Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaula- ja korvakorut helmistä

Teksti:
Mari Skyttä-Koskinen
Kuvat:
Mari Skyttä-Koskinen, SOK
Julkaistu: 11.4.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Käsintehdyt korvakorut saat helposti muutamasta korutarvikkeesta. Yhden illan aikana syntyy myös kaula- tai rannekoru. Yhdistämällä vanhojen korujen osia uusiin helmiin saa yksilöllisiä koruja.

Tee itse kaula- tai rannekoru linkkitekniikalla

Koko: kaulakoru pituus 45,5 cm ja rannekorun pituus 19 cm

Korutarvikkeet korvakoruihin:

  • tappipäisiä korupiikkejä korvakoruihin
  • korvakorukoukkuja
  • koruhelmiä

Korutarvikkeet kaula- tai rannekoruun:

  • silmukkapäisiä korupiikkejä (yksi 30 kpleen pakkaus riittää yhteen kaula- ja yhteen rannekoruun)
  • koruhelmiä esim. mustia pieniä välihelmiä ja 2 nauhaa keraamisia kuutiohelmiä
  • 1 lukko
  • 1 välirengas

Työvälineet:

  • pyöröpääpihdit
  • kahdet lattapääpihdit
  • sivuleikkuri

Linkkitekniikassa helmet yhdistetään toisiinsa korupiikeistä tehtävien silmukoiden avulla, jolloin helmet lukittuvat kahden silmukan väliin.

Korvakorujen teko-ohjeet

Pujota haluamasi helmet kahteen korupiikkiin. Jos helmien reikä on niin iso, että korupiikin tappipää menee siitä läpi, pujota piikkiin ensin pieni välihelmi. Taita korupiikki ylimmän helmen yläpuolelta 90 asteen kulmaan. Näin saat seuraavaksi tehtävän renkaan helmen keskelle. Ota korupiikki pyöröpihtien väliin mahdollisimman läheltä helmeä. Kierrä korupiikki pyöröpihdin terän ympäri. Vaihda pyöröpihdin alempi terä puolittain kierrettyyn renkaaseen. Näin saat korupiikin varren kierrettyä kiinni renkaaksi.

Katkaise korupiikki mahdollisimman läheltä ennen sitä kohtaa, jossa ympyrän kiertävä metallilanka ylittää aloituskohdan langan. Näin saat renkaasta siistin.

Jos korupiikki on vääntynyt, oikaise se pihdeillä niin, että tekemäsi rengas on keskellä, suoraan helmen yläpuolella, ja koko lopputulos on suora. Tarkista, että tekemäsi rengas on umpinainen, eikä sen juuressa ole rakoa. Sulje rengas tarvittaessa pyöröpihtien avulla. Avaa korvakorukoukun rengas varovasti. Tartu renkaan molempiin puoliin pihdeillä, ja kierrä se sivusuuntaan auki, näin rengas on helppo kiertää takaisin kiinni, ja sen muoto säilyy oikeana.

Pujota helmiyksikköön tekemäsi rengas korvakorukoukun renkaaseen, ja kierra rengas varovasti kiinni. Tee toinen korvakoru samoin.

Älä avaa rengasta vääntämällä sen liitoskohdista ulospäin, koska näin renkaan muoto vääntyy, ja siitä on hyvin vaikea saada enää siistiä, pyöreää ja kiinnipysyvää.

Ranne- ja kaulakorun teko-ohjeet

Pujota silmukkapäisiin korupiikkeihin ensin pieni musta välihelmi, sitten kuutionmuotoinen helmi, ja taas välihelmi. 45,5 cm kaulakoruun tarvitaan 19 tällaista yksikköä, 19 cm rannekoruun 8 yksikköä. Pidemmät korut saadaan lisäämällä yksiköitä.

Kun olet pujottanut helmet korupiikkeihin, taita piikki ylimmän helmen yläpuolelta 90 asteen kulmaan. Näin saat seuraavaksi tehtävän renkaan osumaan helmen keskelle. Ota korupiikki pyöröpihtien väliin mahdollisimman läheltä helmeä. Kierrä korupiikki pyöröpihdin terän ympäri ja katkaise ylimääräinen osa. Valmistele yksiköitä tarvitsemasi määrä.

Sommittele yksiköt haluamaasi järjestykseen. Kierrä ensimmäisen helmiyksikön toisen pään rengas auki, ja pujota siihen seuraavan yksikön rengas. Sulje rengas. Kiinnitä kaikki yksiköt toisiinsa samalla tavalla. Avaa korun päissä olevien viimeisten yksiköiden uloimmat renkaat. Pujota toiseen päähän lukko ja toiseen välirengas, ja kierrä renkaat huolellisesti kiinni.

Askarteluideoita

Lisää aiheesta