Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tuhti ja tulinen texmex-ruoka

Meksikolaisen ruokakulttuurin ytimessä ovat chili, maissi ja pavut. Niitä popsivat jo atsteekit aikoinaan. Rajanaapurit Teksasissa muokkasivat nämä ainekset mieleisikseen ja ristivät lopputuloksen texmexiksi.
Teksti:
Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.5.2020
|
Muokattu: 14.12.2023

Texmex-ruoka on tyypillisesti tulista. Chilikastikkeiden ja säilöttyjen chilipalkojen eli jalapenojen makua voi pehmentää juustokastikkeella, avokadotahnalla eli guacamolella, ja ranskankermalla. Texmexiä kokkaavan maustekaapista löytyy myös juustokuminaa, valkosipulia, paprikaa, oreganoa, korianteria ja limettiä. Helppoutta haluava kokki hyödyntää texmexin kokkaamisessa valmiita kuivamausteseoksia ja kastikkeita.

Tortillat eri täyttein ja maustein

Texmexin peruselementti on maissi- tai vehnäjauhosta paistettu lätty, tortilla, josta voi valmistaa monia variaatioita täytteitä vaihtelemalla. Kun lämpimään tortillaan kietaistaan kypsiä liha- tai kanasuikaleita, kasviksia ja kastikkeita, syntyy fajita. Kun täytettyjen tortillarullien päälle levitetään uunivuokaan salsakastiketta ja juustoraastetta, ja ne gratinoidaan, on kyseessä enchilada. Tacot ovat pehmeitä tai rapeita pieniä maissilettuja. Ne täytetään mausteisella lihalla tai merenelävillä, erilaisilla kastikkeilla, kasviksilla ja yrteillä. Maissilastupohjainen, uunissa gratinoitu nachopelti on suosittu viikonloppuherkku. Rennot texmex-ruoat voi syödä käsin.

Kokeile näitä texmex-herkkuja

Texmex-ruokien lisukkeet

Tee texmex-ruokien lisukkeeksi täyteläistä guacamolea ja tomaattisalsaa.

Perinteinen guacamole maistuu aina, mutta jos kaipaat vaihtelua, lisää joukkoon mangoa tai herneitä. Käytä herneguacamoleen satokauden mukaan joko tuoreita tai pakasteherneitä.

Raikas tomaattisalsa on helppo valmistaa omaan makuun sopivan tuliseksi lisäämällä tai vähentämällä chilin määrää.

Kaikki tuhdit texmex-maut