Vaniljaiset kristallipullat
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Hurmaavat kristallipullat vievät kielen mennessään herkullisella maullaan ja kauniilla ulkonäöllään. Meheviin pulliin käytetään taikinanesteeksi vaniljakastiketta. Kaunis sokeripinta viimeistelee kierteiksi kieputetut kahvipöydän prinsessat. Juurimenetelmällä pullat valmistuvat nopeammin.
| Taikinajuuri | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | (1 prk) vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa) |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
| Taikinan loput ainekset | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 tl | kardemummaa |
| 3/4 tl | suolaa |
| 4 - 5 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
| 50 g | voita tai margariinia |
| Täyte | |
| 50 g | voita tai margariinia |
| 2 rkl | sokeria |
| 1/2 rkl | vaniljasokeria |
| Pinnalle | |
| 50 g | voita tai margariinia |
| 1 dl | sokeria (erikoishienoa) |
| 1 rkl | vaniljasokeria |
- 1.
Lämmitä vaniljakastike hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva vaniljakastikkeeseen. Sekoita joukkoon 1,5 dl vehnäjauhoja. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään (esimerkiksi kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.
- 2.
Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.
- 3.
Pehmennä täytteen rasva. Mausta täytteen sokeri vaniljasokerilla. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kauli taikinasta noin 40 x 40 cm levy. Levitä rasva tasaisesti levyn pinnalle esimerkiksi sudin avulla. Ripottele päälle sokeri-vaniljasokeriseos. Taita levy kahtia ja leikkaa poikittain noin 2 cm levyisiksi nauhoiksi. Käännä nauhat kierteisiksi pöytää vasten molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin. Kiepauta kierteiksi siten, että nauhojen päät jäävät piiloon. Nosta pellille leivinpaperin päälle.
- 4.
Peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.
- 5.
Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia. Sulata pinnalle tuleva rasva. Mausta sokeri vaniljasokerilla. Voitele hieman jäähtyneet pullat ja pyöräytä pinta sokeri-vaniljasokeriseoksessa.
Vaniljaiset kristallipullat
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)
Hurmaavat kristallipullat vievät kielen mennessään herkullisella maullaan ja kauniilla ulkonäöllään. Meheviin pulliin käytetään taikinanesteeksi vaniljakastiketta. Kaunis sokeripinta viimeistelee kierteiksi kieputetut kahvipöydän prinsessat. Juurimenetelmällä pullat valmistuvat nopeammin.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Taikinajuuri | |
| 2 1/2 dl | (1 prk) vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa) |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 1 1/2 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
Taikinan loput ainekset | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1/2 dl | sokeria |
| 2 tl | kardemummaa |
| 3/4 tl | suolaa |
| 4 - 5 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
| 50 g | voita tai margariinia |
Täyte | |
| 50 g | voita tai margariinia |
| 2 rkl | sokeria |
| 1/2 rkl | vaniljasokeria |
Pinnalle | |
| 50 g | voita tai margariinia |
| 1 dl | sokeria (erikoishienoa) |
| 1 rkl | vaniljasokeria |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Lämmitä vaniljakastike hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva vaniljakastikkeeseen. Sekoita joukkoon 1,5 dl vehnäjauhoja. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään (esimerkiksi kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.
Määrä Ainesosa 11 g (1 ps) kuivahiivaa 1 1/2 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita) 2 1/2 dl (1 prk) vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa) - 2
Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.
Määrä Ainesosa 50 g voita tai margariinia 4 - 5 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita) 3/4 tl suolaa 2 tl kardemummaa 1/2 dl sokeria 1 kpl kananmuna - 3
Pehmennä täytteen rasva. Mausta täytteen sokeri vaniljasokerilla. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kauli taikinasta noin 40 x 40 cm levy. Levitä rasva tasaisesti levyn pinnalle esimerkiksi sudin avulla. Ripottele päälle sokeri-vaniljasokeriseos. Taita levy kahtia ja leikkaa poikittain noin 2 cm levyisiksi nauhoiksi. Käännä nauhat kierteisiksi pöytää vasten molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin. Kiepauta kierteiksi siten, että nauhojen päät jäävät piiloon. Nosta pellille leivinpaperin päälle.
Määrä Ainesosa 1/2 rkl vaniljasokeria 2 rkl sokeria 50 g voita tai margariinia - 4
Peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.
- 5
Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia. Sulata pinnalle tuleva rasva. Mausta sokeri vaniljasokerilla. Voitele hieman jäähtyneet pullat ja pyöräytä pinta sokeri-vaniljasokeriseoksessa.
Määrä Ainesosa 1 rkl vaniljasokeria 1 dl sokeria (erikoishienoa) 50 g voita tai margariinia
Vinkki: Jos pakastat pullat, voitele ja sokeroi ne vasta pakastuksen jälkeen. Kanelikristallipullat valmistuvat lisäämällä täytteeseen kanelia. Kookosversion saat lisäämällä täytteeseen kookoshiutaleita.
Ravintosisältö
228
Energiaa kcal
957
Energiaa kj
9,4 g
Rasvaa
5,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
31,4 g
Hiilihydraatteja
12,3 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,1 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
228
Energiaa kcal
957
Energiaa kj
9,4 g
Rasvaa
5,6 g
Tyydyttynyttä rasvaa
31,4 g
Hiilihydraatteja
12,3 g
Sokereita
0,9 g
Kuituja
4,1 g
Proteiinia
0,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl kardemummaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























