Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kurkkukausi on kiivaan työnteon aikaa. Toimitusjohtaja Tom Saurénin ympärillä varastossa olevat säilykkeet on pakattu yhden viikon aikana.

60 vuotta sitten Toivo Saurén alkoi säilöä kurkkuja vanhassa meijerissä - nyt jälkikasvu jatkaa samoilla resepteillä

Teksti:
Juha Riihimäki
Kuvat:
Vesa Tyni
Julkaistu: 27.9.2022
|
Muokattu: 27.9.2022
Sauvon Säilyke on 60-vuotias perheyritys, joka luottaa perinteisiin resepteihin. Meneillään on siirtymä kohti energiatehokkaampia tuotantotapoja.

Vihreät kurkut ropisevat suureen altaaseen tehdasrakennuksen ulkopuolella. Eletään heinäkuun puoliväliä, ja Sauvon Säilykkeen pihalle on juuri saapunut kurkkukuorma puulaatikoissa.

Trukkikuski nostaa puulaatikon altaan ylle, heilauttaa tyhjäksi ja kiepauttaa lavan tukevasti piikeille. Kaikki käy kuin tanssi, eikä yhtään kurkkua putoa maahan.

Sauvon Säilykkeen toimitusjohtaja Tom Saurén seuraa toimintaa ja hymyilee.

”Työ kurkkujen kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin. Kausi kestää vain kaksi kuukautta, joten pitää olla nopea. Helteiseen aikaan kurkkuja tulee paljon, mutta niiden säilyvyys on huono.”

Alkukesä oli viileä, joten nyt ollaan hieman takamatkalla. Kurkkuja on tullut 200000 kiloa viikossa, kun vastaavaan aikaan vuotta aiemmin viikkotahti lähenteli puolta miljoonaa kiloa.

”Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Onneksi tänään on kuuma. Se tarkoittaa, että huomenna tulee paljon kurkkuja”, Tom Saurén sanoo.

Hihna nostaa ja kuljettaa kurkut altaasta tasaisena virtana pitkään pesurumpuun. Puhdistetut kurkut lajitellaan koon mukaan ja viedään eri linjastoille kokonaisina tai viipaleina purkittamista varten.

Kurkun matka aamiaispöydän tai ravintola-annoksen herkulliseksi maustekurkuksi käynnistyy tästä.

60 vuotta perheyrityksenä

Sauvon Säilykkeen tarina alkoi nimensä mukaisesti Sauvossa. Tom Saurénin isä Toivo Saurén ja kolme paikallista maanviljelijää alkoivat säilöä kurkkuja vanhassa meijerissä ja perustivat yrityksen vuonna 1962. Toivo Saurén oli tehnyt uraansa elintarviketeollisuudessa, joten häneltä löytyi osaamista – ja intoa yrittää.

Neljä vuotta myöhemmin hän osti liiketoiminnan yhtiökumppaneiltaan. Toiminta siirrettiin Turun naapurikuntaan Piikkiöön.

Tom Saurén on syntynyt vuonna 1968, ja kurkut ovat kuuluneet hänen elämäänsä lapsuudesta lähtien. Nuorena hän teki kesätöitä tehtaalla.

”Tuotantotyö on fyysistä. Ennen kurkut tulivat tehtaalle 30–50 kilon juuttisäkeissä. Niiden nostelu oli kuumaa ja rankkaa, mutta siihen liittyy hienoja muistoja. Sesongin aikana purkkeja ladottiin yötä myöten.”

Tom Saurén opiskeli elintarviketieteiden maisteriksi ja aloitti yrityksen johdossa 1994. Mukana on alusta pitäen ollut myös vaimo, kauppatieteiden maisteri Mia Saurén, joka vastaa nyt yrityksen päivittäisestä operatiivisesta johdosta. Tomin kaksi vanhempaa sisarusta päätyivät muille aloille.

”Olemme alusta asti tehneet yhteistyötä SOK:n kanssa. Kasvu on ollut tasaista ja yhteistyö sujuvaa koko ajan”, Mia Saurén sanoo.

Pariskunnan molemmat tyttäret, Lotta ja Mona Saurén työskentelevät yrityksessä. Lotta Saurén aloitti noin vuosi sitten vakituisena laatuvastaavana. Mona Saurén opiskelee vielä.

