Teksti:
Iiris von Knorring
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.8.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Uuden alkoholilain myötä ruokakaupoissa voi myydä 5,5 prosentin vahvuisia oluita. Olutmestari, valikoimapäällikkö Kari Häsä kertoo, miten tämä vaikuttaa kaupan valikoimiin ja miten uusiin oluisiin kannattaa alkaa tutustua.

Millaisia uusia oluita S-kauppoihin on tullut?

Olemme keskittyneet kotimaisten pienpanimoiden tuotteisiin. Koska laki tuli voimaan ripeästi, pienpanimot eivät ehtineet täyttää varastojaan vastaamaan suurta kysyntäämme. Valikoima laajeneekin vielä tulevaisuudessa.

Haluamme ennen kaikkea tukea suomalaista työtä, mutta lisäksi pyrimme siihen, että suomalaisten lomamatkoillaan löytämät ulkomaiset suosikkioluet löytyvät S-ryhmän kaupoista.

Mitä pidemmälle kohti kevättä ja valoisuutta mennään, sitä enemmän myös olut vaalenee.

Miksi uusi laki oli tärkeä ja mihin se johtaa?

Uskon, että uusi alkoholilaki näyttää epäuskoisille, että olemme alkaneet nauttia oluesta humalahakuisen juomisen sijaan. Yksi kerrallaan -sloganimme kertoo tästä.

Ei keskitytä enää oluen alkoholiprosenttiin vaan sen makuun, tuoksuun, väriin ja minkälaista nautintoa se tuo erilaisiin hetkiin. Toisinaan alkoholiton olut on paras vaihtoehto ja joskus taas tumma vahvempi portteri.

Viinit tulevat vahvempien oluiden perässä päivittäistavarakauppoihin, ehkä pienten erikoiskauppojen kautta.

Olutta ei purskutella ja sylkäistä kuin viiniä.

Millaisia oluita suosittelet pääsiäiseen ja kevääseen?

Pääsiäisenä juodaan vielä talven taittumisen myötä hieman tummempia, paahteisempia oluita. Ne sopivatkin hienosti perinteisten pääsiäisruokien seuraan.

Mitä pidemmälle kohti kevättä ja valoisuutta mennään, sitä enemmän myös olut vaalenee. Keväällä, kun on päästy lopputalven harmaudesta, alkavat kukkaiset vehnäoluetkin maistua.

Näin aloitat oluiden maistelun

  1. Aloita miedoista, vaaleista lagereista. Tuoteselosteen EBU-luku kertoo katkeruustason. Mitä pienempi luku, sen miedompi olut. Toinen tunnusluku on EBC. Se kasvaa oluen tummetessa.
  2. Jotta pääset oluen aitoon makumaailmaan, nauti olut oikean lämpöisenä. Vaaleat nautitaan 3–7-asteisina, tummemmat noin 10- ja tosi vahvat oluet yli 15-asteisina.
  3. Olutta ei purskutella ja sylkäistä kuin viiniä. Olut pitää aina nielaista, sillä oluen aromit ja humalan katkerot maistetaan vasta nielun pohjassa olevilla makunystyröillä.

Lue lisää

Lisää aiheesta