Vaniljaiset kristallipullat

arvosana4/5

(19)arviota
16 Kappaletta

Noin 2 tuntia (josta 45 min aktiivista)

Hurmaavat kristallipullat vievät kielen mennessään herkullisella maullaan ja kauniilla ulkonäöllään. Meheviin pulliin käytetään taikinanesteeksi vaniljakastiketta. Kaunis sokeripinta viimeistelee kierteiksi kieputetut kahvipöydän prinsessat. Juurimenetelmällä pullat valmistuvat nopeammin.

Ainekset

MääräAinesosa

Taikinajuuri

2 1/2 dl(1 prk) vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa)
11 g(1 ps) kuivahiivaa
1 1/2 dlvehnäjauhoja (puolikarkeita)

Taikinan loput ainekset

1 kplkananmuna
1/2 dlsokeria
2 tlkardemummaa
3/4 tlsuolaa
4 - 5 dlvehnäjauhoja (puolikarkeita)
50 gvoita tai margariinia

Täyte

50 gvoita tai margariinia
2 rklsokeria
1/2 rklvaniljasokeria

Pinnalle

50 gvoita tai margariinia
1 dlsokeria (erikoishienoa)
1 rklvaniljasokeria

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Lämmitä vaniljakastike hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (noin 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Liuota hiiva vaniljakastikkeeseen. Sekoita joukkoon 1,5 dl vehnäjauhoja. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään (esimerkiksi kuumaan veteen altaaseen) 15 minuutiksi.

    MääräAinesosa
    11 g(1 ps) kuivahiivaa
    1 1/2 dlvehnäjauhoja (puolikarkeita)
    2 1/2 dl(1 prk) vaniljakastiketta (vaahtoutuvaa)
  2. 2

    Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten. Tarkkaile jauhojen sopivaa määrää ja lisää alustuksen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Malta alustaa riittävästi, jotta taikinaan syntyy hyvä sitko. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.

    MääräAinesosa
    50 gvoita tai margariinia
    4 - 5 dlvehnäjauhoja (puolikarkeita)
    3/4 tlsuolaa
    2 tlkardemummaa
    1/2 dlsokeria
    1 kplkananmuna
  3. 3

    Pehmennä täytteen rasva. Mausta täytteen sokeri vaniljasokerilla. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kauli taikinasta noin 40 x 40 cm levy. Levitä rasva tasaisesti levyn pinnalle esimerkiksi sudin avulla. Ripottele päälle sokeri-vaniljasokeriseos. Taita levy kahtia ja leikkaa poikittain noin 2 cm levyisiksi nauhoiksi. Käännä nauhat kierteisiksi pöytää vasten molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin. Kiepauta kierteiksi siten, että nauhojen päät jäävät piiloon. Nosta pellille leivinpaperin päälle.

    MääräAinesosa
    1/2 rklvaniljasokeria
    2 rklsokeria
    50 gvoita tai margariinia
  4. 4

    Peitä liinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.

  5. 5

    Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia. Sulata pinnalle tuleva rasva. Mausta sokeri vaniljasokerilla. Voitele hieman jäähtyneet pullat ja pyöräytä pinta sokeri-vaniljasokeriseoksessa.

    MääräAinesosa
    1 rklvaniljasokeria
    1 dlsokeria (erikoishienoa)
    50 gvoita tai margariinia

Vinkki: Jos pakastat pullat, voitele ja sokeroi ne vasta pakastuksen jälkeen. Kanelikristallipullat valmistuvat lisäämällä täytteeseen kanelia. Kookosversion saat lisäämällä täytteeseen kookoshiutaleita.

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 2 tl kardemummaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Henriikka, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindström
23.12.2019
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä