Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Huovutettu laukku

Teksti:
Sara Palojärvi
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.3.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Huovutettu laukku on käsityötä parhaimmillaan. Näppärillä koristevinkeillä saat laukkuun omaleimaisuutta.

Huovutettu laukku

Koko: korkeus 32 cm, leveys 36 cm, hihnan pituus 90 cm.

Langanmenekki: Novita Huopanen Lampola ( 077) 350 g tai Novita Huopanen. Novita Huopanen ja Novita Huopanen Lampola ovat poistuneet valmistajan valikoimasta. Niiden tilalle voi käyttää Novita Jokea.

Puikot: Novita 8 mm tai käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet: muovipussi, sakset, neula ja ompelulankaa.

Tiheys: huovuttamattomasta neuleesta 11,5 s ja 16 krs = 10 cm ja huovutetusta neuleesta 8 s ja 11 krs = 10 cm. Ohjeessa on huomioitu neuloksen 40 prosentin kutistuminen pyykkikoneessa.

Mallineuleet:

Sileä neule: neulo vuorotellen 1 krs oikein, 1 krs nurin.

Ainaoikeinneule: neulo kaikki kerrokset oikein.

Tiheyden tarkistaminen: Neulo ensin mallitilkku sileällä neuleella. Mittaa mallitilkusta tiheys ja pese tilkku pyykkikoneessa 30 asteen hienopesuohjelmassa muun pyykin seassa. Varo täyttämästä konetta liikaa, sillä lanka huopuu täydessä koneellisessa enemmän. Pesun jälkeen venytä märkää tilkkua joka suuntaan. Pesun jälkeen vertaa tiheyttä uudelleen ohjeen tiheyteen. Kaikki pyykkikoneet huovuttavat hieman eri tavalla. Mikäli mallitilkkusi huopui pyykissä enemmän, luo laukkua varten enemmän silmukoita ja neulo laukkukappale hieman pidemmäksi.

Ohjeessa käytetyt lyhenteet

 • s = silmukka
 • o = oikein
 • n = nurin
 • krs = kerros
 • kjs = ketjusilmukka
 • ks = kiinteä silmukka
 • p = pylväs
 • ps = piilosilmukka

Huovutetun laukun ohje

Luo laukkua varten 65 s. Neulo ainaoikeinneuletta tasona 2 cm ja aloita sitten sileä neule. Neulo kunnes kappaleen korkeus on 120 cm, neulo 2 cm ainaoikeinneuletta ja päättele silmukat.

Neulo sitten hihna. Luo 14 s. Neulo aina kerroksen alussa ja lopussa 2 s o, mutta muuten sileää. Neulo kunnes hihna on 160 cm pitkä.

Laukun valmistelu huovutusta varten ja huovutus

Taita laukkuosa kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Ainaoikeinneuleiset päädyt tulevat laukun suulle. Ompele sivusaumat Huopanen-langalla. Ompele hihna molemmista päistään laukun sivuihin ja päättele langanpäät.

Seuraavaksi ota iso muovipussi, esimerkiksi kauppakassi ja leikkaa sen toinen kylki pois. Ompele muovikappale harsien pitkillä pistoilla laukun sisälle niin, että laukun kyljet eivät pääse huopumaan yhteen. Leikkele jäljelle jääneestä muovista hihnan levyisiä suikaleita ja ompele ne hihnan nurjalle puolelle, jotta hihna ei huovu mutkalle. Käytä ompelussa ompelulankaa, joka on eriväristä kuin käyttämäsi huopuva lanka. Tämä helpottaa ompelulankojen poistoa huovutuksen jälkeen.

Huovuta laukku pyykkikoneessa samalla tavalla kuin mallitilkkukin. Irrota muovit ja ompelulangat märästä laukusta ja venytä laukku muotoonsa. Kuivata laukku tason päällä ilmavassa paikassa.

Neulahuovutettu koriste sai rusetin muodon.

 • hieman huovutusvillaa, esim. Novita Hahtuvainen (784)
 • huovutusneulain
 • huovutusalusta tai paksu pala vaahtomuovia.

Neulahuovutus tehdään pyykkikoneessa huovutettuun laukkuun. Vedä hahtuvakiekosta ohuita pätkiä hahtuvaa ja asettele ne laukun päälle haluamaasi muotoon. Levitä laukulle aluksi vain ohut kerros hahtuvaa, voit lisätä sitä myöhemmin lisää. Neulaa hahtuva kiinni huovutusneulaimella. Huovuta vain huovutusalustan päällä, älä kovalla alustalla. Pidä huovutusneulain aina pystyssä, jotta neulat eivät pääse vääntymään.

Neulehuovutetut koristeet

Tarvikkeet

Laukkua koristaa viisi virkattua nauhaa.

 • Novita Tempo -lankaa (010) 50
 • 5 mm virkkuukoukku
 • ompelulankaa, neula ja sakset.

Pitsikoristeiden virkkaus

Virkkaa yksi viuhkakoristeinen nauha, yksi leveä nauha ja kolme kapeaa nauhaa. Jokaisessa nauhassa ensimmäinen kerros on sama: Virkkaa 44 kjs + 1 kjs kääntymiseen. Virkkaa 44 ks.

Kapea nauha, 2. krs:

Virkkaa 1 kjs. Älä käännä työtä, vaan virkkaa rapuvirkkausta vasemmalta oikealle koko kerroksen ajan eli työnnä koukku edellisen kerroksen silmukan molempiin reunoihin, ota lanka koukulle ja vedä läpi. Koukulla on nyt kaksi lankaa. Kierrä koukkua kierros myötäpäivään niin, että koukulla olevat silmukat kiertyvät. Ota lanka koukulle ja vedä kiertyneiden silmukoiden läpi.

Viuhkakoristeinen nauha, 2. krs:

Virkkaa 2 kjs ja käännä työ. *Hyppää 2 silmukkaa yli ja virkkaa samaan silmukkaan 2 p + 1 kjs + 2 p.* Toista kerroksen loppuun. Kerroksen lopussa virkkaa viimeiseen kiinteään silmukkaan 1 p.

Leveä nauha, 2. ja 3. krs:

Virkkaa 3 kjs ja käännä työ. *Hyppää yhden silmukan yli ja virkkaa 1 p + 1 kjs.* Toista kerroksen loppuun. Kerroksen lopussa virkkaa viimeiseen kiinteään silmukkaan 1 p + 1 kjs kääntymiseen. Seuraavalla kerroksella virkkaa vuorotellen 1 ks ja 1 nirkko (virkkaa 3 kjs, kiinnitä viimeinen kjs ensimmäiseen ps:lla).

Päätä nauhoista langanpäät ja ompele ne huovutettuun laukkuun kiinni kuvan mukaisesti tai haluamassasi järjestyksessä.

Lisää ideoita huovutettuihin käsitöihin

Lisää aiheesta