Ylisukupolvista yhteistyötä

Sauvon Säilykkeen sopimusviljelykset sijaitsevat noin sadan kilometrin säteellä tuotantolaitoksesta. Lähimmät ovat Paimiossa ja Sauvossa. Kurkunviljelijöitä on kaksitoista.

Myös osa viljelijöistä on jatkanut yrittäjinä vanhempiensa jalanjäljillä ja myös yhteistyötä Saurénin perheen kanssa. Pisimmät kumppanuudet ovat alkaneet 1960-luvulla.

Sauvon Säilyke valmistaa maustekurkkunsa avomaankurkuista. Tom Saurénin mukaan niiden kasvatus kylvöstä lannoitukseen sekä oikea-aikaiseen kasteluun ja käsin poimintaan vaatii tarkkaa ammattitaitoa.

Linjastojen läpi virtaa parhaimmillaan 10000 kiloa kurkkua tunnissa. Vuositasolla kurkkua säilötään yli 3,5 miljoonaa kiloa. Ei ihme, että tuotantotiloissa käy vilske. Vakituisesti tuotannossa työskentelee parikymmentä ihmistä, mutta kiireisimmän sesongin aikana jopa 80.

"Haluamme, että työntekijät voivat olla ylpeitä työpaikastaan.”

Työntekijät pakkaavat kurkut peltitölkkeihin tai lasipurkkeihin. Sen jälkeen tuotantokoneet pumppaavat astiaan mausteliemen ja sulkevat kannen. Lopuksi tuote kuumennetaan 85 asteeseen säilyvyyden varmistamiseksi.

Työntekijät vaihtavat paikkaa linjalla työpäivän aikana säännöllisesti, jotta työhön tulee vaihtelua.

”Muotovialliset tai katkenneet kurkut erotellaan priimasta ja välisäilötään tynnyreihin kylmävarastoon. Niistä tehdään talvella kurkkusalaattia. Tuotantokoneita liikutellaan sesonkien mukaan”, Lotta Saurén kertoo.

Kurkkusäilykkeiden osuus on puolet Sauvon Säilykkeen liikevaihdosta. Kurkkukauden aikana punajuurien ja sienien säilömiseen tarkoitetut laitteet odottavat vuoroaan varastossa.

Tehtaalla työyhteisö on monikulttuurinen, ja yritys työllistää monia Suomeen esimerkiksi Thaimaasta ja Itä-Euroopasta muuttaneita. Työsuhteet ovat pitkiä: pisimmät ovat kestäneet yli 40 vuotta.

”Pysyvyys on meille tärkeä asia, koska se kertoo yrityksen arvomaailmasta. Haluamme, että työntekijät voivat olla ylpeitä työpaikastaan.”

Tujua tavaraa

Kurkkupurkeissa käytettävä mausteliemi keitetään jättimäisissä liemikattiloissa, joihin mahtuu kerralla peräti 7500 litraa säilöntälientä. Sauvon Säilykkeellä on kymmeniä reseptejä, joten valinnanvaraa makuihin riittää.

”Vanhimmat reseptit ovat yrityksen perustamisvuodelta. Ne ovat tietenkin salaisia, eikä niitä kerrota lehdistölle”, Tom Saurén nauraa.

Säilöntäliemessä käytettävä etikka on vahvaa ainetta. Keittämisestä syntyvä höyry tummentaa tehokkaasti lähellä olevat palkit, seinät ja ovet, joita pitää huoltaa usein.

Tom Saurén ei aina jaksa innostua voimakkaasta etikan tuoksusta, mutta maustekurkkuihin hän ei ole vielä kyllästynyt. Ne ovat hänestä erinomainen lisuke voileivän päälle tai vaikka pizzaan.

Rakkaus kurkkuihin on siirtynyt seuraavalle sukupolvelle. Kaksi vuotta sitten kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Lotta Saurén teki lopputyönsä Sauvon Säilykkeestä. Hän työskenteli jonkin aikaa Helsingissä, kunnes päätti palata Turkuun.

”Kaupallisen alan työ on usein abstraktia. Halusin tehdä jotain konkreettista. Minulle Suomessa tehty laadukas ruoka on merkityksellinen asia. Tahdoin myös auttaa vanhempiani.”

Yrityksessä valmistaudutaankin vähitellen sukupolvenvaihdokseen.

