Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kirjat

Millainen iskä, sellainen kirja – Valitsimme yhdeksän kirjaa erilaisille isille

Kirja on takuuvarma lahja lukemisesta innostuvalle isälle. Nappaa tästä vinkit isänpäivälahjaostoksille!

kuva, jossa on useita kirjankansia
kuva, jossa on useita kirjankansia
Teksti: Laura Hallamaa
Kuvat: kustantajat, Otava, Wsoy, Like, Gummerus, Docendo
26.10.2024 | Päivitetty 26.10.2024

Haluatko antaa isänpäivälahjaksi kirjan, mutta et ole varma, mikä uutuuskirjoista sopisi saajalle? Ei hätää. Kirjasyksy tarjoaa lukemista monenlaisille isille.

Historiasta innostuneelle

Kuka sanoi, että historiaintoilijaa pitäisi aina lahjoa tietokirjalla? Jari Tervon romaanissa maamme käännekohdat kääntyvätkin väärään suuntaan, kun puna-armeija marssii vuonna 1944 Helsinkiin ja miehittää Suomen. Kaksi sukua, Kyyhkyset ja Rautaparrat, koettavat selvitä tässä melskeessä. Jos Tervon huumori iskee, eikä Kekkonen ole lukijalle liian pyhä, kirja antaa ajattelemisen aihetta kovallekin historioitsijalle. Otava.

Kuva kirjankannesta Jari Tervo: Eeva ja Aatami

Dekkareista syttyvälle

Uusin Remes, Mäki ja Seeck ovat klassikkolahjoja dekkarifanille. Entä jos isän yllättäisi esimerkiksi Arttu Tuomisen uutuudella? Lavastaja-dekkarissa sarjamurhaajaa kiinnostaa murhaamisen lisäksi teatteri. Uhrit on aseteltu näyttävästi viettämään ikuista mökki-iltaa tai eväsretkeä. Kun rikospoliisit alkavat selvittää tapauksia, paljastuu, että tekijä on keksinyt roolit myös heille. Lavastaja on Delta-sarjan viimeinen osa. Kirjan ensimmäinen lause lienee yksi kotimaisten dekkareiden kutkuttavimpia avauksia. Se kuuluu: ”Kutsu minua Harriksi”. WSOY.

Kuva kirjankannesta Arttu Tuominen: Lavastaja

Lukutoukalle

Jos isä ei kammoksu tiiliskiviä, löytyy kirjasyksyn aallonharjalta sivukaupalla luettavaa. Yksi syksyn kirjatapauksista on irlantilaisen Sally Rooneyn uusin teos Intermezzo. Kun romaani ilmestyi, kirjakauppojen oville muodostui maailmalla jopa jonoja. Tarinassa kahden veljeksen isä kuolee. Suruaika sekoittaa molempien elämät. Hauskaksi ja herkäksi tituleerattu kirja on varma valinta kenelle tahansa lukuromaanin ystävälle. Teos tuntuu kolahtavan erityisesti millenniaaleihin. Otava.

Kuva kirjankannesta Sally Rooney: Intermezzo

Musadiggarille

Musiikkia rakastavan sydäntä lämmittää tarina tinkimättömistä soittoniekoista. Vesterinen yhtyeineen on bändi, joka kulkee omaa polkuaan – ja jonka hurmoksellisista livekeikoista puhutaan kylillä. Suursuosion takaa löytyy mittava ura ja paljon työtä, eikä omaleimaisuuskaan aina ole ollut eduksi. Kirjailija Antti Heikkinen kertoo menestysyhtyeen tarinan, josta puuttuvat repivät bändiriidat ja liian isot egot. Kerrankin tarjolla on siis hyvän mielen musakirja. Like.

kuva kirjankannesta Vesterinen yhtyeineen

Urheiluhullulle

Hiihtokautta odottelevalle isälle sopii urheilu-uutisista tuttu kohukirja. Hiihtäjä Krista Pärmäkosken elämäkerrasta on revitty jo liuta otsikoita. Rehellinen teos perkaa niin uran vuoksi tehtyjä uhrauksia kuin naisten hiihtomaajoukkueen sisäisiä kahnauksiakin. Maalaistytöstä kasvoi moninkertainen arvokisamitalisti. Eikä latu tähän lopu, sillä Pärmäkoski on kertonut jatkavansa uraansa vielä pari kautta. Teoksen on kirjoittanut urheilutoimittaja Laura Arffman, joka on seurannut lajia jo kauan. Gummerus.

Kuva kirjankannesta: Laura Arffman Avoin Krista Pärmäkoskis

Merenkävijälle

Jos pitkä talvi saa isän haikailemaan merelle, sinne voi päästä kirjan voimalla. Yksi vuoden 2023 puheenaiheista oli soutaja Jari Saarion hurja reissu Atlantin yli ja takaisin. Annika Hytösen kirjoittamassa teoksessa Saario kertaa matkansa vaiheita. Mitä päässä pyöri, kun edessä oli vain merta? Kuinka soutaja selätti vastoinkäymiset, veneen kaatumisen ja paluumatkan hypotermian? Kirja valottaa myös aikaa ennen soutu-urakkaa, kuten Saarion lapsuutta alkoholistikodissa ja uraa palomiehenä. WSOY.

Kuva kirjankannesta Jari Saario: Soutaja

Yhteiskuntanörtille

Taloussivuja kuluttavan isän lukemistoon kuuluu tänä syksynä professori Mika Malirannan uutuus. Maliranta koettaa kirjassaan taklata talouspessimismiä. Tapaukseksi tituleerattu teos ennustaa, että seuraavan kymmenen vuoden kuluessa talouskasvu Suomessa kiihtyy. Kirja on kiinnostava ja keskustelua herättävä näkökulma aikana, jolloin taloudessa on totuttu näkemään enemmän uhkia kuin mahdollisuuksia. Docendo.

Kuva kirjankannesta Mika Maliranta: Pinnan alta

Vitsiniekalle

Kertooko isä aina samoja vitsejä? On aika heittää sanasepolle bensaa liekkeihin. Uusi Fingerpori-kokoelma sisältää sarjakuvastrippejä vuosilta 2020–2021. Kehä kolmosen sisäpuolella asuville kirjasta löytyy myös erityistä kivaa, kun mukana on pääkaupunkiseutua käsitteleviä sarjoja. Varoituksen sana: fingerporismi tarttuu. Kannattaa siis vaarautua siihen, että isän läpät noudattavat hetken sarjakuvista tuttua kaavaa. Like.

Kuva kirjankannesta Pertti Jarla: Fingerporin koko kuva

Uunituoreelle isälle

Jos lahjottava isä on aivan taipaleensa alussa, voi pieni kannustus tulla tarpeeseen. Jokaisessa pikkulapsiperheessä nimittäin sattuu ja tapahtuu, ja joskus saattaa jollain käydä vessaharjakin suupielessä. Anna Polon kirjoittama tietokirja sopii Googlen korvikkeeksi vauvaperheeseen. Teos tarjoaa vertaistukea ja tutkittua tietoa sekä vastaa vanhemmissa herääviin huoliin, olivat ne sitten suuria tai pieniä. Gummerus.

Kuva kirjankannesta Anna Polo: Apua vauvani söi vessaharjaa

Eikö listauksesta löytynyt lahjottavalle isälle sopivaa kirjaa? Kurkkaa lisää vinkkejä Yhteishyvän syksyn kirjakoosteesta.

Lue myös

Tee arjestasi helpompaa ja herkullisempaa!

Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.