Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Mattojen pesu

Teksti:
Ville-Pekka Pulkkinen ja Anna Kurkela. Artikkelia on päivitetty 14.4.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.4.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Mattojen pesu kannattaa tehdä maalla, sillä pesuvedet rehevöittävät vesistöjä. Kätevintä peseminen on painepesurilla. Perinteiset räsymatot voi huoletta pestä itse, mutta herkistä materiaaleista valmistetut matot on syytä viedä pesulaan.

Mattojen pesuun kannattaa valita viemäröity pesupaikka tai ainakin varmistaa, että pesuvedet imeytyvät maahan. Maa suodattaa veden, jolloin fosfaatit, lika ja bakteerit eivät pääse vesistöihin.

Painepesuri on ergonominen ja näppärä apuri matonpesussa. Maton materiaalien ja värien kestävyys kannattaa kuitenkin ensin testata pienellä paineella pienelle alueelle. Painepesuri tulee säätää sopivan matalalle teholle, jotta kova paine ei riko maton rakennetta.

Älä unohda ergonomiaa: matto kannattaa pestä käsien korkeudella pesutason ääressä tai käyttää apuna pitkävartista pesuharjaa tai painepesuria.

Matonpesuun valitaan mahdollisimman ympäristöystävällinen pesuaine. Valinnassa auttaa esimerkiksi Joutsenmerkki, jolla merkityt tuotteet ovat omassa ryhmässään ympäristöystävällisimpien joukossa. Pesuainetta tulee käyttää vain vähän, jotta huuhtelu on helpompaa.

Voimakkaan väriset matot on hyvä pesettää ammattilaisella. Värien kestoa voi kokeilla hankaamalla mattoa ennen pesua kostealla kankaanpalalla.

Räsymatot on hyvä pestä vähintään kerran vuodessa. Aidoille käsinsolmituille matoille riittää pesu 3–5 vuoden välein, jolleivät ne ole näkyvästi likaisia.

Matonpesu vaihe vaiheelta

  1. Tamppaa tai imuroi matto ja käsittele vaikeimmat tahrat etukäteen.
  2. Levitä matto pesutasolle ja kastele se läpimäräksi.
  3. Levitä pesuaine harjalla tai painepesurilla ja anna vaikuttaa hetken.
  4. Pese matto kuteiden suuntaisesti, muista myös reunat ja hapsut. Räsymatto kannattaa pestä molemmilta puolilta.
  5. Huuhtele matto useaan kertaan, kunnes se ei tunnu enää liukkaalta.

Maton kuivaaminen

  1. Ripusta matto kuivumaan raitojen ja kuteiden suuntaisesti, jotta valuva vesi ei värjää sitä.
  2. Aseta matto kuivaustangoille väljästi ja kääntele välillä.
  3. Matto kannattaa ripustaa hieman varjoon, jottei aurinko haalista sen värejä.

Vinkki! Matonpesu painepesurilla onnistuu vielä paremmin vanhan hetekan tai muun vastaavan ritilän päällä, jolloin vesi menee suoraan maton läpi. Tarkista kuitenkin, ettei ritilä ole ruosteinen, jotta ruoste ei sotke mattoa.