Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Vaalikahvit kuuluvat äänestyspäivään – Nämä viisi pullareseptiä kruunaavat kahvihetken

Teksti:
Katja Bäcksbacka
Kuvat:
Mikko Hannula
Julkaistu: 31.3.2023
|
Muokattu: 2.1.2024
Vanha vaalikahviperinne on voimissaan. Vaalikahvin nauttiminen ja siitä kertominen on hienovarainen tapa ilmaista se, että äänestämässä on käyty.

Vaalikahvin nauttiminen on suomalaisille tärkeä tapa: ensin äänestetään ja sitten juodaan kahvit. Sunnuntaina 28. tammikuuta onkin taas aika juhlistaa presidentinvaaleja kahvikupillisella ja hyvällä leivonnaisella.

”Vaalikahvi on jo satakunta vuotta vanha perinne, joka ei ole missään nimessä katoamassa”, sanoo kahvikulttuurista kirjan tehnyt tietokirjailija Satu Jaatinen. Jaatisen mukaan sen, että perinne jatkuu vahvana, voi todeta esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Vaalikahvin nauttiminen on hienovarainen tapa kertoa se, että äänestämässä on käyty.

”Suomalaiset ovat tarkkoja vaalisalaisuudesta, ja varsinaisesta äänestämisestä ei juuri puhuta. Äänestämisen jälkeen moni laittaa kuitenkin someen kuvan kahvikupista ja kirjoittaa, että ’velvollisuus suoritettu’. Muut tietävät siitä, mistä on kyse.”

Äänestämisen jälkeisellä kahvilla on Satu Jaatisen mukaan yhteys kirkkokahviperinteeseen, ja yhtymäkohtia niissä on etenkin varsinaisena vaalipäivänä. Äänestäminen on tarkka, jopa harras rituaali, jonka lopuksi nautitaan kahvit.

”Suomalaisilla on muutenkin tapana juoda kahvia tärkeän asian päätteeksi. Ei ole asiaa, jota ei voisi kahvilla kuitata. Kun joku sanoo, että keitetäänpä kahvit, on usein kyse siirtymähetkestä.”

Edes ennakkoäänestämisen suosio ei ole Jaatisen mukaan vaikuttanut vaalikahviperinteeseen. ”Päinvastoin! Sehän on ryöpsähtänyt, kun äänestyspaikat sijaitsevat usein kauppakeskuksissa, joissa kahviloita on.”

Pyöräytä kahvin pariksi suosikkipulla

Korvapuusti on suomalaisten suosikkipulla, joten se sopii loistavasti vaalipäivän kahvihetkeen. Jos kaipaat perinteiseen korvapuustiin uutta makua, tässä on ratkaisu: yhdistä kahden ihanan leivonnaisen, korvapuustin ja toscapiirakan, maut ja tee toscakorvapuustit. Mehevien pullien sisällä on pehmeää kanelitäytettä ja päällä paahteista toscakuorrutusta.

Hurmaavat kristallipullat vievät kielen mennessään herkullisella maullaan ja kauniilla ulkonäöllään. Meheviin pulliin käytetään taikinanesteeksi vaniljakastiketta. Kaunis sokeripinta viimeistelee kierteiksi kieputetut leivonnaiset.

Rahkasta lisää mehevyyttä

Dallaspullat ovat paistopisteiden kestosuosikkeja, mutta niitä on helppo valmistaa myös kotona. Herkullinen vaniljarahkatäyte tekee pullasta tavallistakin mehevämmän.

Rahka on pääosassa myös keväisissä mango-passiopullissa. Valmista pieni pullataikina ja siitä pyöreät pikkupullat. Tee pulliin kohotuksen jälkeen syvennykset esimerkiksi juomalasin avulla ja täytä pullat hedelmärahkalla. Paistonkestävä mango-passiorahka sopii rahkapullien täytteeksi sellaisenaan.

Vaahterasiirappikuorrutus viimeistelee vegaanisen vuokapullan

Bostonkakusta riittää useammallekin herkkusuulle. Bostonkakun kanelista täytettä rikastavat omenakuutiot. Vegaanisen leivonnaisen pohjana on kaurajuoma, ja rasvana käytetään rypsiöljyä. Anna paistetun bostonkakun hieman jäähtyä, ja viimeistele pulla makeantahmealla vaahterasiirappi-tomusokerikuorrutuksella.

Lue myös