Itse tehdyt vaniljaiset dallaspullat
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Dallaspullat ovat paistopisteen kestosuosikki, mutta niitä on helppo valmistaa myös kotona. Herkullinen vaniljarahkatäyte tekee pullasta mehevän. Pullataikina valmistuu nopeasti taikinajuuren avulla. Pakasta pullat tuoreena ja saat oivallisen vierasvaran.
| TAIKINAJUURI | |
|---|---|
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 11 g | (1ps) kuivahiivaa |
| 1 tl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
| TAIKINAN LOPUT AINEKESET | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 3/4 tl | suolaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 5 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
| 100 g | voita tai margariinia |
| VANILJARAHKATÄYTE | |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 150 g | voita tai margariinia |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1 dl | vaniljakastikejauhetta tai vaniljakreemijauhetta |
| 60 g | (n. 2 dl) mantelilastuja |
| PINNALLE | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 15 g | (n. ½ dl) mantelilastuja |
- 1.
Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (n. 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Sekoita kuivahiiva ja sokeri (1 tl) jauhojen (2 dl) joukkoon. Sekoita jauhoseos maidon joukkoon. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään (esim. kuumaan veteen altaaseen) noin 10 minuutiksi.
- 2.
Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.
- 3.
Pehmennä täytteen rasva huoneenlämpöiseksi. Sekoita kulhossa maitorahkaan kananmuna ja rasva. Lisää sokeri ja vaniljakastikejauhe tai vaniljakreemijauhe.
- 4.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kauli noin 40 x 50 cm kokoinen levy. Levitä täyte tasaisesti taikinalle esimerkiksi nuolijaa apuna käyttäen. Ripottele päälle mantelilastuja. Kääri levy napakalle rullalle pitkän reunan suuntaisesti. Leikkaa rullasta 14 palaa.
- 5.
Nosta pullat leivinpaperilla vuoratun pellin päälle niin että kierre näkyy ylöspäin. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.
- 6.
Voitele pullat kananmunalla ja koristele mantelilastuilla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Itse tehdyt vaniljaiset dallaspullat
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Dallaspullat ovat paistopisteen kestosuosikki, mutta niitä on helppo valmistaa myös kotona. Herkullinen vaniljarahkatäyte tekee pullasta mehevän. Pullataikina valmistuu nopeasti taikinajuuren avulla. Pakasta pullat tuoreena ja saat oivallisen vierasvaran.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
TAIKINAJUURI | |
| 2 1/2 dl | maitoa |
| 11 g | (1ps) kuivahiivaa |
| 1 tl | sokeria |
| 2 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
TAIKINAN LOPUT AINEKESET | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 3/4 tl | suolaa |
| 3/4 dl | sokeria |
| 1/2 rkl | kardemummaa |
| 5 dl | vehnäjauhoja (puolikarkeita) |
| 100 g | voita tai margariinia |
VANILJARAHKATÄYTE | |
| 250 g | (1 prk) maitorahkaa |
| 150 g | voita tai margariinia |
| 1 kpl | kananmuna |
| 1 dl | sokeria |
| 1 dl | vaniljakastikejauhetta tai vaniljakreemijauhetta |
| 60 g | (n. 2 dl) mantelilastuja |
PINNALLE | |
| 1 kpl | kananmuna |
| 15 g | (n. ½ dl) mantelilastuja |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (n. 42 astetta) ja siirrä kulhoon. Sekoita kuivahiiva ja sokeri (1 tl) jauhojen (2 dl) joukkoon. Sekoita jauhoseos maidon joukkoon. Peitä kulho lautasella ja siirrä kohoamaan lämpimään (esim. kuumaan veteen altaaseen) noin 10 minuutiksi.
Määrä Ainesosa 2 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita) 1 tl sokeria 11 g (1ps) kuivahiivaa 2 1/2 dl maitoa - 2
Kun juuri kuplii, lisää joukkoon kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon osa jauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot käsin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Voit aloittaa leipomisen heti.
Määrä Ainesosa 100 g voita tai margariinia 5 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita) 1/2 rkl kardemummaa 3/4 dl sokeria 3/4 tl suolaa 1 kpl kananmuna - 3
Pehmennä täytteen rasva huoneenlämpöiseksi. Sekoita kulhossa maitorahkaan kananmuna ja rasva. Lisää sokeri ja vaniljakastikejauhe tai vaniljakreemijauhe.
Määrä Ainesosa 250 g (1 prk) maitorahkaa 150 g voita tai margariinia 1 kpl kananmuna 1 dl sokeria 1 dl vaniljakastikejauhetta tai vaniljakreemijauhetta - 4
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kauli noin 40 x 50 cm kokoinen levy. Levitä täyte tasaisesti taikinalle esimerkiksi nuolijaa apuna käyttäen. Ripottele päälle mantelilastuja. Kääri levy napakalle rullalle pitkän reunan suuntaisesti. Leikkaa rullasta 14 palaa.
Määrä Ainesosa 60 g (n. 2 dl) mantelilastuja - 5
Nosta pullat leivinpaperilla vuoratun pellin päälle niin että kierre näkyy ylöspäin. Peitä leivinliinalla ja kohota lämpimässä paikassa 30–40 minuuttia.
- 6
Voitele pullat kananmunalla ja koristele mantelilastuilla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Määrä Ainesosa 15 g (n. ½ dl) mantelilastuja 1 kpl kananmuna
Vinkki: Kokeile mantelilastujen sijaan täytteen päällä pakastettuja vadelmia tai mustikoita.
Ravintosisältö
368
Energiaa kcal
1542
Energiaa kj
19,4 g
Rasvaa
10,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,9 g
Hiilihydraatteja
14,4 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
9,5 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
368
Energiaa kcal
1542
Energiaa kj
19,4 g
Rasvaa
10,2 g
Tyydyttynyttä rasvaa
37,9 g
Hiilihydraatteja
14,4 g
Sokereita
1,9 g
Kuituja
9,5 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.5 rkl kardemummaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