Kasvua haastavista ajoista huolimatta

Menneeseen kesään on mahtunut paljon haasteita ja ratkaistavaa myös säilyketehtaalla. Energian hinta on noussut huimasti, ja pakkausmateriaalin saatavuus on aiheuttanut päänvaivaa.

”Olen odottanut lasipurkkitoimitusta jo kuukauden, mutta eipä ole näkynyt. Myös tuotantokoneiden toimivuus jännittää”, Tom Saurén sanoo.

Jos tuotantokoneiden automatiikka tai kylmälaitteet hajoavat, varaosien saanti ei ole yhtä varmaa kuin aikaisemmin. Lyhyen kurkkusesongin aikana ei ole varaa odotteluun.

Tom Saurén kertoo, että myös sopimusviljelijöillä on ollut poikkeuksellinen tilanne.

”Omavaraisuuden merkitys on korostunut, kun kriisit ravisuttavat maailmaa."

”Yleensä Ukrainasta on tullut paljon kausityöntekijöitä viljelyksille, mutta nyt miehet ovat sodassa. Naisia on saatu apuun, mutta he eivät ole tottuneet käyttämään traktoreita tai muita työkoneita.”

Koronan aikana ravintoloiden myynti hiljeni, mutta vähittäiskaupan menekki kasvoi. Jopa niin paljon, että kaupoista loppui tavara, koska kuluttajakokoisista pakkauksista tuli pulaa kaupoissa.

Kulunut vuosi on opettanut Saurénin perheelle paljon. Globaalit ketjut ovat haavoittuvaisia, eikä tavaraa välttämättä saakaan silloin kun haluaa. Tämän vuoksi toimitusketjujen valintaan on kiinnitetty yhä enemmän huomiota ja päätöksenteossa suositaan paikallisia toimittajia, joilla on läpinäkyvät ja lyhyet toimitusketjut.

”Omavaraisuuden merkitys on korostunut, kun kriisit ravisuttavat maailmaa. Haluamme pitää yllä kotimaista ruokatuotantoa ja työllistää lähialueen ihmisiä. Se on ollut yrityksemme tavoitteena alusta asti”, Tom Saurén sanoo.

Ekologisuutta ja uusia, vihreitä tuulia

Sauvon Säilykkeessä halutaan olla mukana vihreässä siirtymässä. Hiilijalanjälkeä pienennetään esimerkiksi tehokkaampien tuotantomenetelmien ja energiansäästön avulla. Uusi sukupolvi on mukana ideoinnissa.

”Se on hyvä asia. Kehitykseen tarvitaan uusia ideoita, kun asiat on tehty tietyllä tavalla monta vuotta”, Mia Saurén sanoo.

Ja kun perheyrityksestä on kyse, kaikki joustavat tarpeen mukaan. Tom Saurén kertoo esimerkin.

”Tällä viikolla tuotannossa tarvittiin pakkaajia, joten Lotta ja Mona menivät tekemään iltavuoron toimistotöiden päätteeksi.”

Äänessä kuuluvaa isän ylpeyttä on turha yrittää kätkeä.

SAUVON SÄILYKE

  • Vuonna 1962 Sauvossa perustettu yritys, joka myy jalostettuja kasviksia vähittäiskaupoille, suurtalouksille ja teollisuuslaitoksille. Tuotantotilat ovat Piikkiössä. Kasvikset tulevat sopimusmaanviljelijöiltä Varsinais-Suomesta.
  • Muuttui perheyritykseksi 1966, kun yksi perustajista, Toivo Saurén, osti liiketoiminnan. Vuonna 1994 toimitusjohtajana aloitti Toivo Saurénin poika Tom Saurén. Yrityksessä työskentelee lisäksi vakituisesti vaimo Mia Saurén ja tytär Lotta Saurén. Vakituisesti 30 työntekijää. Sesonkiaikoina työntekijöitä on yli 80.
  • Liikevaihto oli edellisenä vuonna 10,4 miljoonaa. Kasvu on ollut tasaista, ja tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 10 prosenttia. Puolet liikevaihdosta tulee kurkkusäilykkeistä, loput punajuuri- ja sienisäilykkeistä.
  • Vuosittain kurkkua säilötään 3,5 miljoonaa kiloa.
  • Sauvon Säilykkeellä on ISO 22000 -sertifikaatti.

Lue lisää