Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tee itse paperihelmet.

Paperihelmet kierrätyspaperista

Teksti:
Sara Palojärvi
Kuvat:
Sara Palojärvi
Julkaistu: 2.7.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Askartele persoonalliset paperihelmet kierrätysmateriaaleista. Paperihelmiin on lisätty koristeeksi vanhoista koruista purettuja muovihelmiä.

Tarvikkeet paperihelmien askarteluun

  • Yhteishyvä-lehden sivuja suikaleiksi leikattuna
  • yleisliimaa, esimerkiksi Erikeeperiä
  • sakset
  • 2,5 mm paksu sukkapuikko
  • neula
  • ohutta virkkaukseen tarkoitettua puuvillalankaa, esimerkiksi Novitan Virkkauslankaa tai Kalalankaa.

Pitkä kaulakoru

  • Kaulakorun pituus on noin 85 cm.
  • Kaulakoruun tarvitaan 40 paperihelmeä, 20 kirkasta ja 20 violettia suurta muovihelmeä.

Pujota helmet neulaa apuna käyttäen langalle niin, että kahden muovihelmen väliin tulee kaksi paperihelmeä. Pujota lankaan vuorotellen kirkas ja violetti helmi. Viimeiseksi sido lanka tiukasti solmulle, työnnä solmu paperihelmen sisään ja viimeistele tipalla liimaa.

Lyhyt kaulakoru

  • Lyhyemmän kaulakorun pituus on noin 65 cm.
  • Kaulakoruun tarvitaan yhteensä 34 harmaata ja mustavalkoista paperihelmeä, 34 pientä helmeä ja 17 neliskanttista helmeä.

Kaulakoruun on käytetty vanhoista koruista purettuja pieniä mustia helmiä sekä metallisia neliskanttisia helmiä. Pujota langalle ensin kaksi paperihelmeä, sitten yksi pieni helmi, neliskanttinen helmi ja pieni helmi.

Tee paperihelmet näin

1. Valitse lehdestä sivuja, joista aiot tehdä helmet. Sivun ei tarvitse olla kokonaan haluamaasi väriä tai kuviota, sillä vain noin puolet sivusta tulee näkymään helmen pinnalla. Leikkaa sivusta pystysuunnassa noin 2 cm leveitä suikaleita.

2. Leikkaa paperisuikaleen toisesta päästä molemmista reunoista kapeat 7 cm pitkät kiilanmuotoiset palat pois, jotta suikaleen toisesta päästä tulee kapeampi.

3. Levitä hieman liimaa suikaleelle kahden senttimetrin päähän leveämmästä päästä ja ala rullata suikaletta sukkapuikon päälle. Levitä liimaa aina vähitellen suikaleelle sitä mukaa, kun saat paperia rullattua, sillä muutoin liima saattaa kuivua ennen kuin saat helmen valmiiksi.

4. Liimaa lopuksi paperisuikaleen pää huolellisesti helmeen kiinni. Mikäli helmen reunat eivät ole kovin tasaiset, voit varovasti muotoilla helmeä vielä tässä vaiheessa.

5. Liu'uta helmi varovasti pois sukkapuikolta. Halutessasi voit viimeistellä helmen askartelulakalla.

Askarteluvinkki

Paperihelmistä saa paksumpia ja pyöreämpiä, kun helmet tekee kahdesta paperisuikaleesta. Muotoile tällöin vain toinen paperisuikaleista ja jätä toinen suorakaiteen muotoiseksi. Yhdistä paperisuikaleet tipalla liimaa ennen helmen valmistusta.

Lisää ideoita askarteluun

Lisää aiheesta