Oksana Zhezhuk irrottaa kypsän mansikan ja laskee sen varovasti punaiseen muovikoppaan. Suonenjokelaisen Soirion marjatilan nopeimpiin poimijoihin kuuluvan Oksanan kädet käyvät vikkelään. Kerättävänä on isoa ja makeaa Polkaa, suomalaisten kestosuosikkia.
Helle painaa niskaan. Neljättä viikkoa jatkunut kuumuus on saanut mansikan pääsadon kypsymään etuajassa. Kello näyttää kymmentä, lämpömittari 32 astetta. Kuumuuden takia keruu on aloitettu aamuviideltä.
”Enimmillään olen kerännyt noin 150 kiloa marjoja päivässä. Nyt on sellaisiin määriin aivan liian kuumaa”, Zhezhuk sanoo.
Yksi poimijoista pyytää työnjohtaja Oleg Kuzelinin katsomaan, miksi mansikoiden kasvustot kaatuvat.
”Normalno, kaikki on kunnossa. On vain niin kuuma”, Kuzelin vastaa.
Työnjohtajat ovat aamulla ohjeistaneet, missä järjestyksessä lohkot poimitaan.
”Myös huonot marjat kerätään, jotta ne eivät pilaa kukkavarressa kypsyviä marjoja”, marjanviljelijä Waltteri Soirio kertoo.
”Enimmillään olen kerännyt 150 kiloa marjoja päivässä.”
Soirion tilalla viljellään mansikkaa 30 hehtaarilla. Lisäksi kasvatetaan vadelmaa ja tarhahernettä, joka poimitaan torimyyntiin käsin. Satokaudella tila työllistää 150 poimijaa. Viljelmä koostuu kolmesta eri tilasta, joiden väliä poimijat kulkevat bussilla.
Kaikki tuotteet viljellään avomaalla. Välillä maa laitetaan lepäämään ja uudistumaan kasvattamalla siinä viherlannoitusnurmea ja viljaa. Jyvät myydään rehuksi karjatiloille, ja olki käytetään katteena mansikkarivien välissä.