Vihreät kurkut ropisevat suureen altaaseen tehdasrakennuksen ulkopuolella. Eletään heinäkuun puoliväliä, ja Sauvon Säilykkeen pihalle on juuri saapunut kurkkukuorma puulaatikoissa.
Trukkikuski nostaa puulaatikon altaan ylle, heilauttaa tyhjäksi ja kiepauttaa lavan tukevasti piikeille. Kaikki käy kuin tanssi, eikä yhtään kurkkua putoa maahan.
Sauvon Säilykkeen toimitusjohtaja Tom Saurén seuraa toimintaa ja hymyilee.
”Työ kurkkujen kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin. Kausi kestää vain kaksi kuukautta, joten pitää olla nopea. Helteiseen aikaan kurkkuja tulee paljon, mutta niiden säilyvyys on huono.”
Alkukesä oli viileä, joten nyt ollaan hieman takamatkalla. Kurkkuja on tullut 200000 kiloa viikossa, kun vastaavaan aikaan vuotta aiemmin viikkotahti lähenteli puolta miljoonaa kiloa.
”Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Onneksi tänään on kuuma. Se tarkoittaa, että huomenna tulee paljon kurkkuja”, Tom Saurén sanoo.
Hihna nostaa ja kuljettaa kurkut altaasta tasaisena virtana pitkään pesurumpuun. Puhdistetut kurkut lajitellaan koon mukaan ja viedään eri linjastoille kokonaisina tai viipaleina purkittamista varten.
Kurkun matka aamiaispöydän tai ravintola-annoksen herkulliseksi maustekurkuksi käynnistyy tästä.