Tuolta ne tulevat ja tuonne ne menevät, näteissä riveissä pitkin rauhallisesti liukuvaa kuljetinhihnaa. Vaihe kerrallaan taikina, kastike ja juusto muuttuvat tuotteeksi, josta ei voi erehtyä. 95 prosenttia kansasta tuntee klassikkopizzan ja keskimäärin jokainen suomalainen syö kaksi sellaista vuosittain. Saarioinen paistaa niitä 12 miljoonaa kappaletta vuosittain. Vuodesta 1981 alkaen pizzoja on valmistettu 700 miljoonaa.
Olemme Saarioisten Valkeakosken-tehtaalla, jossa työpäivä alkaa aina aamuvarhain. Koneet käynnistellään kuuden jälkeen, ja töitä paiskitaan kahdessa vuorossa iltayhteentoista asti, jolloin valmiit tuotteet siirretään keskuslähettämöön. Hihnat pyörivät lähes taukoamatta. Niiden päällä valmistuu viikoittain kymmeniä eri ruokia. Valmistusmäärät ja ajosuunnitelmat mietitään tarkasti muun muassa menekin mukaan.
”Olemme selvinneet koronan vaikutuksista hyvin. Kevään 2020 hamstrausvaiheen aikana kysyntä heilahteli kovasti, mutta sen jälkeen oikea taso on taas löytynyt”, tuotantopäällikkö Teppo Ohramaa kiittelee.
Olemme saaneet tehdasvierailuun poikkeusluvan, ja luonnollisesti noudatamme tiukasti turvaohjeita. Olemme pukeutuneet ohueen, kertakäyttöiseen haalariin, päässä on hiusverkko ja paperimyssy. Kengissä on suojat ja kasvoilla maski. Kasvomaskin läpi puskee tuttu jauhelihakastikkeen ja juustoraasteen tuoksu. Jo niistä tunnistaa Saarioisten 200-grammaisen jauhelihapizzan.
Tuttujen kesken puhutaan roiskeläpästä.