Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yllätä vaikka ystäväsi ja tee hänelle hauskat illuusiolapaset.

Lapaset illuusioneuleella

Teksti:
Sara Palojärvi
Kuvat:
Sara Palojärvi
Julkaistu: 29.6.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Illuusioneuleella koristellut lapaset näyttävät suoraan edestä katsottuna tavallisilta raidallisilta lapasilta. Kun lapasia katsoo sivusta tai vinosti, paljastuu lapasten kaksivärinen sahalaitakuvio.

Lapaset illuusioneuleella

Koko: naiselle.

Langanmenekki: lanka A: Novita Nalle aloevera (luonnonvalkoinen 010) 50 g, Lanka B: Novita Nalle (tummanpunainen 569) 50 g.

Sukkapuikot: 2,5 mm tai käsialan mukaan.

Tiheys: 24 s sileää neuletta = 10 cm.

Ohjeessa käytetyt lyhenteet

  • s = silmukka
  • o = oikein
  • n = nurin
  • krs = kerros.

Mallineule: 1. krs: Neulo valkoisella oikein. 2. krs: Neulo valkoisella nurin. 3.–4. krs: Neulo punaisella oikein.

Joustinneule: Neulo vuorotellen 1 s kiertäen (= takareunastaan) oikein ja 1 s nurin. Vaihtoehtoisesti voit neuloa 1 o, 1 n -joustinta: Neulo vuorotellen 1 s oikein ja 1 s nurin.

Illuusioneule: Katso illuusioneuleen kuvio kaaviosta. Illuusioneuleessa yksi kaavion ruutu vastaa yhtä silmukkaa ja neljää kerrosta neuletta. Yhtä kaavion riviä siis neulotaan neljän kerroksen ajan.

Illuusioneuletta neuloessa kaavion jokainen rivi luetaan näin:

Illuusiolapasen kaavio

1. krs: (Langalla A) Neulo 1 krs oikein.

2. krs: (Langalla A) Neulo tyhjät ruudut nurin ja rastilla merkityt ruudut oikein. Kaavion ensimmäisellä rivillä neulotaan siis: 1 n, 2 o, 1 n, 2 o, 1 n, 2 o, 1 n, 2 o.

3. krs: (Langalla B) Neulo 1 krs oikein.

4. krs: (Langalla B) Neulo tyhjät ruudut oikein ja rastilla merkityt ruudut nurin. Kaavion ensimmäisellä rivillä neulotaan siis: 1 o, 2 n, 1 o, 2 n, 1 o, 2 n, 1 o, 2 n.

Vasemman käden lapanen

Luo sukkapuikoille 48 s ja jaa silmukat tasan neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on 1. ja 4. puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 7 cm ja aloita sitten mallineuleen neulominen jokaisella puikolla. Toista mallineule kaksi kertaa ja aloita illuusioneuleen neulominen kaavion ja illuusioneuleen ohjeen mukaan 1. ja 2. puikolla. Jatka mallineuletta 3. ja 4. puikolla. Kun lapasen korkeus on joustimesta mitattuna 8 cm, neulo peukalon aukon kohdalle apulanka. Valitse apulangaksi noin Nallen vahvuinen ja väriltään neuleesta erottuva lanka. Merkitse peukalo 4. puikon loppuun näin: Neulo 4. puikon silmukoita, kunnes jäljellä on 9 s. Neulo apulangalla 9 s ja siirrä silmukat vasemman käden puikolle. Neulo peukalon silmukat uudelleen. Jatka sitten mallineuleen ja illuusioneuleen neulomista.

Kavennukset

Kun lapasen korkeus on varresta mitattuna 20 cm tai lapanen peittää keskisormen kokonaan, neulo aloittamasi mallikerta loppuun. Neulo sen jälkeen jokaisella puikolla kerran mallikerta. Neulo kavennukset valkoisella: neulo 1. ja 3. puikon alussa 1 o, ylivetokavennus, loput silmukat oikein ja 2. ja 4. puikon lopussa neulo 2 o yht, 1 o. Kavenna, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka ja vie se silmukoiden läpi.

Oikean käden lapanen

Neulo vasemman peilikuvaksi eli neulo illuusioneuletta 3. ja 4. puikolla. Merkitse peukalon aukko ensimmäisen puikon alkuun.

Peukalo

Poimi peukalon aukosta 21 s ja jaa silmukat kolmelle puikolle. Neulo langalla A suljettua neuletta, kunnes peukalon pituus on 6 cm tai peukalon kynsi peittyy kokonaan. Neulo sitten jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen, kunnes silmukoita on jäljellä yhteensä 6. Katkaise lanka ja vie se silmukoiden läpi.

Viimeistele lapaset höyryttämällä ne kevyesti. Päättele langanpäät huolella.

Lisää neulottuja lapasia

Lisää aiheesta