Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kanaburrito

Tuhti ja tulinen texmex-ruoka

Meksikolaisen ruokakulttuurin ytimessä ovat chili, maissi ja pavut. Niitä popsivat jo atsteekit aikoinaan. Rajanaapurit Teksasissa muokkattiin nämä ainekset mieleisiksi ja ristittiin lopputuloksen texmexiksi.
Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 21.5.2020
|
Muokattu: 4.8.2023

Texmex-ruoka on tyypillisesti tulista. Chilikastikkeiden ja säilöttyjen chilipalkojen eli jalapenojen, makua voi pehmentää juustokastikkeella, avokadotahnalla eli guacamolella, ja ranskakermalla. Maustekaapista löytyy myös juustokuminaa, valkosipulia, paprikaa, oreganoa, korianteria ja limettiä.

Tortillat eri täyttein ja maustein

Texmexin peruselementti on maissi- tai vehnäjauhosta paistettu lätty, tortilla, josta voi valmistaa monia variaatioita täytteitä vaihtelemalla. Kun lämpimään tortillaan kietaistaan kypsiä liha- tai kanasuikaleita, kasviksia ja kastikkeita, syntyy fajita. Kun täytettyjen tortillarullien päälle levitetään uunivuokaan salsakastiketta ja juustoraastetta, ja ne gratinoidaan, on kyseessä enchilada. Tacot ovat rapeita maissilettuja, jotka on muotoiltu kouruiksi. Ne täytetään mausteisella jauhelihalla, erilaisilla kastikkeilla, sipuli- ja tomaattisilpulla sekä jääsalaatilla. Maissilastupohjainen, uunissa gratinoitu nachopelti on suosittu viikonloppuherkku. Rennot texmex-ruoat voi syödä käsin.

Kokeile näitä texmex-herkkuja

Kaikki tuhdit texmex-maut